Nedeľa, 11. Januára 2015, 20:05
inac moje sviecky maju nalietane 30tis a nechystam sa ich menit, naco? vymenim ich pri nejakych 50.
K oleju, olej najviac degraduje palivom a spalinami ktore prejdu pomedzi kruzky, preto je olej cierny. Olej v mojom motore je po 10 tis svetlo hnedy, ked som jazdil na benzin, byval cierny, teraz uz nieje, motor sa cisti. Pouzivam stale Shell helix ultra 5W40. Zasa aj tu sa rozchadzaju nazory, niekto tvrdi, ze olej vydrzi dlhsie, pretoze tolko nedegraduje, iny zasa ze kratsie kvoli teplotam. Ked vsak otvorim INP-u, teplota oleja nestupa pri jazde na plyn oproti jazde na benzin, proste to stiha chladit. Teplota samotneho motora stupa rychlejsie, to je pravda, ako voda tak aj olej, nedostava sa vsak nejako vyrazne vyssie. Ked to porovnam s kachlami, kde olej maze a chladi turbinu, ten je ovela viac teplotne namahany. Priklad, na passate CC pri jazde po DE som otvoril menu, kde ukazovalo teplotu oleja. Pri normal jazde do 180 sa teplota pohybovala okolo 100°C, akonahle som vsak drzal okolo 200 co sa dalo, skusal som aj max a podobne, tak teplota mi v spicke atakovala 125°C, co sa mi zda dost. Ta teplota kvoli turbine isla dost rychlo hore a potom sa drzala na tej teplote. Bol to 2,0tdi 104kW... Takze myslim ze nejako extra skratena vymena kvoli LPG nieje potrebna. Osobne menim po prekroceni 10tis, teda ked sa podari dostat do dielne, najviac som ho natiahol na 13tis. Teraz akosi nieje miesto, ma 11 000 km.
radosť - jazda - bmw :.... vieme o čom ten slogan je
jetzt?
ex E39 523iA touring (sporak LPG)
ex E36 coupe 320i