... všetko o BMW ...

Moderátori: Hugino, jararak

mmracing.sk

Užívateľov profilový obrázok
modriblesk
Auto: casto sa menia
Kraj: Nitriansky

Re: E39 540i & E70 X5 repro vymena, pomoc

Sobota, 21. Januára 2012, 16:41

tiez mam E39 touring a uz som takmer cele audio prerobil na svoj obraz.

v prednych dverach som mal 10cm, pod tu mriezku v zadu som nakukol iba tak letmo a myslim si ze su rovnake ako v predu. osobne neverim ze by do zadu davali vacsie.

a ak sa chces s rozpoctom zmestit do 250€, tak ti odporucam vymenit ten roztrhnuty reprak, to bude tak za 10-20€ a daj si slusny woofer cez externy zosik.
za tie peniaze nic lepsie nenajdes.
a potom to iba treba nastavit tak, aby tie male repraky hrali hlavne stredy a vysky a woofer nech basuje.

za tie peniaze je to urcite najrozumnejsie co mozes urobit.
mam vyskusane ze seriove repraky vedia zahrat aj pekne aj nahlas, pokial do nich netlacis basy. mal som to tak kym som prerobil dvere na 16cm repraky.

ps.: ak chces, posli mi do pm mail na seba a poslem ti svoju fotogaleriu s prestavby prednych dveri. do povodnych otvorov je problem natlacit aj 13cm slimy.
chrysler voyager
ex: E39 525tds silbermetalic "GREEN ENERGY"
ex: E34 524td Alpinweiss "GREEN ENERGY"
ex: Opel kadett; Peugeot 305; Lada 2104; 2x Wartburg 353 combi; Trabant 601 limousine; Trabant 601 combi

jararak
Auto: skodofka 120l
Kraj: Bratislavský

Sobota, 21. Januára 2012, 18:04

modryblesk, hod mi to tiez do mailu - jararak@pretaktovanie.sk

inac co viem tak vpredu su 13cm repraky, nie 10
bmwcoding.sk
bmw maps 2025/fsc/carplay/ cz/sk pre cic/nbt
kluce pre bmw/mini, klonovanie riadiacich jednotiek, chiptunning, egr/dpf/scr off
oprava frm, upravy CAS/FEM/BDC, DME/DDE, virgin prevodovky a budikov

hakker
Auto: E39 Touring

Sobota, 21. Januára 2012, 18:58

Obrázok
tak chlapci totok som vygooglil...co by na to?

jararak

Sobota, 21. Januára 2012, 20:03

to poznam, ale je to na prd. ad 1 - stracas odkladacie miesto, ad 2 - naco, ad 3 - nehladaj za tym kvalitu

najsamfasa je subak v kufry a 2 pasmo vpredu, to by malo byt uplne ideal, tusim sa tomu nadava SQ
bmwcoding.sk
kluce pre bmw/mini, klonovanie riadiacich jednotiek, chiptunning, egr/dpf/scr off

hakker
Auto: E39 Touring

Sobota, 21. Januára 2012, 20:21

odkladacie miesta su tamaj tak dost...a aspon by mi nebolo vidiet ten bordel...heh
a preco by to nemalo hrat lepsie?
podla mn ked su tam 16cm repro tak to musi hrat dako lepsie...si myslim...

modriblesk

Sobota, 21. Januára 2012, 23:54

jararak napísal:
to poznam, ale je to na prd. ad 1 - stracas odkladacie miesto, ad 2 - naco, ad 3 - nehladaj za tym kvalitu

najsamfasa je subak v kufry a 2 pasmo vpredu, to by malo byt uplne ideal, tusim sa tomu nadava SQ

sice stracas odkladacie miesto, to je pravda, ale na prd to asi nebude.

viaceri vyrobcovia robia zostavu: 2*16cm stredobas + 1*stred + 1*vyska + 1*3-pasmova vyhybka
a obvykle su to veci v strednej triede kvality s cenami nad 200€ za cely set.
ale na pocuvanie mp3, vma a aac komprimacnych formatov stacia aj seriovky zo slusnym woofrom. pri rozpocte 250€ je to (podla mna) najlepsia cesta.

urcite zalezi aj na tom, aku hudbu chce majitel pocuvat, ale ja si myslim, ze komponenty v prednych dverach za 250€ budu oproti serii mensim prinosom ako basak + zosik za rovnake peniaze.
uz aj pre to, ze tak drahe komponenty su dost haklive na kvalitu zosilnovaca (casto vyzaduju externy), a ten v radiu za vela nestoji.

moje oblubene riesenie je 4-kanalovi zosilnovac:
2 kanali napajaju predny system
a 2 kanali napajaju woofer.
ale to sa do 250€ neda s novymi vecami.
alebo mozno da pri poklese kvality oproti serii.
chrysler voyager
ex: Opel kadett; Peugeot 305; Lada 2104; 2x Wartburg 353 combi; Trabant 601 limousine; Trabant 601 combi

jararak

Nedeľa, 22. Januára 2012, 10:48

videl som toto konkretne riesenie ako to robili a je to naozaj na prd zastavane, viem, ze jeden 16cm reprak si ziada dost velku ozvucnicu a dvere skodovky mu boli tak akurat, pri spusteni okna to bolo hned pocut, ze je tam slabsi bas. e39 nema o tolko vecsie dvere a toboz nie hlbsie, hovorim o hlbke po tu foliu, totiz pri tomto riesenie sa folia dvery neodstranila, dokonca co som pozeral, tak tam nedali ani krycy plech a ani ziaden dynamat alebo hocico odhlucnovacie (a dvom 16cm reprakom to uz rozhodne bude chybat). Ono nelamem nad tym palicu, da sa to dotiahnut pekne, ale treba na tom este poriadne zapracovat aby to malo aj nejaky prinos, ale rozhodne to baude chciet veeela dynamatu.

edit, tu som nasiel znova tuto upravu, ale aspon troska lepsie urobenu, tak ci onak sa mi viac lubi viac ta jednoreprakova montaz.
http://forums.bimmerforums.com/forum/sh ... ?t=1645144
bmwcoding.sk

chefino
Auto: E60 530xd LCI

Pondelok, 23. Januára 2012, 11:15

Páni, je možné, že by som osadil tieto repro?
Mám v pláne to spraviť tak, že najprv iba vymením repro a NEBUDEM musieť použiť výhybky na výškače vpredu. Prosím, odobrite mi to, či to pasne. Mám klasické stereo, čite vpredu 2x výška, 2x stredobas 13cm, vzadu 2x stredobas 13cm:

Predok: http://www.autoradia.sk/hertz-dsk130
Dozadu: http://www.autoradia.sk/hertz-ev-130-3

Dozadu by som nedával dvojpásmo, lebo vraj sú už z MK4 rádia tie kanály filtrované, tak tam dám, čo tam aj je.
Nečakám nejaký brutal zvuk, budem voziť dieťa, takže ani subík ani také veci mi netreba, stačí, aby to nechrčalo a hralo na strednej hlasitosti pekne. Vstup bude AAC iPod cez DICE.

Druhá možnosť čo som sa dočítal tu na fóre, je dať iba kvalitný predok a zadok odpojiť. Tam by som dal potom len tie DSK130.
Dá sa to takto spraviť, bez extra tlmenia, atď. Teda len vybrať a nacvaknúť?

Díkes.

aurora
Auto: BMW E36 316i

Pondelok, 23. Januára 2012, 17:16

BTW:: ak niekto pochybuje o plnej vybave tak tu sa moze presvedcit ze plna palba existuje :

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD ... abNumber=2

jararak

Pondelok, 23. Januára 2012, 21:03

aurora, neviem k comu to patri, ale k plnke (narodny sport uz boha) mu tam chyba napriklad chladnicka, bodka.
chefino ma v tej svojej 530i rovnaku vybavu.
bmwcoding.sk

modriblesk

Piatok, 27. Januára 2012, 17:08

chefino napísal:
Páni, je možné, že by som osadil tieto repro? ...
... Dá sa to takto spraviť, bez extra tlmenia, atď. Teda len vybrať a nacvaknúť?
Díkes.

samozrejme ze sa da, ale ma to vyznam?

tie DSK, som cital v teste, ze maju velice o nicom zvuk, hlavne stredy a vysky. odporucali tam vtedy radsej doplatit a kupit ESK. ale 60€ je 60€ samozrejme. inac tie DSK uz maju pribalene vyhybky a budes musiet trochu pajkovat alebo inak spajat drotiky.
no ja si stale myslim ze v E39 su iba 10cm reproduktory a tie 13cm tam nedas. a v kvalite asi nebudes pocut rozdiel oproti serii.
preto si myslim, ze ak ta trapia chrciace repraky, daj tam rovnake v lepsom stave, bude to rovnako dobre, ale za polovicne peniaze.
chrysler voyager

chefino

Piatok, 27. Januára 2012, 18:08

No, čuduj sa svete, ako som chcel otvoriť ten chrčiaci reprák, tak som sa mordoval s tou krytkou, niečo tam puklo a ani za svet otvoriť. Tak som si povedal, že to nechám tak aspoň kým nekúpim reálne repro. A potom pustím hudbu a normálne to prestalo chrčať! Takže ten reprák je asi OK a vibrovala len tá krytka.

Ale mám teraz iný zapeklitý problém. Kúpil som si DICE pre BMW, zapojil namiesto meniča a väzbí sa mi tam zvuk prevodovky. Normálne to nahlas počuť, také silné pískanie a je priamo závislé na otáčkach prevodovky, resp. motora (neviem ešte presne). Prisahám, že normálne môžem plynom hrať melódiu. Tak teraz fakt neviem, CD menič hral čisto, tento DICE som sa nikde na nete nedočítal, že by mal chytať nejaké rušenie z elektriky, ale chytá mi to. Viete niekto poradiť, ako to zdebugovať? Že o čo ide? :?

modriblesk

Piatok, 27. Januára 2012, 23:04

chefino napísal:
....Viete niekto poradiť, ako to zdebugovať? Že o čo ide? :?

uz som sa s tym stretol niekolkokrat.
najucinnejsie byva ak pouzijes filtraciu v napajani problemoveho zariadenia. ale nemam ziadny funkcny navod na konkretne riesenie. v minulosti som mal vymontovanu suciastku z auta, koncern WV. bolo to pri plynovom pedali a bola to kombinacia kondenzatora a cievky tusim s feritovym jadrom.

aktualne mi to robi pridavny zosilnovac, ale vyrazne som to potlacil pridanim cievok do signalovej casti, uz to takmer vobec nepocut. je to vlastne elektricky oddeleny obvod. len prave neviem najst na nete ziadny link.
chrysler voyager

chefino

Piatok, 27. Januára 2012, 23:26

Ja som našiel niečo tu: http://www.bimmerfest.com/forums/showthread.php?t=276368
Ale všetky linky na krabičky na odrušenie čo tam píšu, sú už nefunkčné :(

Miro528
Auto: E38 740i ´00

Nedeľa, 5. Februára 2012, 19:13

chefino napísal:
Páni, je možné, že by som osadil tieto repro?
Mám v pláne to spraviť tak, že najprv iba vymením repro a NEBUDEM musieť použiť výhybky na výškače vpredu. Prosím, odobrite mi to, či to pasne. Mám klasické stereo, čite vpredu 2x výška, 2x stredobas 13cm, vzadu 2x stredobas 13cm:

Dozadu by som nedával dvojpásmo, lebo vraj sú už z MK4 rádia tie kanály filtrované, tak tam dám, čo tam aj je.
Nečakám nejaký brutal zvuk, budem voziť dieťa, takže ani subík ani také veci mi netreba, stačí, aby to nechrčalo a hralo na strednej hlasitosti pekne. Vstup bude AAC iPod cez DICE.

Druhá možnosť čo som sa dočítal tu na fóre, je dať iba kvalitný predok a zadok odpojiť. Tam by som dal potom len tie DSK130.
Dá sa to takto spraviť, bez extra tlmenia, atď. Teda len vybrať a nacvaknúť?

Díkes.

Dozadu jedine toto http://www.autoradia.sk/hertz-dcx130
to co si dal ti nebude dobre hrat [-(
Ex BMW 740i ´00
Ex BMW 528i Touring ´97
Ex BMW 525i 24V ´91

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Bing [Bot] a 17 neregistrovaných