Tomášik napísal:No, keď už ste sa bavili o tej spotrebe, pokiaľ je na 530i priemerná spotreba 9,2l, tak ja mám na svojom, síce len 525d dlhodobú priemerku 6,3l

. No a to už je pri ročnom nájazde 30K slušná úspora. Pokiaľ nájdeš dobrý a zachovalý kus, ber určite diesel.
Ja by som sa do toho dieselu až tak nerhnul. Spotreba je jediná vec, čím sa každý oháňa a ani s ňou to nie je celkom tak. Mal som 525dA, dlhodobá priemerka 8,6 a v meste si v pohode cucol 10-11 litrov (toľko si berie v meste teraz v zime na zimných 530i). Predal som ho najmä, lebo som sa obával ďalších investícií do motora. A so spotrebou, nafta je dnes už drahšia ako benzín, a keď tankuješ OMV Premium Diesel (bezsírny, aby vstrekovače aspoň niečo vydržali) je cena ešte trochu vyššia.
Nepoviem, keď človek kupuje 3-4 ročnú naftu, tam sa dá na kilometre a servisku ešte ako-tak spoľahnúť. Ale 7-8 ročná nafta od neznámeho.. to je hop alebo trop. Celkom dobrý článok na tému "
kúpa nafty z druhej ruky je tu:"
http://www.autoweb.cz/autonovinky-nova-auta/tyden-s-naftou-diesel-z-druhe-ruky-je-past-na-kupujici/11624Schválne som si spravil malý prepočet. Pri nájazde 30.000,- km a cenách
- benzínu OMV Super 95 - 1,179 EUR, spotreba 9 L/100km
- nafta OVM Premium Diesel - 1,235 EUR 6,5 L/100km
Rozdiel v cene nafta VS benzín je 775 EUR ročne.
Čo nám táto čiastka pokryje?
Repas turba - od 1000 EUR
Vstrek do jedného valca (máme ich 6) - od 300 EUR
Vysokotlaké čepradlo? - ??? EUR
Vodná pumpa - od 130 EUR
A ďalej sa dá spomenúť zvýšená námaha na podvozok (diesle sú podstatne ťažšie), čiže skôr sa ozve výmena tlmičov, ramien, silentblokov, atď.
Týmto nechcem povedať, že benzín vyhráva na plnej čiare, to nie. Ale rozdiel v cene paliva nie je jednoznačný agrument a pri sčítaní si ostatných veľmi reálne hroziacich nákladov sa tento "obrovský" rozdiel stláča na takmer zanedbateľný.