... všetko o BMW ...

Moderátori: Hugino, jararak

reklamne predmety bmwklub.sk

Užívateľov profilový obrázok
lionlion
Autor témy
Auto: E90 325d
Kraj: Košický

e39 - PC v aute

Štvrtok, 18. Februára 2010, 21:03

Takze mam e39 2002 s kazetovym radiom a s malym displayom na nom.

Povodne som rozmyslal, ze to len vymenim za origo CD alebo dam iba CD menic ku kazetovemu, ale kedze cele radio je asi dost drahe (typujem ze treba obydve casti display a mechaniku) a CD menic by som na tom svojom s malym displayom nerozchodil nehovoriac este o potrebnej kabelazi, tak som sa rozhodol pre PC.

Ako som tak pozeral ceny DVD radii s velkou obrazovkou, PC sa mi vydi lepsia volba, a hlavne menej kabelaze.
Na palubovku namiesto radia by som dal 7" DOTYKOVY monitor k nemu vyrobil ramik a do kufra PC s zakladnym vykonom cize nic extra a samozrejme s SSD diskom kvoli otrasom. GPS nepotrebujem, staci mi MP3 a Filmy, popripade nieje problem aj TV a Internet. Takze ma to velke vyuzite. Od monitora by isiel iba VGA a USB kabel, ziadna klavesnica mys vsetko by sa ovladalo dotykovo.

Ale s touto volbou treba vyriesit 2 problemy:
1., Napajanie PC, kedze do elektroniky sa rozumiem, nemam problem s vyrobit vlastny zdroj pre PC, viem ktore piny maju aku voltaz a pod. Cize VYRIESENE
2., Pre repro v auto budu potrebne zosilnovace, kedze ziadny v aute uz nebude(radio) a PC to neutiahne. Preto neviem co by bolo lepsie, neake shit radio s aux. Alebo kupit/zostrojit zosilnovace cim by bola kvalita lepsia lebo by to bezalo ako 5.1 kino prip. 4.0 alebo 5.0 a tak.

Co si myslite o takej alternative, pripadne neake postrehy vylepsovaky a tak.

Hned sa do toho pustat nejdem s financnych dovodou, az o 1-2 mesiace. Predpokladam ze by ma to malo stat asi 250-300€. (ide hlavne o ten monitor, zvysok si viem pozhanat za dobre ceny)
Naposledy upravil/-a lionlion v Nedeľa, 8. Augusta 2010, 09:44, upravené celkom 1 krát.

PetoK
Kraj: Žilinský

Re: e39 - PC v aute namiesto navigacie

Štvrtok, 18. Februára 2010, 23:17

[quote="lionlion"]
...Napajanie PC, kedze do elektroniky sa rozumiem, nemam problem s vyrobit vlastny zdroj pre PC, viem ktore piny maju aku voltaz a pod. ...quote]

Klobúk dole, ale ver tomu že sa to neoplatí... pri odberoch aké sú v PC ten zdroj musí byť dosť výkonný a taký silný kvalitný DC/DC menič s viac napätiami nie je lacná záležitosť. A už vôbec nehovorím o problémoch v aute, rušenie, stabilita atď. Jednoduchšie je použiť obyč invertor alebo UPS ako invertor na 230V, a normálny PC zdroj. Trapez priebeh na vstupe PC zdroju nevadí, aj tak sa to ďalej usmerní a napája SMPS menič.

Čo sa týka zvuku, je najjednoduchšie použiť ext 4-kanál koncák, príp. ďalší na SW. Hlasitosť a ďalšie veci si budeš regulovať priamo na monitore cez PC... ale zrejme bude ešte treba aj nejakú radio kartu... ak chceš mať príjem aj obyč rádia...

A ak ti nevadí že nebudeš mať tuner, je to v pohode. Inak sa priprav na problémy, PC ti bude silne rušiť príjem na FM.

lionlion
Autor témy

Piatok, 19. Februára 2010, 14:31

S tym zdrojom je lepsie vyrobit si vlasny lebo menic a zdroj- zbytocne straty navyse. Nemam problem s ho urobit, doma mam super comp na hry a nezerie my viac ako 150w, cize spotreba pc v aute s zmesti do 100w bez monitora.
Na zdroj pouzijem 7805, 7812 stabilizatory napojene na vykonove NPN tranzistor a tiez spatnu vazbu cez zenerky a aj tyristory ako poistky proti skratu, pretazeniu. Ver mi zdroj mi fakt nerobi problem. A spotreba bude max. 100w

a ak by bol v tom problem, su PC urcene pre kancelariu, maju rozmer asi ako polovica DVD prehravaca a napajaju sa 12V trafkom, silne nat tou moznostou uvazujem, menej roboty a hlavne je to male supnem to hoci kde, stoja asi 150€ ale hlavny problem je ze maju len stereo zvuk, ziaden 5.1 a tiez TV kartu a ine doplnky tam dam asi tazko

A to radio, no na PC mam TV kartu a ma tiez radio ako kazda TV karta, a s rusenim som nemal nikdy problem, cize v aute by to malo bezat tiez.
Alebo by som supol niekde neake zakladne radio z niecoho ho vymontoval a napojil do PC ako mikrofon

Este by som chcel vychytat nejake chyby, nedostatky aby to bolo 100% a hlavne aby sa to nepredrazilo.

PetoK

Piatok, 19. Februára 2010, 17:57

Ako myslíš... na úvod sa spýtam, si aspoň elektro Ing. so dôkladnými znalosťami obvodov?
A ver tomu že ideš nato úplne zle. Klasické linaárne stabíky s 78xxx, aj keď posilnené tranzistormi sú nevhodné do auta, pretože nie sú odolné voči špičkám a rušeniu v napájacej sieti auta. Nehovoriac o veľmi zlej účinnosti, pri odberoch ako v PC sa ti to bude strašne hriať. To že si predstavuješ malé PC s 100W odber znamená v +5V a +3.3V vetve odbery rádovo 5-10A.
Ďalšia vec, potrebuješ napájanie kvalitné, stabilizované, nekolísajúce a to ti tieto stabíky neurobia. A odkial chceš zobrať -5V, -12V vetvu bez DC/DC meniča? Už len stabilných 12V je problém bez step-up meniča a následnej stabilizácie. Vstupné napätie klasických lineár.stabilizátorov musí byť min. o 2-3V vyššie ako požadované výstupné napätie.

Bez urážky, ale najprv si naštuduj čo táto problematika obnáša a potom pochopíš o čom píšem. Jediné riešenie je kvalitný DC/DC menič.

johnyfly1
Auto: E36/316i compact

Piatok, 19. Februára 2010, 18:28

super pc na hry so 100w? vies kolko zerie len kvalitna graficka karta? :shock: zazrak :-s
inac dotykovy displey? este tam budes mat aj windows nie? je to dost neohrabane .. dobreby bolo potom vytvorit software pre lahsie ovladanie ked uz sa chces dotykovat :mrgreen:
radsej si tam daj malinky notebook na ktory mozes aj display pripojit :mrgreen: :mrgreen:
E36 compact 316i           (||||)(||||)

BambusSK
Auto: BMW 530i E39

Piatok, 19. Februára 2010, 19:04

ja by som ti skor odporucil kupit nieco taketo:
ASUS EEE S101 10"/ATOM/16GSSD/1G/W/V/B/XPH/hneda
je to netbook 10.2 palca disp, ma to 16gb ssd sice iba win xp ale vyhodu mas v napajani kedze na tieto krpce sa da kupit auto adapter a spotrebu max to ma myslim do 40W
rozmermi sa zmesti aj niekde na pristrojovku pred spolujazdca pripadne na nejake rameno aby sa to dalo natacat aj pre vodica 8) a mas istotu ze sa ti nezacne dymit z kufra :lol:
Obrázok
pripadne sa daju kupit aj tzv nettopy na tom istom procesore :
Acer Veriton ale je tam nevyhoda s napajanim kedze to je urcene na stol a do 220 a idu tam iba klasicke disky (otvorit to nemozes ak chces aby ostala zaruka)
Obrázok

lionlion
Autor témy

Piatok, 19. Februára 2010, 19:17

Notebook to nie, a nehovoril som ze super PC ma iba 100w, moj ma max 200w priemer 100-150w a mam tam hd3870 ktora na full berie 210w, ale hovorim ze zakladne pc s integrovanou vga a slabym cpu nemoze prekrocit 100w, ved technika ide dopredu a spotreba sa stale znizuje, vid nove grafiky.
Ja sa do elektroniky rozumiem 50 na 50, co to si viem urobit, ale kamos... tak to je uz ina trieda, ten co uz povyrabal, sa rozum zastavuje spomeniem len niektore: Nabijacka notebooku s odbockou pre USB hub, komplet kombinovane mikroprocesorom ovladane ustredne kurenie, vstrekovacku na obycajnu Jawu 350 + elektronicke zapalovanie a vodne chladenie, a vela ineho, on by to urcite zvladol lavou zadnou, popripade by som upravyl klasicky zdroj pre 12v napajanie.

ale neviem ci od toho neupustim lebo co som si tak zrobil hruby rozpocet tak:
Dotykovy monitor 100€
PC 100€ + SSD disk 100€
Zosilnovac 100€
to uz je 400€ a to bude urcite este aspon raz tolko ked nie viac

Bolo by to pekne ma PC v aute ale cena v mojom pripade dost rozhoduje

Teraz som pozeral na nete a nasiel som 2DIN gps dvd radio dotykove za 170€ zevraj nove, ta nekup ked take lacne asi sa vybodnem na moje PC, lebo roboty jak na kostole a este by bolo aj tak vela problemov s tym.

Ako je to na e39 s dierou na radio zmesti sa tam 2DIN radio, nevadi kurenie?

BambusSK
Auto: BMW 530i E39

Piatok, 19. Februára 2010, 19:36

zabudol som tam napisat ceny ten netbook 477,- s dph u mna v obchode a ten mini pc myslim necelych 300,- neni to zla cesta ten mini notas

Billy-sk
Auto: BMW 525 TDS

Sobota, 20. Februára 2010, 10:34

No a nemas lepsie kupit mobil napr. Nokiu 5800 (300€ alebo nieco podobne) a mas to male, dotykove, prehrava to filmy, ma to internet, ma to radio, navigacia zdarma, GPS, napajanie cez nabijacku do auta? Mozes s tym aj telefonovat akurat budes mat tiez len stereo a nebude ti to bootovat 2 min kym to nabehne do windows.

Alebo nieco taketo: http://www.autohifishop.sk/index.php/autoradia/2din-autoradia/pioneer-avh-p3100dvd.html alebo http://www.s-world.sk/produkt/auto-hi-fi-multimedia/dvd-tv-lcd-autoradia/2-din-dvd-autoradio-s-bluetooth--pip---lx-275bt/18-22-965/

lionlion
Autor témy

Sobota, 20. Februára 2010, 12:37

](*,) Mobil v palubovke.... ja si to neviem predstavit, a Pc ken v nom nemas vela zbytocnych programov, len neaky prehravac, tak do 1min ti nabootuje, radio tiez viac ako pol minuty nacitava CD

a asi sa nato vybodnem, risuje sa mi 2DIN radio za 160€ nove, TV DVD telefon, dotykove

PetoK

Sobota, 20. Februára 2010, 14:05

Ak to nie je značkové rádio, nedoporučujem... na 99% s tým budeš nespokojný... [-X

LuCKy
Auto: BMW 530iMola

Sobota, 20. Februára 2010, 14:14

Mam AMD Athlon X2 4450E podtaktovany a podvoltovany, integrovana ATI3200 a zerie to pod 40W, o nizkom vykone nemozem povedat (720p HD video bez trhnutia, 1080p mam ale este som neskusal), boot do 1min, z hibernate do 30sek. Zdroj mam widerange (funguje od 6V-24V), s ochranou proti vybitiu baterie. 7" touch screen, ovladanie aj pomocou MFL cez i-bus, gps, wifi, bluetooth.
Ked sa do toho nevyznate, tak do toho nekecajte. Najskor sa treba dostat do problematiky a potom do toho kecat, ci o tom uvazovat.
Teraz by som to cele riesil uz inak, nez pouzitim X86 architektury.
Ak sa do toho nevyznas a nebavi Ta to, tak radsej kup hotove 2DIN riesenie (NAV/multimedia) ale uprave vzduchovodov sa pri tom zrejme nevyhnes.

LuCKy
Slovenčina pre BMW palubný počítač/navigáciu v modeloch E38, E39, E46, E53, E83. Jednotky MK3 a MK4. Na výber celkovo tri verzie pre oba typy jednotiek. Viac na našom webe www.elceka.sk/bmw-palubny-pocitac-v-slovencine
Denne svietenie, zatial len BMW do 03/2007.
-
Obrázok
-
Obrázok

lionlion
Autor témy

Sobota, 20. Februára 2010, 15:56

No mne hlavne ide o to, co sa skor oplati a co by bolo lacnejsie. robota navise mi az tak nevadi, rad sa s tym pohram ak to stoji zato

LuCKy
Auto: BMW 530iMola

Sobota, 20. Februára 2010, 16:08

Ak Ta taketo veci nebavia, tak radsej napr. napis crumar-ovi, on ma v e39 2DIN a je spokojny (navigacia, multimedia, radio).
Financne to vyjde cca rovnako, pokial ide o cas a pracu tak tj neporovnatelne, v prspech 2DIN samozrejme. :wink:

LuCKy
Slovenčina pre BMW palubný počítač/navigáciu v modeloch E38, E39, E46, E53, E83. Jednotky MK3 a MK4. Na výber celkovo tri verzie pre oba typy jednotiek. Viac na našom webe www.elceka.sk/bmw-palubny-pocitac-v-slovencine
Denne svietenie, zatial len BMW do 03/2007.
-
Obrázok
-
Obrázok

lionlion
Autor témy

Sobota, 20. Februára 2010, 19:08

LuCKy napísal:
Ak Ta taketo veci nebavia, tak radsej napr. napis crumar-ovi, on ma v e39 2DIN a je spokojny (navigacia, multimedia, radio).
Financne to vyjde cca rovnako, pokial ide o cas a pracu tak tj neporovnatelne, v prspech 2DIN samozrejme. :wink:

LuCKy

Nemam problem sa s tym pohrat, v elektronike sa celkom dobre vyznam ( do e60 som robil polovicu kabelaze od stred. stlpika dozadu, vyhoreny kufor),a v PC este lepsie (pracujem ako IT technik)

Ten zdroj by som si asi len nejak vyrobil, alebo upravil klasicky, lebo na nete neviem nic take najs co by sa hodilo,
A ako to je s diskom, ty mas klasicky alebo bez pohyblivych casti? A ako to mas so zvukom, zosik?

Zoslinovac by som si asi tiez neako vyrobil, poznam jeden TDA obvod co k nemu treba len zopar kondikov a rezistorov a je to 4x40W, ma integrovane vseliake filtre a ochrany takze aj zvuk by mal byt v poho, cena je asi 5€ alebo tak neako proste fest lacny, v poho mi to staci v Octavke som mal radio 4x40W na origo repro plus aktiv subik 100W rms a stacilo mi to.

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 7 neregistrovaných