... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, alfi666, jkk

obchodna sekcia

Užívateľov profilový obrázok
trunek
Autor témy
Auto: E39 540i + E53 4,8
Kraj: Nitriansky

zapínanie hmloviek pri natočení volantu - dorábka

Pondelok, 21. Októbra 2013, 20:25

Zdravím borci.

1) Rozhodol som sa, že si dorobím túto funkciu na svoje autíčko. Chcem urobiť rozsvietenie hmloviek podľa toho do akej strany budete zatáčať volantom a podľa natočenia stupňov. Chcel by som to urobiť univerzálne aby sa to dalo použiť nie len na BMW autá. Som technický typ a baví ma vymýšľať nové veci. Chcem sa spýtať, či by bol predbežný záujem o niečo také. Určite sa nebude jednať o nejakú ľahkú Plug and Play inštaláciu, skôr to bude robota na pár hodín vo finále, ale nebojím sa toho. Uvítam vaše postrehy. Technické riešenie nechajte na mňa, skôr ma zaujímajú veci ohľadom ovládania.

Napr nastavím volant do strednej polohy (home pozícia) stlačím tlačidlo (napr Teach) a ozve sa zvukový signál. Potom natočíte volantom do ľavej strany a počkáte 5 s. Pípne zvuk, Potom natočíte volantom do pravej strany a pípne zvuk. Potom máte nastavený uhol otáčania, kedy sa Vám rozsvietia hmlovky.

To bol môj nápad ako by sa to dalo nastaviť a ovládať. Ak by ste priali inú možnosť ovládania a učenia, napíšte a zvážim to. Magnetické snímače, enkódery alebo halove sondy nechajte na mňa. Jedná sa mi, či by mal niekto záujem o niečo také a potom aké nastavenie nuly a vytočenia by vám vyhovovalo. Táto funkcia sa mi na nových autách páčila a tak som sa rozhodol, že niečo také si dorobím.

2) Na staršej 5ke (98čka) mám ledkrúžky. Dorobil som si tam stabilizátory napätia. Mám to tam už 6 rokov a funguje to super. Ak by bol záujem, viem poradiť a pomôcť. No čo som videl všade na fórach, tak buď to je ako denné svietenie, alebo iba ako parkovačky. Ja si chcem dorobiť na svojoom novšom autíčku (5ka 2001) po facelifte, aby sa mi krúžky zopli v tedy, keď otvorím dvere, ale aby svietili keď mám parkovačky a aby svietili keď sú aj stretávačky. Nie je problém urobiť ich aj ako denné svietenie, teda svietili by iba krúžky v predu ! Všetky tieto funkcie v jednom. Nerobil som to pre seba, ale urobiť takúto schému nie je problém. Všetko sa dá, akurát inštalácia by nebola Plug and Play ale káblovačka, bandážovanie....

Takejto výzvy sa nebojím, toto nie je problém. Iba zisťujem, či by mal o niečo také aj niekto záujem. Zajtra hodím nejaké foto toho stabiku ako to mám urobené. Hotové by som to chcel mať niekedy na jar. V zime sa mi s tým veľmi nechce babrať, do vtedy sa urobí vývoj a odskúša na mojom aute.
pri bmw sa zacinaju auta / E39 520i ´98 + E39540i 01 + E53 4,8is 05´

ice.blade
Kraj: Bratislavský

Re: zapínanie hmloviek pri natočení volantu - dorábka

Pondelok, 21. Októbra 2013, 20:29

nebolo by lepsie nastudovat si ibus pripadne inu zbernicu a vyuzivat signaly odtial? naprogramujes mikroprocesor a si vysmiaty, ked budem mat viac casu tak sa do toho konecne pustim

trunek
Autor témy

Pondelok, 21. Októbra 2013, 20:32

v podstate hej, ale nemám takú možnosť, diagnostiky, nemám soft a potom na každé auto je to iné.....Ja to budem riešiť senzorom na hriadeli a uP bude v jednočipe. Signál bude vyvydený na relé a to bude spínať hmlovky. Je to v podstate jednoduché. To snímanie natočenia ma napadlo, nemusíš sa báť, ale každé auto (teda značka) iný soft....Programátora mám 120km odo mňa...Potrebujem teda chcem to mať univerzálne, jednoduché, lacné a ľahko namontovateľné a nastaviteľné aj pre laikov a tak aby to bolo samostatné a nezávislé na ostatnej elektronike. Nerád by som do toho zasahoval.

Takže absencia takého softu, diagnostiky....preto toto riešenie.

trunek
Autor témy

Pondelok, 21. Októbra 2013, 20:33

poprípade ak by si niečo také vedel, môžeme to skĺbiť do kopy. Ale musí to byť tak, aby som to mohol použiť do akéhokoľvek auta. Ide mi o univerzálnosť

ice.blade

Pondelok, 21. Októbra 2013, 20:37

nebude to nikdy univerzalne kedze mechanizmus uchytenia o hriadel budes musiet pri kazdom aute vymyslat ;) neverim ze budu mat 2 rozne auta rovnaky typ... to skor do mikroprocesora spravis prepinanie na 10 - 15 typov automobilov a mozes si soft vyvyjat donemoty :)

trunek
Autor témy

Pondelok, 21. Októbra 2013, 21:00

programovať neviem a môj programátor býva 120km odo mňa. Ja potrebujem to, že príde auto a nahodím to tam a nie šachovať s programovaním. Ak sa to nebude dať tak nie, ale určite to skúsim. Programátor tiež radšej zvolil tento spôsob. Je to chalan, čo skončil FEIku, vie o čom hovorí. Živý sa ako vývojár a pracujem s ním už dlhšie. Vymyslel viacero merákov, takže tohoto sa nebojím (ako perličku uvediem merák, ktorý meral dĺžku optického vlákna na základe vlnovej dĺžky, lebo vlákno sa teplotou jemne rozťahuje a malo to byť do nevýbušných prostredí). Takže sa toho nejako moc nebojím

caknakist
Auto: E38
Kraj: Zahraničie

Pondelok, 21. Októbra 2013, 22:28

http://www.car-solution.de/en/component ... l?Itemid=0

http://www.cybertronic-labs.cz/corner-light-kit-i110c55

otázka je vyřešení toho, aby tyto moduly nefungovaly nad 50 km/h..... tak, jak je to v originále.

alfi666

Utorok, 22. Októbra 2013, 09:24

Svetla do zakrut nie su hmlovky, ale su na to prisposobene... rovnako sa nemozu zapinat stylom ON/OFF ale musia sa rozsvecovat a stmievat.
Toto je vo vyhlaske, takze ked uz, tak by to malo fungovat takto...

Dorabat senzor na volant s dalsim enkoderom je kravina.. rozumnejsie by bolo sa potom pripojit sa na zbernicu, len neviem ci je to niekde zdokumentovane... takisto treba osetrit snimanie rychlosti, lebo pokial viem, tak tie svetla sa rozsvecuju len pri malych rychlostiach...

Podla mna dost komplikovany projekt na dorabanie do starych aut - teda ratam ze to chces instalovat 5 hodin minimalne (100eur)...+ elektronika bude stat dalsich 100e...

Da niekto za to 200e?... ja myslim, ze vacsina radsej natankuje ;)

Ale drzim palce, daj vediet ako si pokrocil.
No more BMW... chodim peso ;)
E61 530d titansilber - EX
E46 320d farngrün metallic - EX

alfi666

Utorok, 22. Októbra 2013, 09:27

Este by bola moznost neriesit otacanie volantu, ale osadit to akceleratormi a "vycitit" ze auto zabaca.. tym by sa ti to znacne zjednodusilo.

PetoK
Kraj: Žilinský

Utorok, 22. Októbra 2013, 09:29

Zhrniem to... uplna blbost a zbytocnost... radsej poriadne spickove xenony, a nepotrebujes riesit blbosti...

EBOLA
Auto: E46 325xiT, mini 1,6
Kraj: Banskobystrický

Utorok, 22. Októbra 2013, 09:30

chalani trosku odbocim od povodnej "univerzalnosti"
je mozne spravit takyto retrofit na e39? napriklad nakodovanim lichtmodulu? alebo treba zvlast zariadenie aby mi to fungovalo?
na volante senzor natocenia mam len ci je jeho signal vyvedeny aj do lm alebo to treba "mechanicky" dorobit.
diky

alfi666

Utorok, 22. Októbra 2013, 11:05

EBOLA napísal:
je mozne spravit takyto retrofit na e39? napriklad nakodovanim lichtmodulu?
diky

Nie.

caknakist
Auto: E38
Kraj: Zahraničie

Utorok, 22. Októbra 2013, 11:27

ono je hlavně problém, že mlhovky, které jsou z výroby dělané na corner funkci mají úplně jinou geometrii a opravdu dokáží svítit téměř v úhlu 90% doprava, nebo doleva. Ona ta funkce není úplně špatná, když v noci někam parkuješ, tak to osvítí co potřebuješ. Spousta aut má tuto funkci v hlavních světlech, kde je tam do strany vytočená ještě jedna parabola, to je pak úplně jiná liga, než když to jde dole mlhovky. Nicméně jsem stejně přesvědčený, že dodělat to u auta, které na to nemá uzpůsobené mlhovky, je ztráta času i peněz, protože prakticky to bude fungovat tak na 20% originálních corner světel.

trunek
Autor témy

Utorok, 22. Októbra 2013, 11:49

skôr sa mi jednalo o to, že to pomáha pri parkovaní a tak najmä v noci. Viem, že to nie je natáčanie svetiel a nie je to ani originál. Pomalé rozsvecovanie nie je problém, to sa dá PWMkom urobiť ľahko. Tak isto si uvedomujem, že to nie je úplne super, čo sa týka geometrie, ale kopu ľudí tu má ledkrúžky a ani jeden nemá homologizáciu a nepoznám zatiaľ nikoho, kto by za to dostal pokutu, či neprešiel cez STK.... jednoducho aj toto by tak fungovalo. Policajt mi nič nedokáže a to, že sa mi zapnú plynule hmlovky, nevidím to ako prekážku na ceste.

Predstava o cece. Procesor je tak 2€, halove sondy stoja okolo 50 centov. Nejaký plošák (ak by som to dal na sériovú výrobu tak to je asi tak 5€ za DPSku možnoí 10€ aj s rezervou). Ostatné súčiastky okolo odhadujem tak na 15 max 20€. Nevidím to nejako strašne. Nepočítam do toho PWM modul, ale 50A IRFká stoja 80 centov a dajú sa budiť priamo z MCU a ak nie, tak MCU bude budiť trandík a ten potom Gejt MosFetu.... Nikoho do toho nenútim, ja si to urobiť chcem a ak budem mať na to čas, tak si to rád urobím a dám potom vedieť.

Nikto sa napr neozval o to, že by krúžky mohli svietiť iba ako denné svietenie. Policajt Vám to nemá ako dokázať, proste budú svietiť iba oni a v zadu nič. Súčasne by mohli svietiť aj keď sa otvorí auto....ja si to takto prerobím. Nikde som nepovedal, že tým otváram biznis a idem zarábať. Šikovnejší si to dokážu nahodiť aj sami a ak by som to niekomu robil, tak nie za 100€. O tom tu reč nebola. Nie som servis.

Plánujem napr dorobiť osvetlenie auta. Na dverové lišty plánujem dať optické vlákna (plastové) a krásne jemne a decentne nasvietiť túto lištu. Videl som pekné takéto fotky novej sedmy a páčilo sa mi to. Také jemné svetlo ako je na tlačidle pre ovládanie okien. Svetlo môže zhasínať a vypínať súčasne s dverovím, ale kľudne sa môže pomaly po dobu 2-3 sekúnd napr jemne rozsvecovať keď zhasnú svetlá v interiéry. Nechcem mať z toho cirkus, ale také jemné detaily sa mi veľmi páčia. Na koľko sa mi to podarí netuším. Ale určite niečo porobím.

Napojenie sa na zbernicu je pre mňa neriešiteľný problém. Vysvetlil som ho vyššie. Maximálne ešte tak vymyslieť snímanie rýchlosti auta aby to bolo v rámci zákona (teda aspoň tento bod). No na druhej strane prudké zákruty aj tak nejazdíte 120km/h takže by som to ako problém ani veľmi nevidel ak by som si nastavil natáčanie na dosť veľký uhol natočenia kolies.

Beriem to ako zábavku a moje hobby

ice.blade

Utorok, 22. Októbra 2013, 12:21

hoby nehoby ako denne svietenie kruzky nemozes pouzivat ajked by si mal V3, to uz je milion krat omielana tema a vedz ze su pripady kedy za to clovek dostal pokutu a mohol sa hadat ze je to tak od vyroby, rovnako je na kruzky kablovacka s rele ktore sa spina interierovym osvetlenim + si na to mozes primajstrovat samostatny vypinac, skor keby sa ti chcelo spravit nejakym foto clenom stmievanie kruzkov v noci...

ja osobne mam rad take hracky ale som za to aby sa co najmenej zasahovalo do povodnej kabelaze tzn co najviac vyuzivat zbernice a informacie ktore nimi lezu... inak co sa tyka ibus je na to kompletna dokumentacia od zlozenia paketu az po kody ktore co znamenaju a urcite budu zdokumentovane aj ostatne zbernice

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Bing [Bot] a 44 neregistrovaných