... všetko o BMW ...
Moderátori: barabas, alfi666, jkk
retepp1 napísal:Ale chlapci neberiete do úvahy že v predu máte ovela väčšiu váhu ako v zadu, ja mám odskúšané obe verzie a jednoznačne sa lepšie jazdí ak mám lepšie pneumatiky v zadu....
JOKO020 napísal:Dopredu lepšie, ved je dolezitejsie zatocit aj v 100km/h ako sa na tuto rychlost rozbehnut.
salat napísal:
no mne sa zda ze uvazujete trochu zcesty. Utesujete sa ze je dolezitejsie zatocit, ale zabudate na jednu vec, predok zatoci... ale co zadok? Uvedom si situaciu, v 100km/h na snehu (??? kua, to hadam nie, ale hypoteticky, OK) vchadzas do zakruty:
1. moznost: Vpredu mas lepsie gumy ako vzadu. Natacas predne kolesa, tie sa drzia na snehu a ty s falosnym pocitom bezpecnosti vchadzas. Zotrvacne sily medzicasom prejdu aj na zadnu napravu a ta je tlacena smerom zo zakruty. Kedze ti predok nedaval referenciu, ze by to bolo na hrane, vosiel si v pomerne vysokej rychlosti.... a zrazu bum. Predne kolesa su natocene viacmenej do zakruty a so slusnymi lamelami vzdoruju odstredivej sile. To ale zadne nedokazu. Co nastava, pretacavy smyk. Nie preto, ze si stlacil privelmi plyn, ale preto ze si stratil priecnu stabilitu. To pridanim ani brzdenim nenapravis... ustreleny zadok a mozes dufat ze netrafis strom.
2. moznost: Lepsie gumy mas vzadu. Vdaka nizsej prilnavosti prednych vchadzas mozno opatrnejsie, ale povedzme ze rovnako 100km/h. Zadne zaberaju vyborne, predne nedotacaju. Naprava situacie je ale mozna. Mierne vyrovnat predne, pribrzdit zadnymi ktore drzia. Nie, neprejdes to v 100km/h (lebo to ani nie je fyzikalne mozne so zjazdenymi gumami, nech su kdekolvek), ale dokazes sa udrzat na ceste a ak oproti nic nejde, bude to bez nasledkov.
Uvedomit si treba, ze ak stratim prilnavost na prednej naprave (a mas rozum) tak dokazes jej natacanim ziskat prilnavost nazad a zatocit, aj ked miernejsie. Zadna naprava je fix a ked nemas bocnu stabilitu, tak s tym nic nespravis...
Myslim ze je zbytocne sa bavit kde treba lepsie gumy, dolezite je mat na oboch napravach dobre pneu, inac si v srabe...
Milosss napísal:A ako mozu tie predne 4mm nieco rozrazat pre tie 6mm vzadu? To naozaj vyslo z ust toho instruktora?
hacker napísal:
To snáď nezávisí na milimetroch. To že od určitej rýchlosti predné kolesá pomáhajú tým zadným mi príde celkom logické...