... všetko o BMW ...
Moderátori: barabas, alfi666, jkk
hacker napísal:Odovodňuje to tým, že keď idem rovno, predné kolesá rozrážajú bordel a zadné sú tým pádom v pohode. V momente keď zatočím, zadné kolesá sa dostanú zo zákrytu, náhle sa im zmenia podmienky a ak sedia horšie ako predné, hrozí že stratia grip napriek tomu, že sa nám predtým zdalo, že pneumatiky v aktuálnej rýchlosti v pohode stíhajú a šmyk nehrozí. Keď sú vzadu lepšie gumy ako vpredu, auto sa bude správať viac predvídateľne.
Milosss napísal:salat: a sme zas pritom ze s tymi 4mm vpredu zatocim rovnako dobre ako so 6mm ze.Ak teda stale chcem uvazovat rovnaku rychlost, tak pri rovnakych podmienkach, kde so 6mm dezenom este mi pneu zaberie a zatocim, tak so 4mm pojdem pekne rovno von zo zakruty a ani sa zadne nedostanu do toho neprerazeneho snehu.
alfonzito napísal:jazdu mas prisposobit povahe vozovky cize ides tak aby si nedostal smyk
hacker napísal:
Ide o to, že to budeš cítiť už keď pojdeš rovno a spomalíš. Horšie gumy vzadu Ťa možu prekvapiť až v zákrute.
A to práve dokážeš lepšie odhadnúť keď máš vpredu tie horšie gumy.
hacker napísal:Lepšie gumy vzadu ale znamenajú že by som sa do takej situácie nemal vobec dostať.
hacker napísal:Tak ešte raz a pomaly, lebo pozerám že niektorí fakt nechápu písaný text:
Keď mám horšie gumy vpredu a idem tak že nestíhajú odvádzať vodu/blato/sneh, cítim to okamžite, už keď idem rovno, spomalím a do zatáčky prídem rýchlosťou, ktorú zvládnu aj predné gumy aj (lepšie) zadné gumy.
Keď mám horšie gumy vzadu, idem po rovinke rýchlosťou pri ktorej predné gumy stíhajú odvádzať vodu/blato/sneh a zadnú gumy sú v pohode, lebo sú v zákryte. Keď prídem do zatáčky, može sa stať že predné gumy stíhajú, ale zadné potom čo vybehli zo zákrytu nestíhajú, lebo sú horšie -> šmyk.
Takže áno, keď už ide do zatáčky príliš rýchlo, je lepšie mať tie lepšie gumy vpredu. Lepšie gumy vzadu ale znamenajú že by som sa do takej situácie nemal vobec dostať. Pri kritickom brzdení neviem, ako tu niekto písal, váha sa presunie na predné gumy až keď už pneumatiky držia, nie naopak.