Jeden zatracuje TP-link a druhy odporuca D-link...no pekne veci sa tu clovek dozvie
Moje doterajsie skusenosti s routrami:
D-link-sracka, ci od T-comu s ich firmware alebo kupene v Ageme, furt to bola sracka. Najprv obycajny D-link ADSL router bez wifi, pravidelne sa odpajal od netu a navyse mal vo zvyku sa raz za cas zrestartovat do vyrobnych nastaveni. Toto iste predvazali aj ine routre od D-link, co mali znami, vsetky sa z casu na cas zrestartovali...potom som upgradoval na D-link s wifi dsl-2461, rovnake problemy ku ktorym sa pridalo este aj nestabilne wifi. Super fungovalo aj NAT, otvoril som povezme porty 9000-9010, router sa tvaril, ze to v pohode zozral, ale ked som to overoval zvonku, tak z tychto portov boli otvorene mozno 3 aj to nahodne na preskacku.
Asus-mal som len ADSL modem na USB, stale sa odpajal nielen z linky ale aj z USB.
Linksys-ten som nemal doma, ale v robote sme sa trapili s jednou takou mydlovou skatulou, bol to len obycajny switch, ziadna konfiguracia, nic. Bezna komunikacia medzi PC fungovala v pohode, ale nedalo sa cez neho pripojit na jednu EZS ustrednu. Dlho sme sa s tym trapili, potom kolega prehodil namiesto toho linksys nejaku inu mydlovu skatulu, tusim microtik to bol a ustredna sa pripojila. Dodnes nik nevie, preco to cez ten linksys neslo. Rackove switche Linksys zatial problemy nerobia.
Belkin N+-ma skvelu vec a to USB port pre pripojenie disku a mal by fungovat v tomto pripade ako NAS. Skoda, ze to funguje len v manuali. Prenos je neskutocne pomaly a pri pokuse tlacit don zalohu (176 suborov, 521MB) pravidelne mrzol, nielen ako NAS, ale zmrzol cely router. Tak som to prestal pouzivat. No a teraz mu zas jeblo v bedni a v intervaloch 7-10 minut v nom vypadava DNS. Bol na reklamacii s vysledkom "zavada sa neprejavila". Cize ho odnesiem naspat do servisu s prijemnym listom pre toho "technika," ktory to riesil. Co som nasiel na nete, tak je to casta zavada tohto Belkinu. Takisto nie vzdy updatuje zaznam v DDNS, takze sa k nemu potom neda pripojit z WAN.
Zyxel-mal som ADSL router od nich, celkom sikovny ale dost neprehladna konfiguracia, hlavne co sa NAT tyka nebolo uplne jasne, co je vlastne vonkajsi a co vnutorny port. Ale dalo sa, nejake problemy s nim neboli, akurat raz sa restartol po vypadku napajania do default nastaveni.
TP-link-pouzivam 2 ADSL routre 2960nb. Zatial s nimi nebol absolutne ziadny problem, ked opomeniem wifi, ktora je u nas neskutocne zarusena s tymi vyjebanymi antenami, co maju na kazdom baraku okolo a casto meni kanal. DDNS funguje bez problemov, takisto NAT. Skusal som medzi nimi aj IPsec tunel a fungoval, akurat pouzivam DDNS, takze sa to tym padom nedalo pouzivat, kedze sa overuje cez IP. Jeden uz teraz pouzivam v spojeni s tym Belkinom (ktory hodim po tom technikovi, co mi ho vratil ako funkcny) ako switch a AP, nie su s nim ziadne problemy. Kolega tiez presiel viacerymi znackami a uz ostal pri TP-link, pretoze s nimi nemal absolutne ziadny problem, bezne ich montuje klientom. Takisto wifi bridge je celkom dobra funkcia (len si treba vybrat spravny router, lebo tie jednoduchsie funguju iba s WEP, tie lepsie uz aj s WPA2-PSK), kedy predlzi dosah wifi s jednym SSID a aj v tomto mode pracuje ako bridge, takze sa do siete pripojim aj cez LAN. Vsetko, co som v tych routeroch kedy nastavil fungovalo ako malo, ziadne prekvapenia ako v pripade D-link. Nikdy sa ani sam nerestartoval a uz vobec ze by stracal nastavenia...