... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, alfi666, jkk

mmracing.sk

Užívateľov profilový obrázok
salat
Autor témy
Auto: BMW 320d E91 LCI
Kraj: Bratislavský

Sedadla - Info o bezpecnostnych skrutkach v E9x/E6x/E8x

Utorok, 27. Augusta 2013, 15:50

Chystam sa na mensiu upravu sedaciek a pri zistovani co a ako som narazil na info o skrutkach ktorymi sa upevnuju sedacky o podlahu.

Oznacenie maju BMW 07 14 7 146 686. Ked ste ju niekedy mali v ruke, mohli ste vidiet ze zavit nie je valcovity, ale ma mierne trojuholnikovy prierez. (nieco ako ked si predstavite "smint" pastilku). V manuali je upozornenie ze skrutky su to jednorazove, takze som si ich objednal. Na moje prekvapenie, v BMW ich nemali a cakal som 3-4 dni kym ich sitahli zo skladu. (Co znaci ze bud bezne nedemontuju ziadne sedacky, alebo nedodrziavaju vlastny predpis ;) tipnite si sami ) Inac cenovo nic tragicke, tusim 1,30EUR za kus.

Dobre, ale co su tieto krasavice zac? Ich cele meno je: Taptite II Trilobular (TM) POWERLOK (TM) M10. Ich vyhody:
- trilobularny zavit sa sprava ako samorezny a pri zarezavani nevytvara piliny (nereze, ale deformuje)
- vdaka tvaru vytvara pevnu vazbu a ucinkuje ako poistna skrutka, aj ked nema NordLock podlozku ci VerbussRip.
- je odolna voci vibraciam a neuvolnuje sa
- atd, atd, atd... zaujemci najdu dost info po internete
(http://www.taptite.net/taptite/powerlok.asp)
(http://www.eska.net/fileadmin/user_uplo ... rauben.pdf)

Tak mi to nedalo a zavolal som vyrobcovi, kedze s podobnymi vecami robim denne. Popytal som sa ich mimo ineho aj na opakovatelnu pouzitelnost a kedze vedeli ze ich skrutky su v BMW (a su aj inde ako pod sedadlami) tak sa mi na to kukli ze co je tam pouzite. Teraz to dolezite:
Skrutky pouzite na upevnenie sedadiel maju na spicke voskovu vrstvu ktora pomaha znizit trenie zavitu pri montazi a tato vrstva je jednorazova. Pri montazi sa specialny prierez zavitu mierne zdeformuje a vytvara trenie medzi zavitom skrutky a patou zavitu na matici (protikuse). Po demontazi je zavit mierne zdeformovany a nema tu istu svornost ako pred tym. Odporucanie vyrobcu? :
Ak nie je na prvy pohlad zavit po demnotazi velmi zniceny, moze sa pouzit znova, ale:
- pokial je mozne pouzit skrutku v inej matici ako pred tym
- ak pri montazi kladie skrutka velmi maly odpor, treba pridat pre istotu Loctite alebo ine lepidlo na zaistenie zavitu
- ak bude skrutka znova rezat novy zavit (v novom plechu napr) tak aplikovat male mnozstvo maziva na spicku
- 1-2 pouzitia su vraj este mozne, ale pri dalsej aplikacii je ucinok minimalny a skrutka nema samoistiace vlastnosti!

A teraz ruku na srdce, kto z Vas uz demontoval sedacky v E9x/E8x/E6x a pouzil tie iste skrutky bez toho aby sa nad tym co i len zamyslel? Nekupite si radsej 4 skrutky za 5EUR a nespravte vsetko ako sa patri :wink:
BMW 320d E91
Seat Ibiza ST, 1,2TSI DSG
EX - Seat Leon II

"Si to, čo tvoje auto. Neveríš? Bež do garáže, otvor bránu... pozeráš sa na seba!"

mys_iak
Auto: Bmw F31 316d
Kraj: Zahraničie

Re: Sedadla - Info o bezpecnostnych skrutkach v E9x/E6x/E8x

Streda, 28. Augusta 2013, 07:43

dakujem za ranne informacne okienko... pre mna velmi poucne citanie :thumbup:
Bmw F31 316dAT
ex: e61 530iA+LPG
e36 320Ci+LPG
e39 530dAT
e46 320dT
e91 320d

mexican
Auto: modré géčko
Kraj: Trenčiansky

Piatok, 30. Augusta 2013, 09:08

No kurva, keď som menil repro pod sedačkami, nové skrutky som veru nedával.
Ale mám doma modrý Loctite, tak ho tam dám.
Ex: Honda Accord 2.0iS (CC7), Audi A4 2.8 quattro (B5), BMW 320d touring E46, BMW 535i touring F11 Príbeh, Audi A6 Avant 3.0 TDI quattro (C7)
BMW 540xi touring G31 - socka s odvetranými sedačkami.
Obrázok

jararak
Auto: skodofka 120l
Kraj: Bratislavský

Piatok, 30. Augusta 2013, 10:56

ja by som povedal ze uz nedrbat ked si to zasruboval 2. krat
bmwcoding.sk
bmw maps 2025/fsc/carplay/ cz/sk pre cic/nbt
kluce pre bmw/mini, klonovanie riadiacich jednotiek, chiptunning, egr/dpf/scr off
oprava frm, upravy CAS/FEM/BDC, DME/DDE, virgin prevodovky a budikov

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Bing [Bot] a 25 neregistrovaných