Nesúhlasím, že Mercedes-Benz a BMW nemožeš porovnať. Práveže toto sú to najpriamejší konkurenti. Audi od nich odpadá, lebo je to už luxusne-naleštený VW a ešte k tomu FWD. Ako chlapec sa mi páčili BMW, teraz sa mi viac páči Mercedes-Benz. Inak Karl Benz sa musí v hrobe obracať, keď všetci tú automobilku volajú len Mercedes. Mercedes je španielske ženské meno a bola to dcéra jedného papaláša, ktorý sa rozhodol Benzovi s Daimlerom pomôcť s propagáciou vo vyšších kruhoch (keďže bežný sedliak si vtedy autá nekupoval) "výmenou" ak použijú v názve meno jeho dcéry... Takže poprosím celý názov!
A v čom majú v Stuttgarte navrch? Podľa mňa v designe. Od Bangla BMW veľmi nemusím, aj keď musím sa priznať, že na E90 si konečne začínam zvykať ale všetky ostatné triedy (E81, E60, E65...) sú imho designová grcka. Naproti tomu, MB má krásnu C-klasse, ktorú si navyše môžeš vybrať buď v dynamickom prevedení (znak na mriežke chladiča) alebo ako klasiku (zameriavač). E-klasse je s tými kubistickými svetlami nádhera. Keď prišli s mäsiarkou bol to hnus, W211 to troška skorigovala ale až W212 je to pravé orechové. Navyše sa mi páči, že každá trieda od MB vyzerá inak. U VW je to všetko viac-menej zväčšený alebo zmenšený Golf, Ford zase nafukuje Focusa (C-Max, Galaxy, Kuga) rovnaké masky na každom aute. Tu nie. Ďalej má navrch v tom, že ponúka celú paletu áut. BMW napríklad nemá žiadne vany ani malé dodávky. Technologický nádskok hrá tiež skôr pre Mercedes-Benz, všetko mali skôr. ABS, ESP, airbag... S-klasse akoby udávala technológie ktoré sa neskôr dostanú do celého automobilizmu. Čo sa týka komfortu, tam je to len veľmi mierne pre MB, pretože BMW ladí o niečo tvrdšie podvozky a neviem čí má nejaké pneumatické pruženie?
BMW vyhráva jednoznačne v dynamike. V podstate neexistuje vyslovene pomalý Werkel, narozdiel od starých Méďakov ktoré nešli ani z kopca (atmosferické diesle). U bežných áut je miera športovosti na oveľa vyššej úrovni. AMG modely sú veľmi ale veľmi schopné autá, ktoré môžu smelo súperiť s hocikým. Avšak... Motorsport produkuje tak dokonalo vyladené motory, že M3 je aj podľa odborníkov auto, ktoré je z bežných sofistikovaných áut svojimi jazdnými vlastnosťami a vyladením motorov najbližšie k pocitu jazdy v nejakom superšporte (napr. Gallardo). Tam to ale asi končí, dynamika a športové oddelenie funguje v Mníchove lepšie než v Stuttgarte. Inak je to dosť narovnako. Motory sú kvalitné aj tam aj tam. MB sa väčšinou kupuje s cdi, BMW síce kvôli spotrebe idú d-čka na odbyt, avšak kto sa do toho rozumie kupuje benzínový R6. Ale aj MB má skvelý 3.5 L V6 (úžasný motor, v E-klasse som nechcel veriť tej spotrebe). V komforte je tiež len maličký rozdiel a spoľahlivosti detto. Ceny či kvalita služieb tiež rovnako vysoká. Najväčší rozdiel je teda asi v osobných preferenciách, designe a histórii.
PS: jo a som tu asi jediný komu sa G-klasse nepáči?

Nie som ani na SUV ani na off-roady, ale keby si už mám niečo vybrať do púšte, savany či pralesa, tak je to Defender.