... všetko o BMW ...

Moderátori: voMacK, alfi666

obchodna sekcia

napst3r
Autor témy
Kraj: Bratislavský

kde je teplota motora

Streda, 1. Februára 2012, 18:42

No.. dlho som sa odhodlaval polozit tuto otazku, je mi to dost blbe ale:

Prosim vas, kde sa zobrazuje teplota motora na e60? :D

Užívateľov profilový obrázok
lionlion
Auto: E90 325d
Kraj: Košický

Re: kde je teplota motora

Streda, 1. Februára 2012, 19:09

Nikde, da sa pozriet v skrytom menu budikov. Ale tak bezne pocas jazdy ako v ostatnych autach to teplomer nema.

Jedine sa teplota da orientacne urcit podla otackomera. Tam sa pohybuje stupnica, ktora oznacuje kriticke otacky, cim je motor chladnejsi tym ukazuje menej otacok. Ak sa strati celkom a ostane uz iba to cervene, mal by byt uz teply. Ale je to len orientacne.

voMacK
Auto: G31 540i
Kraj: Trenčiansky

Streda, 1. Februára 2012, 19:54

lionlion napísal:
Nikde, da sa pozriet v skrytom menu budikov. Ale tak bezne pocas jazdy ako v ostatnych autach to teplomer nema.

Jedine sa teplota da orientacne urcit podla otackomera. Tam sa pohybuje stupnica, ktora oznacuje kriticke otacky, cim je motor chladnejsi tym ukazuje menej otacok. Ak sa strati celkom a ostane uz iba to cervene, mal by byt uz teply. Ale je to len orientacne.

toto ale plati len na pred-FL modeloch...u LCI uz sa stupnica v budikoch nehybe

postup ako sa dostat do skryteho menu je tu:
[youtube]IB4vtoiFy7c&feature=player_embedded[/youtube]
"Auto je napisane na mna, ale inak s nim nic nemam!"
-- P.R.

napst3r
Autor témy

Štvrtok, 2. Februára 2012, 00:03

no nic, aspon viem ako sa dostat do skryteho menu...
ale diky :)

airbone
Auto: F25 X3
Kraj: Prešovský

Štvrtok, 2. Februára 2012, 00:18

lionlion napísal:

Navyse toto je len u predface, vacsina faceliftov hentu pohyblivu stupnicu okolo otackomera nema. (pokila viem tak len M5 a mozno este par specialnych modelov....) Je tam sice vidiet ciarky, ale su nepohyblive a stale v jednej polohe. Dovodom je ze to je len nepohyblivy plech s nakreslenymi ciarkami. TO len pre info keby sa niekto s LCI E60 cudoval preco to stoji na mieste..... :D

V blizkom case ponuknem pre majitelov E60 (a eventualne aj E90) extravagantne riesenie a to zobrazovanie teploty oleja na budikoch namiesto aktualnej spotreby (musi sa vymenit aj stupnica aby tam boli stupne celzia namiesto l/100km). Bude to modifikacia povodnych budikov (preprogramovanie software a vymena stupnic). Pracujem na tom a som skoro u konca..... Zatial to bude dostupne pre benzinove modely, u dieselov sa uvidi neskor ci to bude mozne technicky spravit. Myslim ze teplota oleja bude velmi uzitocny a vierohodny signal o odzrkadlujuci stupen zahriatia motora...... A tym padom z palubovky vypadne ten otravny ekonomer ktory je podla mna na dve veci.....
No ale o tom az neskor.....
:D

salat
Auto: BMW 320d E91 LCI

Štvrtok, 2. Februára 2012, 08:54

nic nemusis menit, staci si kupit (alebo mat) navi od Garminu a k tomu Ecoroute HD kabel. Nahodis do OBD a mas kopu informacii... teplota chladiacej, teplota nasavaneho vzduchu, vykon motora, rozne spotreby, tlak turba, napatie baterie a kopa ineho.
technicke-okienko/garmin-ecoroute-diagnostika-t56802.html
Da sa to kupit za menej ako €100. Odkedy to mam, tak ak berem navigaciu, vzdy napajam aj ten kabel. (potom sa casom clovek nauci odhadnut kolko to motoru trva, zohriat sa)
BMW 320d E91
Seat Ibiza ST, 1,2TSI DSG
EX - Seat Leon II

"Si to, čo tvoje auto. Neveríš? Bež do garáže, otvor bránu... pozeráš sa na seba!"

bruno75

Štvrtok, 2. Februára 2012, 15:18

Airbone: pozeram, ze meníš názory :mrgreen: pamätám sa, že pred pár rokmi (vtedy si tuším ešte robil vonku) si na klasické anlagógové prístroje nedal dopustiť, keď som sa u E39 pýtal, či sa nastaviť digitálne zobrazenie okamžitej spotreby, odkázal si ma práve na ten ekonomer, ktorý teraz zatracuješ :mrgreen: ale nie o tom som chcel...

okrem toho "prebudovania" budíkov (môj ekonomer sa mi celkom páči a nechce sa mi zhánať nové budíky) vedel by si to urobiť aj inak? napr. preprogramovaním OBC, aby sa doplnil tiež údaj o teplote oleja (resp. chladiacej kvapaliny) - v podstate vytiahnuť údaj zo skrytého menu OBC do otvorených údajov prehadzovaných tlačítkom na ľavej páčke?
zdá sa mi, že si nedávno niečo také na fóre spomínal a aj chalani z BA hovorili, že na niečom takom pracuješ
alebo je to zložitejšie ako to prehadzovanie budíkov?

bruno75

Štvrtok, 2. Februára 2012, 15:24

salat napísal:
nic nemusis menit, staci si kupit (alebo mat) navi od Garminu a k tomu Ecoroute HD kabel. Nahodis do OBD a mas kopu informacii... teplota chladiacej, teplota nasavaneho vzduchu, vykon motora, rozne spotreby, tlak turba, napatie baterie a kopa ineho.
technicke-okienko/garmin-ecoroute-diagnostika-t56802.html
Da sa to kupit za menej ako €100. Odkedy to mam, tak ak berem navigaciu, vzdy napajam aj ten kabel. (potom sa casom clovek nauci odhadnut kolko to motoru trva, zohriat sa)

nevieš či ten kábel od Garminu je schopný spolupracovať aj s iným zariadením, než je navi od Garminu (GArminové produkty nebývajú veľmi ochotné spolupracovať) napr. s Androidovým smart-phonom (HTC Desire HD)? Je táto "blbinka" lepšia ako ten ELM327 spomínaný v tomto vlákne: bmw3-e90-e91-e92-e93/bmw-and-android-device-t54655.html ?

salat
Auto: BMW 320d E91 LCI

Štvrtok, 2. Februára 2012, 16:44

pokial viem tak Ecoroute HD spolupracuje aj s aplikaciou pre Android. (Apple OS zatial nie) Neskusal som to, ale podla reakcii na roznych "bimmerforach" to funguje.

Inac s Garminmi vobec nie je problem. Skusal so to na 3 roznych verziach a vsade je to OK, aj ked popravde, na mojej 3790 sa to zda nejrychlejsie. (refresh je rychlejsi, takmer "realtime", kdezto na 1450 ci kolkatka to bola to skackalo po sekundach)
BMW 320d E91
Seat Ibiza ST, 1,2TSI DSG
EX - Seat Leon II

"Si to, čo tvoje auto. Neveríš? Bež do garáže, otvor bránu... pozeráš sa na seba!"

bruno75

Štvrtok, 2. Februára 2012, 18:17

salat napísal:

Inac s Garminmi vobec nie je problem. Skusal so to na 3 roznych verziach a vsade je to OK, aj ked popravde, na mojej 3790 sa to zda nejrychlejsie. (refresh je rychlejsi, takmer "realtime", kdezto na 1450 ci kolkatka to bola to skackalo po sekundach)

no veď o tom, že ten kábel bude spolupracovať s Garminom nepochybujem :mrgreen:
mne skôr išlo ot to, či to bude šlapať aj s Androidom....
volal som do Žiliny, priamo do Garminu SK a tam mi odporučili soft priamo od Garminu robený pre Android, to by snáď malo fachčiť a sľúbili, že keď fachčiť nebude, zoberú to späť - odkaz na ten soft tu: bmw3-e90-e91-e92-e93/bmw-and-android-device-t54655-30.html
neviem, či to stojí za tých 100€, ale keď pôjdem najbližšie cez ZA alebo okolo Auparku v BA, pôjdem sa na to mrknúť

airbone
Auto: F25 X3
Kraj: Prešovský

Piatok, 3. Februára 2012, 00:50

bruno75 napísal:
Airbone: pozeram, ze meníš názory :mrgreen: pamätám sa, že pred pár rokmi (vtedy si tuším ešte robil vonku) si na klasické anlagógové prístroje nedal dopustiť, keď som sa u E39 pýtal, či sa nastaviť digitálne zobrazenie okamžitej spotreby, odkázal si ma práve na ten ekonomer, ktorý teraz zatracuješ :mrgreen: ale nie o tom som chcel...

okrem toho "prebudovania" budíkov (môj ekonomer sa mi celkom páči a nechce sa mi zhánať nové budíky) vedel by si to urobiť aj inak? napr. preprogramovaním OBC, aby sa doplnil tiež údaj o teplote oleja (resp. chladiacej kvapaliny) - v podstate vytiahnuť údaj zo skrytého menu OBC do otvorených údajov prehadzovaných tlačítkom na ľavej páčke?
zdá sa mi, že si nedávno niečo také na fóre spomínal a aj chalani z BA hovorili, že na niečom takom pracuješ
alebo je to zložitejšie ako to prehadzovanie budíkov?

Mas pravdu, na analogove pristroje nedam dopustit, lenze v mojom pripade 545i si radsej potrpim na teplomer oleja ako na rucicku spotrebomera. Nepatrim medzi tych ludi, ktori sa gulaju po cestach a s nohou hladkaju plynovy pedal a cely cas cumia na tu rucicku, aby mali o pol litra mensiu spotrebu. Toto beriema ko urcity druh choroby, posadnutia. Spotrebomer teda velmi rad vymenim za ukazovatel teploty oleja ako maju M5ky apd - udaj o teplote oleja ma pre mna vacsiu prioritu ako nejaka rucka co sa cely cas hojda hore-dole. Priemernu spotrebu, co je pre mna smerodatny udaj, si pozriem v BC a jej aktualnu hodnotu v dannej sekunde nepotrebujem poznat a ani sa podla nej riadit.
Co sa tyka toho Garmina a tych veci co sa tu rozoberaju, tak to ma vobec nezaujima, beriem to ako tuzing. Sledovat pocas jazdy taketo udaje ako je teplota nasavaneho vzduchu, poloha skrtiacej klapky alebo uhol natocenia volantu ma vobec nepritahuje. Taketo veci kontroluje pilot lietadla alebo stihacky letiacej v 10km vyske, ktory potrebuje mat 100% prehlad o takychto kritickykch parametroch a rezimoch chodu ktore mozu byt medzne a nebezpecne pre chod motorov lietadla a vsetkych jeho systemov (napriklad nebezpecenstvo tvorenia namrazy v sani motora, pumpaz motora, teploty vyfukovych plynov apd.) Pri jazde autom po ceste ma taketo pitchowiny nezaujimaju a ak by aj, tak si mozem rovno do auta zabudovat notebook a spustit pocas jazdy INPA.

Co sa tyka preprogramovania OBC aby zobrazoval teplotu chladiacej kvapaliny apd - nieco take je poriesene pre E39 kde budikky prijimaju signaly cez I-BUS. No ja som to nevedel rozlustit, pretoze nepodarilo sa mi ziskat protokol tejto zbernice, aj ked v nedavnej dobe som nasiel nieco co by bolo asi to co som hladal, lenze pre E39 sa uz asi neoplati nieco take vyvijat.
Pre E60 zatial neviem, uvidi sa v buducnosti ci by nieco take bolo technicky mozne a ci by zato aj niekto bol ochotny zaplatit, teda lepsie povedane, ci by bolo rentabilne sa tym zaoberat.

bruno75

Piatok, 3. Februára 2012, 10:13

Airbone - máš asi pravdu, ekonomer nie je na aute to najdôležitejšie, ale ja už som si na neho zvykol a pre mňa proste patrí k BMW (je to proste klasika, rovnako ako okrúhle budíky). Jednoducho ekonomer si chcem ponechať a teplotu motora (chladiva) by som chcel ako pridanú hodnotu - keď už soudruzi z BMW rozhodli, že pre E90 a E60 je ukazateľ teploty na palubke nepotrebný.... ](*,)
Áno, myslel som si, že je to oveľa jednoduchšie "vytiahnuť" existujúci údaj zo skrytého menu a umiestniť ho medzi údaje prepínané tlačítkom OBC (aj tak je tých údajov v OBC v porovnaní s E39 menej, nie :? )
Hold naše E60 sú "veľmi zložité ústrojí a když se do toho (neodborne) vrtá, tak to nadělá řádnou paseku" :mrgreen: (nič proti tebe, to len parafrázujem známu hlášku z filmu Tobruk)
Takže to vidím tak, že ak chcem poznať teplotu motora, musím sa preklikať do tajného menu ](*,) :?
Nedalo by sa aspoň odstrániť to otravné automatické zamykanie tajného menu, aby to fungovalo ako na E39 (raz odomknem - navždy odomknuté)?
Mimochodom, čo u teba znamená "ekonomicky rentabilné"? Inými slovami, koľko by takýto zásah hypoteticky mohol stáť? Myslím, že záujemcov o túto úpravu je na tomto fóre viac ako dosť a ak by si od každého mal 30-50 €, nebolo by to až tak nezaujímavé.... samozrejme ja ako laik neviem koľko by s tým mal roboty
K tým Garminom a podobným hračkám - samozrejme, že to nič moc nerieši (ty naviac údajom takto získaným asi aj tak neveríš) a je to v podstate iba na hranie. Ale na druhú stranu fičurinka je to pekná a ľudia si dávajú do áut aj väčšie hovadiny.... :D Na orientačné zistenie týchto hodnôt a možno tiež na núdzovú orientačnú diagnostiku by to podľa mňa laikovi ako ja postačilo (tvrdia, že to vypisuje aj chyby vyhadzované RJ). Aj keď v tomto bode sa asi nezhodneme, že...... :bmwball:

a ešte malý OT k tým lietadlám (nedá mi to): v lietadle, ktoré lietam ja sledujem iba vario a výškomer, to čo poháňa moje lietadielko len tak nadobro neskape, a ak by skapalo, tak by tu nastali iné problémy.... :mrgreen:

ptz
Auto: E60 540i man

Sobota, 31. Marca 2012, 11:43

airbone, kolko by stala prerabka ekonomera na teplotu oleja v E60?

dik za info

peter12345
Auto: E61
Kraj: Nitriansky

Sobota, 31. Marca 2012, 13:49

ked sa snayim dostat do skriteho menu budikov padla videa vsetko v pohode len ked natukam tych poslednych 7 tak mi neukaze tu teplotu ale naskocia mi normalne hodiny ako keby som to vypol

voMacK
Auto: G31 540i

Sobota, 31. Marca 2012, 13:53

nieco robis zle
"Auto je napisane na mna, ale inak s nim nic nemam!"
-- P.R.

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 4 neregistrovaní