voMacK napísal:Je to primarne na hry. Problem uz urcite bude aj zahlteny windows, ale po hrani Dying Light 2 a Witcher 3 s ray traycingom mam pocit, ze to dost laguje a teda pomohlo by viac RAMky.
A tu je kamen urazu - sucasna
MB nepodporuje DDR5, cize dokupovat RAM mi pride uz zbytocne a rovno chcem zmenit celu platformu.
Inak, dokazala by ta moja matic
na akceptovat tento disk?Upgrade disku je tiez pre mna priorita, nakolko mam vcul ako systemovy iba 250GB SSD.EDIT - ok, tak ten disk a moja MB by mali byt kompatibilne. Tak zacnem asi tym, ze kupim iba disk, spravim clean install windowsu a uvidime....
este raz - ved ked hras pozri aspon TaskManager kolko ramky je volnej. Mne sa nechce verit, ze by si na hry potreboval viac nez 16GB RAM, iba ze by bol kokotno implementovany ten RT (kedze nemam RT kartu tak neviem a neriesim). Uz kedysi vyhnanec Pablo sa stazoval, ze Cyberbug s RT mu ani na 3080 nesiel dobre, musel zapinat DLSS.
XMP profil mas na RAM zapnuty?
SSD disk je kompatibilny - doska ma 2x M2 porty na ten disk, akurat bude priskrteny na polovicu (nedosiahne uvadzane rychlosti), lebo tvoja doska tam ma iba PCIe 3.0 x4 linky, kdezto disk podporuje az PCIe 4.0 x4 protokol (pri nom ma disk rychlost čítania 7 000 MB/s a rýchlosť zápisu 6 000 MB/s; takze pojdes odhadom na 3500MB/s a 3000MB/s - realne to pri hrach nebude postrehnutelne, avsak si zbytocne
priplacas za nieco co nevyuzijes). Kukni radsej nejaky lacnejsi M2 NVMe disk s PCIe 3.0 x4, ak sa take este vobec vyrabaju.
Dodatok 1 - kedysi davno som niekde zazrel, ze dana doska/resp chipset Z370 nemaju plnu podporu plnych rychlosti ak su oba M2 sloty obsadene - tak ak by si si tam chcel nechat aj tu 250GB, pozri ktory slot je primarny, aby ti to nebralo vykon toho noveho disku este viac. Ale nemam to potvrdene, riesil som to strasne davno a nakonec som sa vysral na dokupovanie disku.
Dodatok 2 - dosku mam inak rovnaku, mas ju v malej bedni (kedze je to microATX)? Ak ano, ako si na tom s teplotami? Lebo ja tam mam 2x AIO vodne chladenie (zvlast okruh pre cpu, zvlast pre gpu), a teda pri silnejsom vytazeni to teplo jednoducho nedokazem odvadzat dostatocne rychlo. Opat sa vraciam k tomu, ze pokial si to v hre nezmeras nejakym toolom, je to iba zbytocne vestenie.
Stale si myslim, ze to skor brzdi ta i5ka (btw, teplovodivu pastu pod chladicom si menil? A asi aj bude treba delid, tieto cpu maju v sebe teplovodivu zubnu pastu, ktora casom degraduje, vzhladom na vek to uz moze tiez zhorsovat vlastnosti).
Prikladam screen recommended specs na Spoodermana, 32GB RAM sa odporuca len ked to chces jebat na full

kkt hodinova diagnostika, mi za to aspon posli Injektopas a fyzak zo skladu.