... všetko o BMW ...

Moderátori: voMacK, alfi666

Ako ste na tom s DPF?

1. Funguje mi bezproblémovo
96 (40%)
2. Mám s ním problém a hľadám riešenie
47 (20%)
3. Vymenil som ho za nový/zánovný
8 (3%)
4. Dal som ho vyčistiť
39 (16%)
5. Dal som ho odstrániť
50 (21%)

Celkom hlasov: 240
mmracing.sk

Jejtyno
Auto: BMW e61 530d
Kraj: Prešovský
Bydlisko: Široké ... BMW coding diagnostika 0917 517 042 ...najprv sms, čísla mimo zoznam nedvíham :)

Re: particle filter

Sobota, 30. Júna 2012, 14:26

Tak sa do ocisty len pustit :wink:
Ja odvtedy o filtry ani neviem (co sa tyka hlasiek s bc) ale cista koncovka (chrom) tomu naznacuje ;)
Kedze mam k chemii pristup tak som to vyskusal sam a odporucam dalej ;)

Laco19 napísal:
Dakujem za info. Ja som po studiu datasheetov k profi vyrobkom dospel k podobnej koncentracii - 2kg NaOH na 10l vody. No na kyselinu asi nebudem mat odvahu :wink: .
Obrázok

BMW. Sheer Driving Pleasure.

genur
Auto: e60 525 dA
Kraj: Nitriansky

Piatok, 6. Júla 2012, 08:50

[quote="Jejtyno"]No koncentracia bola zhruba 2x 2,5kg na 20l vody. Cize dost silny koncentrat.Robil som to na dvakrat. Kyselina dala dole kovy usadene. Cize filter ostal bez najmensej hrdze a zvnutra krasny kovovy nadych. Cize bezozvysku sadze.. :wink:
[quote="Jejtyno"]

Ako to mám chápať? 2,5 kg Naoh a 2,5l kyseliny na 20l vody? Chcem to tiež spraviť tak nech viem presne.

Jejtyno
Bydlisko: Široké ... BMW coding diagnostika 0917 517 042 ...najprv sms, čísla mimo zoznam nedvíham :)

Piatok, 6. Júla 2012, 12:14

Robil som to na dvakrat cize 2,5kg/10L vody. Klasicke vedro 12L donho vlozis filter nasypes hydroxid nieco do vedra nieco priamo do vstupu filtra a pomaly zalievas studenou vodou. Reakcia neda na seba dlho cakat zaxvilu to bude horuce priam vriace, takze pomaly!!. Potom vyplaxnut a moze sa to iste spravit po druhykrat. Kyselinu som aplikoval len raz a to tiez podobnym sposobom do vedra vlozil filter a kedze kyseliny som mal hodne tak som ho zalial cely pokial to slo :wink: Nexas nejakyx 10minut a tak ho mozes otocit opacne. Proste otacat ho kazdyx X min aspon 3-4 krat.POUZIVAT HRUBE GUMENE RUKAVICE A SKUSIT ZADRZAT DYCH PRI OTACANI A APLIKACII!! Vysledok uvidis sam. Ja odvtedy mam od filtra svaty pokoj. Ziadne hlasky ziaden dym a nejaka ta tisicka uz pribudla na taxaci :wink:
genur napísal:
Obrázok

MateX3
Auto: firemné :-)

Piatok, 6. Júla 2012, 13:41

[quote="genur"][/quote]

NaOH + HCl -> NaCl + H2O

NaOH a HCl - Oba sú silné žieraviny, riziko poleptania pokožky. Keď sa spoja, roztok sa zneutralizuje.

HCl sa predáva ako žltý (technický HCl) ako roztok asi 40%, číry je čistá kyselina. Odparuje plynný chlorovodík ktorý potom reaguje s vodou. Oči a sliznica obsahujú vodu.

Páni, viete s čím sa zahrávate? Stojí to za to?

Nemám dpf, no možno keby som riešil čistenie, a keby to bolo možné, nažhavil by som ho na maximálnu možnú teplotu a hodil ho do studenej vody a pár krát tento proces zopakoval. Možno to nebude fungovať, ale touto cestou by som sa uberal.
Sry za názory.

Laco19
Auto: E61 LCI 530xd + E60
Kraj: Košický

Piatok, 6. Júla 2012, 14:20

S cim sa zahravame? Krystaly NaOH pouzila uz snad kazda gazinka na cistenie odpadov - ak nie, tak urcite v nejakom pripravku na cistenie (Grilpur a podobne) - nie je to nic smrtelne nebezpecne ked sa dodrzi zopar opatreni (hlavne pozor na oci). Rozpusta mastnotu a je zakladom snad vsetkych drahych profi vyrobkov na cistenie dpf - takze cistenie obycajnym hydroxidom za par eur nie je ziadny pokus ci to dpf vydrzi alebo nie, maximalne to totalne upchate kanaliky kde sa nedostane nevycisti (takisto ako profi vyrobok).
Uz pri rozpustani NaOH v cistej vode sa uvolnuje dost tepla - ak by niekoho napadlo do toho priliat flasu HCl tak by asi vyrobil 10l vriacej sumienky a to by nedopadlo dobre - protichemicky oblek a stit nutny :wink: .
Rozpalit DPF a prudko schladit nie je myslim dobry napad - keramika to nema rada.

MateX3

Piatok, 6. Júla 2012, 15:04

Laco19 napísal:
S cim sa zahravame? Krystaly NaOH pouzila uz snad kazda gazinka na cistenie odpadov - ak nie, tak urcite v nejakom pripravku na cistenie (Grilpur a podobne) - nie je to nic smrtelne nebezpecne ked sa dodrzi zopar opatreni (hlavne pozor na oci). Rozpusta mastnotu a je zakladom snad vsetkych drahych profi vyrobkov na cistenie dpf - takze cistenie obycajnym hydroxidom za par eur nie je ziadny pokus ci to dpf vydrzi alebo nie, maximalne to totalne upchate kanaliky kde sa nedostane nevycisti (takisto ako profi vyrobok).
Uz pri rozpustani NaOH v cistej vode sa uvolnuje dost tepla - ak by niekoho napadlo do toho priliat flasu HCl tak by asi vyrobil 10l vriacej sumienky a to by nedopadlo dobre - protichemicky oblek a stit nutny :wink: .
Rozpalit DPF a prudko schladit nie je myslim dobry napad - keramika to nema rada.

Čistiaci prostriedok však obsahuje tak nanajvýš do 5% NaOH. Tam je neškodný.

Jejtyno

Piatok, 6. Júla 2012, 15:12

Kedze do styku s touto xemiou prixadzam pri mojej praci kazdy den tak som to vyskusal aj v tomto pripade kedze viem o sile ktoru vie hydroxid pri rozpustani vytvorit.Samozrejme som to robil v praci takze oxranny stit a rukavice normalna vec :wink: Je na kazdeho uvazeni ci do toho pojde a za nasledky alebo pripadny neuspex, o com poxybujem si nesie vlastnu zodpovednost :thumbup:
Takze kto xce nex sa do toho da, mne sa filter nerozsypal ani sa s nim nic strasneho nestalo akurat je vycisteny :wink:

p.s. Tu kyselinu aplikovat po riadnom vyplaxnuti po NaOH (hydroxide)!! Aby Vam tam nevznikali pripadne vypary a nejake tie mraky, hriby a ine toxicke zalezitosti. :wink:
MateX3 napísal:

Obrázok

Laco19

Piatok, 6. Júla 2012, 15:30

MateX3 napísal:

Neskodny nie je ani 5% roztok, koza je naleptana aj od neho - mazlava akoby namydlena. Mas pravdu, treba s tym robit opatrne.
Ja bez ochrannych okuliarov (stit nemam) a vacsinou aj rukavic s takouto chemiou nerobim - pri 10l roztoku dokupim asi aj ten stit a jednorazovy plast, radsej to po praci ciste vyhodim :wink: .

MateX3

Piatok, 6. Júla 2012, 16:18

Práve študujem wikipediu :P a iné zdroje

http://en.wikipedia.org/wiki/Ceramic_matrix_composite

DPF, pokiaľ je z keramického materiálu (Ceramic fiber), a vyzerá že tie v bmw asi aj budú, výhoda tohto materiálu je vysoká odolnosť voči tepelným zmenám a jeho bod tavenia je pri 1400 st. Celsia. Vymyslím si toto, že ak v DPF dochádza k teplote do 800st. Celsia (a všetko možné sa premieňa na uhlík), ja by som ho nažhavil na 1000st. Celsia hodil do vody. Ta keramika to vydržať musí.

(Najväčší problém bude ohriať tú keramiku na túto teplotu)

Užívateľov profilový obrázok
speq
Auto: F01 730d M-Packet
Kraj: Bratislavský

Piatok, 6. Júla 2012, 17:23

cistenie je skoda penazi , trvale odstranenie problemu je ovela lepsia vec :)

lebo vycistite a za 10tis km problem zas

genur
Auto: e60 525 dA
Kraj: Nitriansky

Sobota, 7. Júla 2012, 08:56

Vyzerá to nebezpečne, ale myslím že stačí byť opatrný a nič by sa nemalo stať..
v čase dovolenky sa do tohto chemického krúžku prihlásim :lol: ..

Vladdo01
Auto: VW TOUAREGII 3,0 TDI

Sobota, 7. Júla 2012, 22:07

MateX3 napísal:
Práve študujem wikipediu :P a iné zdroje

http://en.wikipedia.org/wiki/Ceramic_matrix_composite

DPF, pokiaľ je z keramického materiálu (Ceramic fiber), a vyzerá že tie v bmw asi aj budú, výhoda tohto materiálu je vysoká odolnosť voči tepelným zmenám a jeho bod tavenia je pri 1400 st. Celsia. Vymyslím si toto, že ak v DPF dochádza k teplote do 800st. Celsia (a všetko možné sa premieňa na uhlík), ja by som ho nažhavil na 1000st. Celsia hodil do vody. Ta keramika to vydržať musí.

(Najväčší problém bude ohriať tú keramiku na túto teplotu)

ako by si ho nazhavil na 1000°C? to by si musel zvolit postup zhavenia z vnutra a to neviem ako prevedies, (nic indukcne tam nevlozis, neni kam) inak by sa ti mohol "roztiec" obal DPFka :wink:
ako som uz niekde pisal toto je podla mna najhorsie riesenie, nakolko menis "vnutornu" strukturu materialu ak to prudko zachladis, nieco podobne ako proces kalenia.. po case by sa mohlo dpfko normalne vytrusit
VW TOUAREG II 3,0TDI
EX A6 2,8FSI quattro C7
EX BMW 320D F31
EX BMW 530D E61

MateX3

Sobota, 7. Júla 2012, 22:26

Vladdo01 napísal:

ako by si ho nazhavil na 1000°C? to by si musel zvolit postup zhavenia z vnutra a to neviem ako prevedies, (nic indukcne tam nevlozis, neni kam) inak by sa ti mohol "roztiec" obal DPFka :wink:
ako som uz niekde pisal toto je podla mna najhorsie riesenie, nakolko menis "vnutornu" strukturu materialu ak to prudko zachladis, nieco podobne ako proces kalenia.. po case by sa mohlo dpfko normalne vytrusit

Iba špekulujem a odhováram od ťažkej chémie :D
Áno, preto vravím že bude problém ohriať to. Ani v mikrovlnke, lebo sa obal roztopí.

Jak kolega písal hore, radšej dpf správne odstrániť.
Alebo ešte použiť nejaké bežne dostupné prípravky určené na čistenie dpfiek.
A nie HCl alebo NaOH.

Laco19

Sobota, 7. Júla 2012, 22:49

Bezne dostupne prostriedky na preplachovanie DPF obsahuju NaOH. Myslim ze sa tym treba inspirovat a nie vymyslat a robit na svojom aute pokusy.
Mimochodom, ovela neskodnejsie je strcit ruky do NaOH (rychlo oplachnes, zneutralizujes, trosku ti zhrubne koza) ako dotknut sa filtra rozpaleneho na 1000st.C. Vyskusal som jedno aj druhe :D .

Vladdo01
Auto: VW TOUAREGII 3,0 TDI

Sobota, 7. Júla 2012, 22:53

ja som pevne rozohodnuty ze ak sa DPFko ozve dam tam novy a bude pokoj.. toto nie je az taka zla cena http://www.dpffiltre.sk/www-dpffiltre-s ... 0d-E60-E61
VW TOUAREG II 3,0TDI
EX A6 2,8FSI quattro C7
EX BMW 320D F31
EX BMW 530D E61

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 4 neregistrovaní