... všetko o BMW ...

Moderátori: Hugino, jararak

• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
reklamne predmety bmwklub.sk

Užívateľov profilový obrázok
Miro528
Auto: E38 740i ´00
Kraj: Nitriansky

Re: Ako zapojim zosilovac do radia ked tam nieje pripojenie

Štvrtok, 30. Apríla 2009, 09:23

trunek napísal:
Neboj damping faktor a vela dalsich inych parametrom mi je znamych. Plocha a hmotnost membrany, ekvivalentny objem, Qs faktor atd. Mas pravdu. Suhlasim. Ale 4kanal mam na 2 v mostiku, lebo mam 2cievkovy woofer. A citlivost nastavenu na co najmenej. Pretoze cim vacsia vstupna citlivost, tim menej sumu. Ak dam na signal 10mV na vstup a pripocitam k tomu sum 1mV, je to 10% sumu v signale. Ale ak musim koli vacsej hlasitosti vytocit radio a na vystupe bude 6V a sum 1mV je to paradne cisty zvuk. No a na zosiku nastavis vstupny potenciometer na co najnizsiu uroven, takze zo 6V spravis napr 0,2V a potom z 1mV sumovych spravis- nechce sa mi to prepocitavat. Takze hudba v aute mi nemusi trhat usi a tiect mi z nich krv, ale ak takto nastavys zosik a uspokojis sa potom samozrejme nie s vykonom 2x300W ale napr 2x100W (nebude max vykon, lebo nie je dosiahnuta vstupna citlivost zosilnovacu) a ten High Endovy koncak v radiu, je to nadherny zvuk. Nechcem napajat ostatne repro z nejakeho ineho zosilnovacu (nechcem vyvalit dalsie peniaze, lebo ak by som chcel prekonat kvalitu tohto koncaku tak cena zosiku by bola astronomicka (pre man) a pohybovala by sa nad 20 000Sk. Prisiel by som tak aj o casove korekcie. No a krasna 5ka baworak, nie je to spravne auto, ktore by malo pocut skor ako pride (myslim hlasnu hudbu). Tym, ze nejdem na max vykon nezatazujem zosilnovac, reproduktor, koncak v radiu, baterku, aleternator a kapacitor to krasne stiha doplnat. Toto vsetko sa ti odmeni krasnym zvukom. Navyse citlivost, hlasitost a filtre na subwoofer su ovladane priamo na radiu, takze popripadne prebasovanie nie je problem a otazka par sekund (ak by som chcel dunenie). A ak sa trosku vyznas v audiu (sudiac podla predoslych prispevkou asi ano) Tak vies, ze 4x20W na radiu a napr 2x150W na subiku je slusny vykon. Napr stary teslacky repro s vykonom 10W hral hlasnejsie ako veza nemenovanej znacky s vykonom 2x 100W. A navyse zvuk pocujes logaritmicky. Teda ak ma radio 20W a subik 100W nie je to 5x viac ako by sa niekomu mohlo zdat, ale rozdiel bude iba maly. Tak ako keby si mal porovnat 500W a 600W zosik hrajuci vedla seba, tak ten 600W by hral iba o trosku viac ako ten 500W. Takze ak chcem hlbsie basy, staci mi pridat na radiu citlivost na subik a ak to vsetko chcem zladene, tak si to nastavym na cca 150W. Popripade 200W ak pocitas tlmenie auta a to ze zvuk zo subiku pojde z kufra. Takze to nie je tak, ze radio mam na max 22W a subik mam na 2x350W. To urcite nie. SOm za kvalitu hudby a nei za kvantitu. Po tomto vyklade uz dufam so mnou suhlasis.

No a citlivost? Ako si overis, ze Mac Audio ma taku aku pisu? Ako si overis, ze akakolvek znacka dala na papier take parametre ako namerala. Po prve je to trosku ina trieda (drahsia), ked si to vyrobca proste nedovoli a potom ked som zadaval parametre do programu, tak mi vychadzal taky isty objem, ci sa jednalo o uzavretu alebo basreflexovu ozvucnicu +- 3dcL, co je jeden 3decovy pohar. Pri bandpasee je to uz otazka naladenia prednej aj zadnej komory. Ale ak som dal ich frekvencie sedelo. Takze ak chce ist niekto na DB Drag, staci mu radio za 3000Sk a kupi koncak na vykon, ale ak chce niekto co najvacsiu kvalitu tak myslim, ze moje riesenie sa mu dost podoba. Keby zarabam vela penazi, urcite by to vyzeralo inak a do auta by isli len elektronkove zosilnovace (je jedna firma ci ich robi) ale vzhladom na moj prijem je to maximalne nadstandardne riesenie. A napr vyhybky kupis od 500Sk. Njlacnejsie od Hertzu su tusim niekde okolo 3000Sk a tie top, su za 40 000Sk. Ano cena je spravna, ale videl si tu schemu a ich preiebeh frekvencnej charakteristiky a fazovy posnu. Ak toto dokazu, tak repro od nich nemozu byt zle. T top trieda za basak Mile je 30 000Sk. Ja som sa zase stretol s chvalou na tieto repro od Hertzu. Robil som ich do 3 aut a kazdemu sa to pacilo a vzdy to malo super zvuk (vzhladom na cenovu kategoriu). Respektive najnizsia rada Hertzov je urcite lepsia ako drahy Sony.

Takze pri takomto zapojeni ake som opisal mi das za pravdu? Pretioze vyzeras na cloveka, co sa tomu rozumie a vies, ze tou vstupnou citlivostou sa to da zladit a pritom nie je nic zatazene a namahane na max a ostavaju casove korekcie. Co ty na to teraz?

Nenahnevaj sa na mna ale preco davas do kufra bandpass bednu??? Bandpass hra dobre v hatchbakoch a kombi ale sedan???Vsak ak das bassreflex do kufra sa ti to sprava ako jeden velky bandpass.Preto vascinou davaju uzavrenky ,este aj basreflex neni moc dobry :smile:
Ex BMW 740i ´00
Ex BMW 528i Touring ´97
Ex BMW 525i 24V ´91

1morok
Auto: 330ci smg
Kraj: Banskobystrický

Štvrtok, 30. Apríla 2009, 15:50

ale trunek, veď sa nepaprč...
ja sa neobúvam do hertzu ako takého, len s tou citlivosťou je to trochu inak. a dalo by sa to jednoducho overiť.
keď pripojíš basáky v odporúčaných ozvučniciach na zos bez toho aby si na ňom šteloval citlivosť, tak zjednodušene a logicky, ten kt. má väčšiu citlivosť bude hrať hlasnejšie(pri rovnakej skladbe rovnakého cd.....)
nebudem teraz citovať tv.príspevok ale jedno mi musíš dať za pravdu: ak by si kúpil nejaký poctivý sq 4kanál z obdobia z akého je tv. clarion,
nestál by viac(myslím ten zos.) ako pár tisíc a zahral by s tými repro asi 10x lepšie ako koncový stupeň tv.clarionu.
a o žiadne nastavenia by si neprišiel.
inak pohoda, mám kamoša a ten má 2 tie tebou spomínané basáky hertz mille + zos audison th uno(za 80t.) ale v skrini(pozdravujem ťa z...)
a mám ďalšieho kamoša a ten má 300w sub na 500w monobloku s asi DF2000, stredobasy na dualmonobloku 2x300w a výšky na dualmonobloku 2x150w.
a keby popri tebe na ulici prešiel, vôbec by sisi nevšimol,že má pustené rádio
výkon nieje vôbec len o hlasitosti ale aj alebo hlavne o kvalite

wattoze
Auto: E39 530d

Piatok, 1. Mája 2009, 19:57

takze ja som z mojou montážou audia do 520cinky vcera skončil hden na to ako som pojebal radio ktore som tam chcel dať....:(

malo to vyzerať nieako takto : http://img7.imageshack.us/img7/5917/300420091280.jpg panel mal byť tak ako je na foto a mal byť spojeny s radiom ktore malo byť v skrinke spolujazca ale ako som pajkowal mikropajkow vodice ktorými to malo byť prepojene došlo k chybe a asi som prejebal nieaku cestu na plošaku a radio už nejde tak som sa rozhodol že serem na to....:( to radio malo živiť zatial len seriove repraky ale mal som zajednane tieto morely http://shop.hifol.eu/popup_image.php?pI ... f8u8dd3vi4
ktore by som časom zapojil na zosik wofer mam tento http://img8.imageshack.us/img8/3038/snmek008.jpg je to CP sonic 15 2x400 RMS je zapojeny do jedneho ohmu na tomto zosiku http://www.prodej-autohifi.cz/zesilovac ... -500-1.php mal som na ten wofer 100L basreflexovu ozvučnicu ale tu som nedavno prerobil na uzavretu bez BR aby som ušetril nieke to miesto lebo kufor sa vždy zide....:) tak teraz ma len 50L malo to isť do priestoru laktovej opierky....

1morok
Auto: 330ci smg

Piatok, 1. Mája 2009, 21:44

morel elate na rádio?
to si robíš srandu?
vieš na aké zosilovače dávajú tie stredobasy aby hrali tak ako majú?
300W na kanál! tým rádiom by si ich asi najskôr ugriloval

wattoze

Sobota, 2. Mája 2009, 20:47

1morok napísal:
morel elate na rádio?
to si robíš srandu?
vieš na aké zosilovače dávajú tie stredobasy aby hrali tak ako majú?
300W na kanál! tým rádiom by si ich asi najskôr ugriloval

vet som pisal že by som ich časom riešil cez zosilovač ale to sa neda naraz vsetko a aj tak to už ani nebudem riešiť ako som porval to radio ma na to presla aj chuť..:(
viem čo su to za ropro nie raz som ich videl a počul určite by som ich na radiu nenechal som pisal že zatim kym by som nezohnal zosik by som ich mal na radiu aby som mal niečo k tym basom

trunek
Auto: E39 540i + E53 4,8

Piatok, 8. Mája 2009, 06:18

Ok. Neozval som sa dlhsie lebo mam datovo obmedeny net (nerozoberajme to dalej.). Band pas? Lebo ma velku citlivost a najme sa da velmi pekne naladit. Ma krasny priepustny filter. Myslim tim, ze posobi ako nejaka vyhybka. Mal som ho predtim v inom aute. A kedze mi zostal, tak som ho len dalej pouzil. Nemusel som nic ine investovat. Ano suhlasim, do sedanu je najlepsie riesenie uzavreta ozvucnica v najhorsom max basreflex. Ak budu nejake kese navyse, nebranim sa tomu, ze to tak prerobim.

Ano davam za pravdu. A aj sa neskor mozno budem tahat tim smerom, ze by som napijil repro na nejake zosilnovace. Radsej by som volil tu cestu ako si spominal. Radsej starsi model, ale kvalitnejsi. Ale ako som pisla, radio som splacal 2 roky, takze myslim, ze pri tomto financovani je to dostatocna kvalita. Navyse preto som isiel tak vysoko z hlavnou jednotkou (autoradio), aby sa dalo neskor doplnat rozne dalsie komponenty (TV, DVD, zosilnovace).

Cez vykend som robil instalaciu repro do zadneho plata na moje auticko. Tie povodne 13ky som vybral a teraz tam idu 20ky Hertze (ńeriesme preco tieto. Mal som ich z povodneho auta a 2 repraky bez vyhybiek stali cez 5000Sk v pred rokom a myslim si, ze na Fokaly to urcite mat nebude, ale je to kvalita). Takze som musel zrezat z plata, urobit medzikruhy z 22mm MDFky, laminovat, gitovat, potiahnut textil (robil som to prvykrat zatial som iba zapajal kabelaz a toto mal nastarosti kamarat). Mal som vsetko pekne pofotene ou zaciatku az po koniec, ale kuradli mi telefon (4.5.) a to som sem chcel dat fotky tento mesiac. Ak budem mat cas, tak to mozno zhodim naspat a pofotim este raz a dam sem tie foto.
Ak to zhrniem, tak radio Clarion, v zadu 20ky Hertze. Teraz sa chystam na predne dver. Bud tie 10ky(alebo co to tam je) vymenim za kvalitne 13ky (mozno aj Fokaly, alebo DLS, alebo Hertz) alebo tam supnem rovno nejake 16ky. Toto nebude urcite tak skoro. Ale ak to budem robit, dam urcite vediet. A potom sa chystam na vysky. Tiez sa budu menit. Mozem poslat foto, ako sme bratovi davali zosilnovac do jeho 5ky.
pri bmw sa zacinaju auta / E39 520i ´98 + E39540i 01 + E53 4,8is 05´

wattoze

Piatok, 8. Mája 2009, 20:28

ja si myslim že foto určite nzaškodi..:) skoda toho tel. som bol zvedavi na to plato v zadu ja skusim este opraviť to radio čo som pokazil lebo nove kupovat určite nebudem a ak ho sfunkčtnim určite sa aj ja pustim do riešinia kompletnej prestavby audia ako som už pisal....

trunek
Auto: E39 540i + E53 4,8

Nedeľa, 10. Mája 2009, 12:53

Mozem sem dat max foto finalneho vyrobku. Vsetko bolo uz potiahnute tlmiacim materialom a rozobert sa mi to nechce. Dal som aj 1,5mm2 repro kable na reproduktory. Takze zase to hra trosku lepsie. Uvazujem aj o 13kach alebo 16kach do zadnych dveri. A ako som tak uvazoval nad monoblokom alebo 4kanal zmostikovat na 2x dvojcievkovy reproduktor, tak asi skoncim s variantou MAC Audio Fearles One (monoblok) a k tomu dokupim este nejaky min dvojkanal, co by tahalô zadne plato a repro v zadnych dverach. Zatial len uvazujem ale na splatky by to kludne slo.
pri bmw sa zacinaju auta / E39 520i ´98 + E39540i 01 + E53 4,8is 05´

BMWe46330XD
Auto: BMW 330XD Touring
Kraj: Prešovský

Re: e39 - zapojenie zosilovaca do radia ked tam nieje pripoj

Utorok, 5. Júla 2011, 10:34

kupim si Harman Kardon BMW a neserem sa s prijebanym subakom jaa to mam a podla mna je to kvalitka ak mate BMW radio z TV je to kvalitka si myslim

ice.blade
Kraj: Bratislavský

Utorok, 5. Júla 2011, 10:42

BMWe46330XD napísal:
kupim si Harman Kardon BMW a neserem sa s prijebanym subakom jaa to mam a podla mna je to kvalitka ak mate BMW radio z TV je to kvalitka si myslim

na tom ci mas radio z TV nezalezi... H/K maju vlastny zosilnovac a staci radio bussiness triedy a hra to pekne...
ale nikdy to nebude mat take hlboke basy ako extra subwoofer ;) ja si do H/K (este pred H/K zosilnovac z vystupu radiomodulu) planujem dorobit 2x pioneer premier subbassy na spestrenie

BMWe46330XD
Auto: BMW 330XD Touring
Kraj: Prešovský

Utorok, 5. Júla 2011, 10:49

mal som tam tento repro http://www.andreashop.sk/internetovy-ob ... zpw-15-spl na 5000w zosiku ale vyhodil som to lebo som zistil že najkrajší zvuk je zvuk kryčajuceho 3-litroveho motora

LuCKy
Auto: BMW 530iMola
Kraj: Žilinský

Utorok, 5. Júla 2011, 12:39

Az na to, ze do E39 sa harman/kardon nemontoval.
A ak si myslis, ze TOP HIFI v BMW je kvalita, tak to hovori za vsetko. Mne sice TOP HIFI vybava v mojej E39 vyhovuje ale od skutecnej TOP to ma rozhodne daleko. :wink:
Nie vsetko v BMW je super-mega-spica kvalita.

LuCKy
Slovenčina pre BMW palubný počítač/navigáciu v modeloch E38, E39, E46, E53, E83. Jednotky MK3 a MK4. Na výber celkovo tri verzie pre oba typy jednotiek. Viac na našom webe www.elceka.sk/bmw-palubny-pocitac-v-slovencine
Denne svietenie, zatial len BMW do 03/2007.
-
Obrázok
-
Obrázok
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 5 neregistrovaných