... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, k33p, Hugino, voMacK

bmwtt.sk

Užívateľov profilový obrázok
voMacK
Autor témy
Auto: G31 540i
Kraj: Trenčiansky

Re: Politika a ine sr*cky

Štvrtok, 19. Marca 2020, 21:06

undy napísal:
Tak ok, fb nemám ani na neho nemám čas.Aj lekarnikom už samosprávy distribuovali ochranné pomôcky btw?
Uvadzam cely prepis:
NEPODLIEHAJME FALOŠNÝM NÁDEJAM
Keďže mi viac ľudí dnes napísalo, rozhodol som sa vyjadriť k prebiehajúcej situácii.
Som síce iba sekundárny lekár, navyše žiaden keyboard warrior, ale to s akou bagatelizáciou k súčasnej pandémii pristupujú niektorí kolegovia, známi alebo verejnosť, ma napĺňa hrôzou, úzkosťou a panikou.

Od druhej polovice januára sledujem vývoj ohľadom SARS-CoV-2 vírusu spočiatku v mainland Číne, neskôr v našom okolí a prvýkrát, keď som u nás zachytil niekoho relevantného sa k tomuto fenoménu vyjadrovať bolo, keď prof. MUDr. Krčméry v relácii .týždňa prirovnával pandémiu tohto agens k epidémii chrípky. Dúfal som, že vzhľadom na to, ako abruptne sa situácia vyvinula v posledných dňoch, prehodnotí svoje vyjadrovania dnes v reĺacii TV Markíza Na Telo.
Nestalo sa tak, a preto sa chcem postupne vyjadriť k niektorým absolútne chybným, bagatelizujúcim a nebezpečne zľahčujúcim vyjadreniam, ktoré absurdne prezentuje z pozície autority a zasahuje tým správanie vyslovene kritickej masy ľudí:
Ad prvá otázka na prof. Krčméryho:
“Vírus mimo kvapôčky síce prežíva nejaký čas, no je asi dvakrát menej nebezpečný ako chrípka (v tomto kontexte profesorovi ponechávam benefit of doubt a dúfam, že to bolo myslené - menej odolný voči vplyvom prostredia mimo bunky ako chrípka)”

Dáta:
Both influenza A and B viruses survived for 24-48 hr on hard, nonporous surfaces such as stainless steel and plastic but survived for less than 8-12 hr on cloth, paper, and tissues. [1]
vs.
The analysis of 22 studies reveals that human coronaviruses such as Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) coronavirus, Middle East Respiratory Syndrome (MERS) coronavirus or endemic human coronaviruses (HCoV) can persist on inanimate surfaces like metal, glass or plastic for up to 9 days. [2]

Čize vírusy ako SARS-Cov-2 (jemu najviac podobné) sú asi 4-krát VIAC odolnými ako vírusy chrípky, čo sa týka prežitia na povrchoch.
Ad druhá otázka na prof. Krčméryho:
“Hlavný prenos je kvapôčkovou infekciou, najmä u tých čo kašľajú a kýchajú… (nasleduje irelevantná uváha o tom, ktoré krajiny su epidemiologicky významné a znova uisťovanie o tom, ako vírus na vonkajšom prostredí moc neprežíva)"

Je síce pravda, že hlavný prenos je kvapôčkovou infekciou, ale vôbec nie u tých, čo kýchajú. Navyše kýchanie ako prejav nie je vôbec pre ochorenie CoVid-19 charakteristický.[3] Okrem toho sa objavili čínske údaje o prenose na relatívne veľké vzdialenosti - 4,5 m. V uzavretých miestnostiach a aj v neprítomnosti pôvodného ľudského zdroja. [4] Tým reagujem na slová: “Cestovanie MHD je problematické, ak je autobus napakovaný (sic)”. No... Nie len vtedy.
Ad samoterapia pobytom na čerstvom vzduchu, podporovaním prirodzenej syntézy vitamínu D. Tvrdenie je problematickou extrapoláciou:
“The best evidence for the relevance of this hypothesis is that vitamin D supplementation reduces the incidence of acute respiratory infection, according to a meta-analysis of randomized trials. On the other hand, we found that this effect was unlikely to be a large factor in the variation in influenza incidence between summer and winter.” [5]

A na záver, od momentu zľahčenia celej situácie na úroveň "just-a-flu" denierov, som sa rozhodol reláciu vypnúť:
“Je to taká epidémia, akých sme tu mali poslednych 40 rokov aspoň 10.”

Takže ako to teda je?
Dľa odborníkov a ľudí, ktorí svoje vedomosti a vzdelanie kontinuálne vystavujú kritickému dotazovaniu, to totiž vyzerá tak, že súčasná situácia ani zďaleka nie je epidémiou, aké sme tu mali za posledných 40 rokov aspoň 10, ale pandémiou, s tým, že najbližšie sme tu podobnú mali pred 102 rokmi. [6]

BONUS: Kvitujem bývalej ministerke MUDr. Kalavskej, že stihla ako prvá odpovedať na tiež nejakým zvláštnym spôsobom rozšírený mém,
že vírusová pandémia pominie pri vyšších teplotách a teda s príchodom leta. Je to totiž ničím nepodložený záver. [5]

ZÁVEROM:
V čas keď toto píšem, je na svete potvrdených 167 293 prípadov SARS-CoV-2. Umrelo 6 455 ľudí. Dľa talianskych epidemiologických dát zbieraijúcich údaje do 8.3. 2020 (8342 prípadov, dnes ich majú viac než trojnásobok) má asymptomatický priebeh 10%, symptomatický 31%, mierny 30%, kritický 19% a závažný 6%. [7] Vírus vykazuje dľa rôznych dostupných zdrojov 10 - 20 krát vyššiu mortalitu ako vírus chrípky a vyzerá to tak, že približne 10% prípadov si vyžaduje umiestnenie na JIS (teda hadičky trčia odvšadial) a to všetko navyše počas obdobia, kedy je pandémia dynamická a aktuálne prebieha a počet nakazených rastie exponencionálne.

Denne počúvam od kolegov o tom ako je personál pre následujúce dni kritických zdravotníckych oddelení nútený odísť do karantény pre absolútne zlyhania jednotlivcov, ale aj neschopnosť manažmentu. Dnes nevieme povedať, aký vplyv bude mať vírus na tých, čo prežíjú (viď katamnézy preživších SARS) a pokiaľ ho naďalej budeme podceňovať, nevyhnutne nás čaká Taliansko (kde to neskončilo). Zľahčovanie situácie a podávanie neprávd v prime time najsledovanejšej slovenskej TV je podľa môjho názoru hrubé nepochopenie závažnosti situácie.
EDIT: Každým dňom nám pribúda množstvo nových informácii a ja dúfam, že niektoré závery budú aspoň čiastočne "undermined". Toto čo som spísal, bolo iba z toho čo som za ostatné dni čítal. Neprebehlo to žiadnym následným posudzovaním, preto by som chcel vyzvať kohokoľvek, nech mi posiela spochybňujúce zdroje.

[color=#1d2129][font=Helvetica, Arial, sans-serif]1.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6282993
[/font][/color]
2.https://www.journalofhospitalinfection.com/…/S0195…/fulltext
3.https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2762510
4.https://www.scmp.com/…/coronavirus-can-travel-twice-far-off…
5.https://ccdd.hsph.harvard.edu/will-covid-19-go-away-on-its…/
6.https://www.lrb.co.uk/the-pap…/…/n06/rupert-beale/short-cuts
[color=#1d2129][font=Helvetica, Arial, sans-serif]7.https://i.imgur.com/CssFoh4.png
[/font][/color]
"Auto je napisane na mna, ale inak s nim nic nemam!"
-- P.R.

voMacK
Autor témy

Štvrtok, 19. Marca 2020, 21:08

chup44 napísal:
Chalan to zrazu sleduje od januára, všetko vedel už vtedy, teraz je najmúdrejší vo vesmíre. Prečo sa vtedy, keď už vedel, aká bude budúcnosť, niekde neprihlásil, nepriviazal reťazami pred prezidentský palác s transparentmi. Toto je čisto “po vojne je každý generál”. Všetci všetko predtým vedeli a spravili by lepšie, ako tí, čo boli pri moci vtedy. Lebo šak vôbec nie je chaos v celom svete, len na Slovensku je...

Btw. tá karanténa veru vôbec nepomáha hádkam na internetoch :D
Aj po sebe cittas, co pises? vsak prave, ze ten chalan pise, ze Krcmery robi predcasne zavery a niektore veci nevieme povedat na isto. A niektore len Krcmery zaokruhluje aby vypadali lubivo.

Dnes dokonca hviezdil aj v TRENDe: https://www.etrend.sk/ekonomika/krcmery-koronavirus-zvladneme-uz-v-maji-sa-vratime-k-beznemu-zivotu.html?itm_site=etrend&itm_template=homepage&itm_area=homepage&itm_module=topbox&itm_position=2&fbclid=IwAR3X1cdp6yw-r6I7K_Q75Vvx3-PDeLRZBVWMAjEFAGInEjZtVN27MPEwRRE

Pricom panuje relativny konsenzus, ze skor ako v juni to neprekoname. Skor az v juli s tym, ze sa to bude vracat, dokym sa nenajde a plosne nenasadi vakcina..
-- P.R.

boborjelotor

Štvrtok, 19. Marca 2020, 21:11

no a mozes nam ako apatiekar, alebo undy ako doktor, vysvetlit ci vakcina bude fungovat aj ako liek uz pri prepuknutej chorobe?
lebo ja osobne mam v tom nevzdelany chaos trochu, a ani internetove definicie mi velmi nepomahaju.
ja vakcinu chapem ako subor antilatok, ktore pomahaju telu vybudovat si imunitu.
ale pomoze mi to aj ked uz koronu budem mat korunovanu? alebo na to musi byt liek, ktory ju aktivne bude bombardovat?

starynovy
Kraj: Zahraničie

Štvrtok, 19. Marca 2020, 21:12

pablohablo napísal:
Mne sa lubelo ako sa Pele dnes buchal do hrude ze davaju stat v dobrom stave dalsej vlade, toto zadret po vsetkych tych vykradackach a so sudcami v base chce iny fet, taky co ani undy nepredpise, to len v pentagóne vedia navarkat.

"nieje dolezite,co je pravda ale co povies".

chup44
Auto: Nikdy v živote BMW
Kraj: Trnavský

Štvrtok, 19. Marca 2020, 21:13

Abyssko napísal:
Samozrejme, tu je to divočina, ale mi povedz ze sa nezasmejes z chuti niekedy
Ja si myslím, že slovo “divočina” má momentálne úplne iný význam. Divočina je v Taliansku a podobných krajinách. A tým vyhlásením “v dobrom stave” myslel súčasnú situáciu v porovnaní s ostatnými krajinami. Teraz je súdnictvo, korupcia a podobne na vedľajšej koľaji proste. Je celosvetová pandémia a sú iné priority, ako bežne. A či chcete alebo nie, politicky neprihliadajúc, zvládli to dobre, ak sa porovnávame so zahraničím.

voMacK
Autor témy

Štvrtok, 19. Marca 2020, 21:14

Vakcina ti trt pomoze, ked uz mas chorobu v rozpuku. Vakcina je o tom, ze dostanes do tela virus, ktory je polomrtvy ako ja po vikende s HJTR klubom a tak s nim telo dokaze relativne lahko bojovat a vytvorit si rezistenciu. Ono urcita forma ockovania prebieha bezne vo volnom prostredi ked napr sa dotknes klucky, kde je virus uz nejaky cas a pomaly tam umieral a ty si ho potom dostanes do tela napr tak, ze sa dotknes ust.
-- P.R.

Zarrick
Auto: E92
Kraj: Košický

Štvrtok, 19. Marca 2020, 21:17

= olizovať kľučky s 8 dňovým polomrtvým vírusom :thumbup:
#M41D17(ex) #M52B20(ex) #M43B19(ex) #M47TUD20(kompot) #M57D30TÜ2TOP(E92) #M57D30TÜ(X3)

tom6667
Kraj: Bratislavský

Štvrtok, 19. Marca 2020, 21:18

Zas buďme objektívni ...dnes Pelle povedal aj že odovzdáva krajinu vo veľmi ťažkej situácii ...za toto bude niekde na Vazovovej na koberčeku dnes kľačať na štyroch

boborjelotor

Štvrtok, 19. Marca 2020, 21:19

Zarrick napísal:
= olizovať kľučky s 8 dňovým polomrtvým vírusom :thumbup:
tato slecna uz tvoj napad predbehla, a povysila na uplne inu uroven...alebo skor..ponizila

Obrázok

pablohablo

Štvrtok, 19. Marca 2020, 21:21

popoko
Naposledy upravil/-a pablohablo v Utorok, 14. Septembra 2021, 08:47, upravené celkom 2 krát.

starynovy

Štvrtok, 19. Marca 2020, 21:25

#toughtsandprayersforthetoiletseat

chup44
Auto: Nikdy v živote BMW
Kraj: Trnavský

Štvrtok, 19. Marca 2020, 21:27

Btw., aby to tu nebolo málo napäté, prilejem do ohňa. Kam sa asi stratil Superman so svojou džastis líg, čo chcel zachrániť svet a Slovensko ? Zrazu problémy so srdcom ? Alebo neboli to náhodou problémy s egom ? Či argument “lebo SMER, lebo Fico” prestal fungovať po voľbách ? Sa videl premiérom/ministrom vnútra, ale realita bola, že sa ledva dostal do parlamentu, musí “držať hubu a krok” a to sa mu vôbec nepáči, nemôže si diktovať a rozkazovať, tak radšej zdravotné problémy. Šak čo nešiel predtým na preventívku, než išiel do politiky #-o Či AndrejkO sa nemôže kritizovať ? #zabitema :D

boborjelotor

Štvrtok, 19. Marca 2020, 21:32

dost slaby pokus.
andrejka sme tu spicovali ako jeho nevolici, tak aj par jeho volicov, uz minuly tyzden. nedavas pozor. ale to vieme :)

starynovy

Štvrtok, 19. Marca 2020, 21:33

Toto tu bolo 2 tyzdne do zadu.

pablohablo

Štvrtok, 19. Marca 2020, 21:35

spravou tohto tyzdna bolo ako sa hranol zdul ked mu zobrali parking v garazi :D (nie v doubletree ale v parlamente)

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 213 neregistrovaných