dymone napísal:Jeidne co mi pride zbytocne, je to zapaj cez parkovacky a stretavacky zvlast. Podla mna by stacilo zopnut to stlmenie uz pri parkovackach a tym padom by to bolo stlmene aj pri stretavackach, kedze parkovacky svietia aj pri aktivovanych stretavackach.
Bol by si ochotny mi spravit schemu s tym ze, napajanie ide zo spinacky (=AE svietia naplno stale/denne svietenie) a tlmenie pre AE je aktivovane uz parkovackami? A este keby si bol ochotny mi vysvetlit vyznam toho 100k odporu pls :)
ani ja niesom elektricky zdatny

praveze 99% ludi ktori si pripajaju AE ich pripajaju namiesto parkovaciek a netahaju extra kabelaz... inak ta schema je univerzalna ale ak chces tak pozri si este raz tu schemu
post837357.html#p837357 a zapoj to nasledovne podla najjednoduchsej logiky toho obvodu:
battery = priamo + kontakt baterie
parkovacky = kabel zo spinacky, tzn ak zapnes zapalovanie automaticky sa ti rozsvietia AE
stretavacky = kabep z parkovaciek, tzn ak zapnes parkovacky (vsetky polohy vypinaca svetiel okrem 0) sa ti kruzky stlmia
potom som upravil schemu... ten vstupny 120k odpor som otocil opacne nech nikoho nenapadne pajkovat odpor na kabel

100k odpor a 100uF kondik je RC clen... sluzi len na to aby si mal plynule prechody tzn aby ti nestmavovalo kruzky skokovo, aby sa predislo zbytocnemu preblikavaniu kruzkov pri zmenach napatia... inak tento RC clen tak isto nemusis pouzit ale je to lepsie... inak vsetko by si si mohol odskusat keby si klikol na ten odkaz a spustil by si si simulaciu obvodu
inak mam ulozenu v PC niekde tak premakanu schemu ze kruzky su na kazdej strane regulovane zvlast ale nereguluju sa zapnutim parkovaciek/stretavaciek ale reguluju sa intenzitou vonkajsieho osvetlenia a tak isto intenzitou reflektoru, ak by sa zotmelo kruzky automaticky idu jasom dole ale keby na mna niekto zasvietil svetlami alebo ja by som zasvietil dialkovymi tak sa kruzky zas pekne rozziaria... jednoduche elektronicke obvody :)