... všetko o BMW ...
trunek napísal:Neboj damping faktor a vela dalsich inych parametrom mi je znamych. Plocha a hmotnost membrany, ekvivalentny objem, Qs faktor atd. Mas pravdu. Suhlasim. Ale 4kanal mam na 2 v mostiku, lebo mam 2cievkovy woofer. A citlivost nastavenu na co najmenej. Pretoze cim vacsia vstupna citlivost, tim menej sumu. Ak dam na signal 10mV na vstup a pripocitam k tomu sum 1mV, je to 10% sumu v signale. Ale ak musim koli vacsej hlasitosti vytocit radio a na vystupe bude 6V a sum 1mV je to paradne cisty zvuk. No a na zosiku nastavis vstupny potenciometer na co najnizsiu uroven, takze zo 6V spravis napr 0,2V a potom z 1mV sumovych spravis- nechce sa mi to prepocitavat. Takze hudba v aute mi nemusi trhat usi a tiect mi z nich krv, ale ak takto nastavys zosik a uspokojis sa potom samozrejme nie s vykonom 2x300W ale napr 2x100W (nebude max vykon, lebo nie je dosiahnuta vstupna citlivost zosilnovacu) a ten High Endovy koncak v radiu, je to nadherny zvuk. Nechcem napajat ostatne repro z nejakeho ineho zosilnovacu (nechcem vyvalit dalsie peniaze, lebo ak by som chcel prekonat kvalitu tohto koncaku tak cena zosiku by bola astronomicka (pre man) a pohybovala by sa nad 20 000Sk. Prisiel by som tak aj o casove korekcie. No a krasna 5ka baworak, nie je to spravne auto, ktore by malo pocut skor ako pride (myslim hlasnu hudbu). Tym, ze nejdem na max vykon nezatazujem zosilnovac, reproduktor, koncak v radiu, baterku, aleternator a kapacitor to krasne stiha doplnat. Toto vsetko sa ti odmeni krasnym zvukom. Navyse citlivost, hlasitost a filtre na subwoofer su ovladane priamo na radiu, takze popripadne prebasovanie nie je problem a otazka par sekund (ak by som chcel dunenie). A ak sa trosku vyznas v audiu (sudiac podla predoslych prispevkou asi ano) Tak vies, ze 4x20W na radiu a napr 2x150W na subiku je slusny vykon. Napr stary teslacky repro s vykonom 10W hral hlasnejsie ako veza nemenovanej znacky s vykonom 2x 100W. A navyse zvuk pocujes logaritmicky. Teda ak ma radio 20W a subik 100W nie je to 5x viac ako by sa niekomu mohlo zdat, ale rozdiel bude iba maly. Tak ako keby si mal porovnat 500W a 600W zosik hrajuci vedla seba, tak ten 600W by hral iba o trosku viac ako ten 500W. Takze ak chcem hlbsie basy, staci mi pridat na radiu citlivost na subik a ak to vsetko chcem zladene, tak si to nastavym na cca 150W. Popripade 200W ak pocitas tlmenie auta a to ze zvuk zo subiku pojde z kufra. Takze to nie je tak, ze radio mam na max 22W a subik mam na 2x350W. To urcite nie. SOm za kvalitu hudby a nei za kvantitu. Po tomto vyklade uz dufam so mnou suhlasis.
No a citlivost? Ako si overis, ze Mac Audio ma taku aku pisu? Ako si overis, ze akakolvek znacka dala na papier take parametre ako namerala. Po prve je to trosku ina trieda (drahsia), ked si to vyrobca proste nedovoli a potom ked som zadaval parametre do programu, tak mi vychadzal taky isty objem, ci sa jednalo o uzavretu alebo basreflexovu ozvucnicu +- 3dcL, co je jeden 3decovy pohar. Pri bandpasee je to uz otazka naladenia prednej aj zadnej komory. Ale ak som dal ich frekvencie sedelo. Takze ak chce ist niekto na DB Drag, staci mu radio za 3000Sk a kupi koncak na vykon, ale ak chce niekto co najvacsiu kvalitu tak myslim, ze moje riesenie sa mu dost podoba. Keby zarabam vela penazi, urcite by to vyzeralo inak a do auta by isli len elektronkove zosilnovace (je jedna firma ci ich robi) ale vzhladom na moj prijem je to maximalne nadstandardne riesenie. A napr vyhybky kupis od 500Sk. Njlacnejsie od Hertzu su tusim niekde okolo 3000Sk a tie top, su za 40 000Sk. Ano cena je spravna, ale videl si tu schemu a ich preiebeh frekvencnej charakteristiky a fazovy posnu. Ak toto dokazu, tak repro od nich nemozu byt zle. T top trieda za basak Mile je 30 000Sk. Ja som sa zase stretol s chvalou na tieto repro od Hertzu. Robil som ich do 3 aut a kazdemu sa to pacilo a vzdy to malo super zvuk (vzhladom na cenovu kategoriu). Respektive najnizsia rada Hertzov je urcite lepsia ako drahy Sony.
Takze pri takomto zapojeni ake som opisal mi das za pravdu? Pretioze vyzeras na cloveka, co sa tomu rozumie a vies, ze tou vstupnou citlivostou sa to da zladit a pritom nie je nic zatazene a namahane na max a ostavaju casove korekcie. Co ty na to teraz?
1morok napísal:morel elate na rádio?
to si robíš srandu?
vieš na aké zosilovače dávajú tie stredobasy aby hrali tak ako majú?
300W na kanál! tým rádiom by si ich asi najskôr ugriloval
BMWe46330XD napísal:kupim si Harman Kardon BMW a neserem sa s prijebanym subakom jaa to mam a podla mna je to kvalitka ak mate BMW radio z TV je to kvalitka si myslim