... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, alfi666, jkk

mmracing.sk

Užívateľov profilový obrázok
kompre
Auto: ex E90 325i
Kraj: Žilinský

Re: nutny novy akumulator - zamena EFB za AGM mozna?

Pondelok, 11. Apríla 2016, 12:58

Preco sa to vzdy zvrhne na nadavky a dojebavanie.

Dajte rozumny argument a kto chce si ho vezme k srdcu, kto nebude chciet, ten si spravi tak ako uzna za vhodne. Pre mna za mna nech si tam da aj 20 zviazanych tuskovych wonderiek, je to jeho vec a pytal sa na konkretne rozdiely a moznosti kodovania, nie na to co si tam dal hocikto z Vas a preco by to mal robit.

Dyx
Autor témy
Auto: F10520dautomat2010
Kraj: Zahraničie

Pondelok, 11. Apríla 2016, 22:05

local napísal:
Prepac, ale nereagujes ani na moje prispevky, kde Ti davam konkretne argumenty. A myslim ze pisem slusne. Mne osobne je sympaticke, ze nad vecami rozmyslas a pytas sa, zaroven si myslim ze utoky na Tvoju osobu su detinske a dotycni by si mali zahryznut do jazyka. Nikto nie je zvedavy na ich nadavky ale na prispevok k veci. Daval som Ti link na AGM baterku Exide Micro-hybrid AGM 12V 92Ah 900A, za cca 155 EUR momentalne, preco podla Teba tato nie je vhodna? Ci chces mat silou mocou vyssiu kapacitu? A este raz dakujem ze si dal otazku, aj ked sa v odpovediach nezhodneme, ja ked som sa pytal na vhodnost baterky kedysi tak nikto asi neporadil.
Exide Micro-hybrid AGM 12V 92Ah 900A:
1. ta cena na SK heurece je OK, nevim jestli mam smulu ale na ceske Heurece mi to stale hazi chybu a zadnou nenajde (mozna je to jen docasne)
2. Nemuzu to tedka narychlo najit, ale nekde jsem v srovnavacich testech cetl, ze zrovna tahleta Micro-Hybrid dopadla ze vsech testovanych AGM jako uplne nejhorsi (v jine kapacite). Samozrejme ze ty testy nelze brat uplne doslova, ale presto..
3. O moc vyssi kapacitu tam samozrejme za kazdou cenu davat nemusim ani by se tam fyzicky nevesla, je samozrejme podstatna cena na 1Ah kapacity a cena na 1A CCA. Nicmene urcite tam nehodlam davat baterku s mensi kapacitou nebo mensim CCA jak mi tu nekdo navrhoval... a pak jeste vynadal :-)
4. konecne se mi s pomoci velmi ochotneho clena jednoho zahranicniho kluboveho fora podarilo pres Teamvieewr na mem NB rozchodit program Rhein**d. Trochu se s tim SW musim nejdriv seznamit, ale videl jsem uz ted, ze se tam da prave spustit ten testovaci program na baterii, o kterem se tady nekdo zminuje. Dale pak (to ale asi pujde az kdyz to pripojim na auto) moznost registrace te nove baterie.
5. Mezitim baterka pokud je auto v garazi je stale napojena na CTEK MX25 a napeti drzi cim dal vic, CCA stouplo z 380A na ca 420A ale uvidime jaka bude dalsi tendence. Na baterce je i nadale zapojeny desulfator (Megapulser).
6. Objevil jsem zdroj na VARTA AGM 105Ah CCA 950A za v prepoctu 142 EUR bez DPH. Musim to jeste proverit zda to neni fake ale cenove to vypada celkem zajimave. I kdyz pochopitelne VARTA uz davno ty baterk nevyrabi ale vyrabi je Johnson Controls, ktery vyrabi pro hromadu dalsich znacek mimo jine i BOSCH AGM atd.
7. Objednal jsem si jeste jeden dalsi novejsi merak ktery meri nejen CCA ale i vnitrni odpor baterky, muze se to hodit a je to dalsi uzitecne info ohledne ocekavane zbyvajici zivotnosti a stavu akumulatoru
8. Az behem nasledujicich tydnu az mesicu baterku vymenim (nakonec asi opravdu to AGM i kdyz me experiment docela laka vyzkouset tam baterku jinou napr. EFB) tak tu starsi asi pouziju jako dalsi pridavnou baterku k nasi velke UPSce, ktera nam zalohuje asi 5-6 pocitacu. Jinak co mne hodne prekvapilo, nejaky blazni na nem. ebay prodavaji tu naprosto samou orig. pouzitou baterku z toho sameho roku tj. 2010 za 150 EUR, nechapu kdo si to muze za ty penize koupit ale asi nekdo ano.

local
Auto: nonBMW
Kraj: Bratislavský

Utorok, 12. Apríla 2016, 09:03

Dyx napísal:
2. Nemuzu to tedka narychlo najit, ale nekde jsem v srovnavacich testech cetl, ze zrovna tahleta Micro-Hybrid dopadla ze vsech testovanych AGM jako uplne nejhorsi (v jine kapacite). Samozrejme ze ty testy nelze brat uplne doslova, ale presto..

ten test by ma zaujimal...
Dyx napísal:
3. O moc vyssi kapacitu tam samozrejme za kazdou cenu davat nemusim ani by se tam fyzicky nevesla, je samozrejme podstatna cena na 1Ah kapacity a cena na 1A CCA. Nicmene urcite tam nehodlam davat baterku s mensi kapacitou nebo mensim CCA jak mi tu nekdo navrhoval... a pak jeste vynadal :-)

suhlasim, akurat na CCA nemusis uz velmi prihliadat, ak nebyvas na horach a nestartujes auto v zime. moderne startery su k baterkam setrnejsie.
Dyx napísal:
4. konecne se mi s pomoci velmi ochotneho clena jednoho zahranicniho kluboveho fora podarilo pres Teamvieewr na mem NB rozchodit program Rhein**d. Trochu se s tim SW musim nejdriv seznamit, ale videl jsem uz ted, ze se tam da prave spustit ten testovaci program na baterii, o kterem se tady nekdo zminuje. Dale pak (to ale asi pujde az kdyz to pripojim na auto) moznost registrace te nove baterie.

drzim palce, toto osobne je uz nad moje chapanie preco by som sa rypal v aute sam, ale asi to mas ako hobby, hadam vies co robis.

Dyx napísal:
5. Mezitim baterka pokud je auto v garazi je stale napojena na CTEK MX25 a napeti drzi cim dal vic, CCA stouplo z 380A na ca 420A ale uvidime jaka bude dalsi tendence. Na baterce je i nadale zapojeny desulfator (Megapulser).

to by ma osobne strasne velmi zajimalo, ako dokazes merat CCA, kedze to je startovaci prud baterky pri 0 stupnoch, a standardizovana zavislost startovacieho prudu baterie od teploty neexistuje, respektive je rozna pre rozne typy a konstrukcie a samozrejme zavisi aj od stavu baterie. Prosim ta, pridaj nejake detaily cim to merias. vacsina merakov dokaze zmerat interny odpor baterky a na zaklade toho skusa odhadnut CCA. treba ale povedat, ze merania kapacity baterii (standardizovany je test vybijanim), ktore jedine vedia posudit stav baterie, byvaju dost nepresne, rozdiely aj 30% na tej istej baterii, ked ju zmerias niekolko krat.

Dyx napísal:
6. Objevil jsem zdroj na VARTA AGM 105Ah CCA 950A za v prepoctu 142 EUR bez DPH. Musim to jeste proverit zda to neni fake ale cenove to vypada celkem zajimave. I kdyz pochopitelne VARTA uz davno ty baterk nevyrabi ale vyrabi je Johnson Controls, ktery vyrabi pro hromadu dalsich znacek mimo jine i BOSCH AGM atd.
7. Objednal jsem si jeste jeden dalsi novejsi merak ktery meri nejen CCA ale i vnitrni odpor baterky, muze se to hodit a je to dalsi uzitecne info ohledne ocekavane zbyvajici zivotnosti a stavu akumulatoru

no podla mna na to ides troska nespravne. Je zbytocne snazit sa presne vyhodnotit stav baterie, pokial nie si elektrikar a nechces sa tomu venovat profesionalne, tak minies zbytocne vela penazi na meraky/dobijacky a desulfatory, ktore ti nic neusetria. Samozrejme, zavisi od Tvojej konkretnej situacie, to si asi vies zhodnotit sam, ale myslim ze vacsina ludi, co sa stara o svoje auto chce jedine - aby bateria fungovala bezproblemovo, drzala si svoje napatie, dokazala startovat auto a neodisla niekde v neprijemnej situacii (dovolenka/mimo domova/neprijemne podmienky - mraz/extremne teplo). Kazdy rozumnejsi autoelekrikar by ti povedal, ze baterky su ako ludia - tazko sa hlada nieco co univerzalne funguje, dost rozhoduju skusenosti a aj znalosti. Vacsinou je rozumne kupovat to co vyrobca auta odporuca a baterky menit, podla mna investicia 200 EUR za 5 rokov pre auto je nic.

8. Az behem nasledujicich tydnu az mesicu baterku vymenim (nakonec asi opravdu to AGM i kdyz me experiment docela laka vyzkouset tam baterku jinou napr. EFB) tak tu starsi asi pouziju jako dalsi pridavnou baterku k nasi velke UPSce, ktera nam zalohuje asi 5-6 pocitacu. Jinak co mne hodne prekvapilo, nejaky blazni na nem. ebay prodavaji tu naprosto samou orig. pouzitou baterku z toho sameho roku tj. 2010 za 150 EUR, nechapu kdo si to muze za ty penize koupit ale asi nekdo ano.[/quote]

aj auto (lead/acid) baterie maju rozne konstrukcie a ucely, robil som v afrike, kde sme mali velke zalozne systemy postavene na auto bateriach, ako manazer som rozhodoval o investiciach a servise tychto systemov, v skratke neoplatilo sa snazit opravovat vsetko, po nejakom pocte cyklov/case lepsie baterie kompletne vymenit. ja osobne na desulfikaciu neverim, zvlast u bateriek so stabilizovanym elektrolytom je to kardinalna blbost. nazenies baterke mozno 10% kapacity a potom ta necha niekde, kde sa ti to sakramentsky predrazi.

Kazdopadne, pis dalej tvoje pribehy a skusenosti, je to (na rozdiel od roznych lesticov interieru a m-paketerov) pre mna zaujimave citanie.

TT-SIMIK
Auto: BMW
Kraj: Trnavský

Utorok, 12. Apríla 2016, 10:59

No jo bat je draha,ale meraky už nie...))))

Ale aj tak dobre, snad to dospeje k dobrému koncu a dyx si kúpi to čo chce a uzná za vhodné....
SERVIS BMW TT-SIMIK
Obrázok
http://www.ttsimik.sk
Mám v živote dve lásky, SIMONKU a BMW
AJ MÚDRI SÚ OBČAS SPROSTÍ,AJ SPROSTÍ SÚ OBČAS MÚDRI!!!!!
https://www.instagram.com/ttsimik/

Dyx
Autor témy

Utorok, 12. Apríla 2016, 22:59

local napísal:
ten test by ma zaujimal... sorry ale jestli te opravdu zajima tak si to urcite i sam dokazes vygooglovat :-)
suhlasim, akurat na CCA nemusis uz velmi prihliadat, ak nebyvas na horach a nestartujes auto v zime. moderne startery su k baterkam setrnejsie.
Nesouhlasim, navic jen kvuli slabe baterce resp. nizkemu CCA urcite neodstavim v zime nebo v mrazech auto

drzim palce, toto osobne je uz nad moje chapanie preco by som sa rypal v aute sam, ale asi to mas ako hobby, hadam vies co robis.
No zas tak slozite to neni a muze se to hodit docela casto, abych platil v autorizaku napriklad za: diagnostiku baterky 80€, registraci nove baterky 80€, jakekoliv jine nastaveni cehokoliv ci diagnostiku pokazdy min. 80€ tak to se radsi nektere veci naucim sam. Kdyby se jednalo o jednu jedinou jednorazovou vec, tak mozna na to kaslu.. Mam ale v planu si do auta doplnit a pochopitelne nakodovat tzv. "Fahrerlebnisschalter" (nevim jak cesky ci slovensky ale proste ten prepinac rezimu ECO,COMFORT, SPORT), dale chci zrusit zastaveni auta pri otevreni dveri, dale napriklad chci upravit resp. zredukovat nesmyslne plytvani vodou v nadobe ostrikovace zbytecnym ostrikovanim svetel, kdyz chci jen ostriknout predni sklo, dal si napriklad budu chtit doplnit couvaci kameru ktera se pochopitelne taky musi nakodovat, dal si chci upravit nastaveni longlife intervalu na polovinu.. atd. atd. takhle bych mohl pokracovat, pokud bych si veskery kodovani nechal delat v autorizaku tak mne to bude stat nesmyslnych par tisic EUR.....

to by ma osobne strasne velmi zajimalo, ako dokazes merat CCA, kedze to je startovaci prud baterky pri 0 stupnoch, a standardizovana zavislost startovacieho prudu baterie od teploty neexistuje, respektive je rozna pre rozne typy a konstrukcie a samozrejme zavisi aj od stavu baterie. Prosim ta, pridaj nejake detaily cim to merias. vacsina merakov dokaze zmerat interny odpor baterky a na zaklade toho skusa odhadnut CCA. treba ale povedat, ze merania kapacity baterii (standardizovany je test vybijanim), ktore jedine vedia posudit stav baterie, byvaju dost nepresne, rozdiely aj 30% na tej istej baterii, ked ju zmerias niekolko krat. [/i]
Mam na mereni CCA 2 zcela ruzne meraky takze si muzu udelat lehce porovnani:
1. CBT12X
2. BT 747 ktery ma i malinkou termotiskarnu.
Pochopitelne ze CCA zmerim nekolikrat za sebou, ono to trva taky jen par sekund. A sice po chvilce vidim ze se CCA ustalilo a nema uz zadne velke odchylky

no podla mna na to ides troska nespravne. Je zbytocne snazit sa presne vyhodnotit stav baterie, pokial nie si elektrikar a nechces sa tomu venovat profesionalne, tak minies zbytocne vela penazi na meraky/dobijacky a desulfatory, ktore ti nic neusetria. Samozrejme, zavisi od Tvojej konkretnej situacie, to si asi vies zhodnotit sam, ale myslim ze vacsina ludi, co sa stara o svoje auto chce jedine - aby bateria fungovala bezproblemovo, drzala si svoje napatie, dokazala startovat auto a neodisla niekde v neprijemnej situacii (dovolenka/mimo domova/neprijemne podmienky - mraz/extremne teplo). Kazdy rozumnejsi autoelekrikar by ti povedal, ze baterky su ako ludia - tazko sa hlada nieco co univerzalne funguje, dost rozhoduju skusenosti a aj znalosti. Vacsinou je rozumne kupovat to co vyrobca auta odporuca a baterky menit, podla mna investicia 200 EUR za 5 rokov pre auto je nic.[/i]
Ja ale viemene veskere zminovane zarizeni a pristroje uz mam tak bych byl trubka kdybych je jen tak nechal lezet v garazi ! Uvazuju ted uz jen o dokoupeni modernejsiho meraku co i primo ukaze vnitrni odpor baterky
Navic kdyz se mi uz v minulosti velmi dobre osvedcily. Samozrejme ze taky chci aby mi baterka vydrzela napeti a neodesla v neprijemne situaci. Desulfatizaci a nabijecim programem RECOND chci baterce prodlouzit zivot, to je snad pochopitelna motivace proc. Dale presnejsim zmerenim skutecneho stavu baterky dokazu i lepe odhadnout jak dlouho asi baterka jeste vydrzi tzn. nechci zbytecne baterku menit ani
a) prilis pozde tzn. cekat az nenastartuju ale ani
b) zbytecne mocbrzy kdy by baterka mohla slouzit trena jeste dalsich 4-24 mesicu

8. Az behem nasledujicich tydnu az mesicu baterku vymenim (nakonec asi opravdu to AGM i kdyz me experiment docela laka vyzkouset tam baterku jinou napr. EFB) tak tu starsi asi pouziju jako dalsi pridavnou baterku k nasi velke UPSce, ktera nam zalohuje asi 5-6 pocitacu. Jinak co mne hodne prekvapilo, nejaky blazni na nem. ebay prodavaji tu naprosto samou orig. pouzitou baterku z toho sameho roku tj. 2010 za 150 EUR, nechapu kdo si to muze za ty penize koupit ale asi nekdo ano.

aj auto (lead/acid) baterie maju rozne konstrukcie a ucely, robil som v afrike, kde sme mali velke zalozne systemy postavene na auto bateriach, ako manazer som rozhodoval o investiciach a servise tychto systemov, v skratke neoplatilo sa snazit opravovat vsetko, po nejakom pocte cyklov/case lepsie baterie kompletne vymenit. ja osobne na desulfikaciu neverim, zvlast u bateriek so stabilizovanym elektrolytom je to kardinalna blbost. nazenies baterke mozno 10% kapacity a potom ta necha niekde, kde sa ti to sakramentsky predrazi.

Ja na desulfatizaci a to ze funguje opravdu vubec nepotrebuju VERIT, protoze mam uz davno mnohonasobne osobne overeno, ze ve vetsine pripadu FUNGUJE (pomoci megapulseru) a sice samozrejme jen pokud neni zniceny clanek ci rozpadle nebo zkratovane desky. Je pravda ze vic zkusenosti ohledne desulfatizace mam s klasickymi olovenymi a gelovymi baterkami, zatim co se tyka AGM tak to uvidim az tedka po par tydnech a mesicich..
Kazdopadne, pis dalej tvoje pribehy a skusenosti, je to (na rozdiel od roznych lesticov interieru a m-paketerov) pre mna zaujimave citanie.[/quote]

Dyx
Autor témy

vypnuta REKUPERACE

Sobota, 23. Apríla 2016, 15:14

Dyx napísal:
tak jsem zjistil zajimavou info.
Kdyz je v aute aktivni rekuperace, tak ridici jednotka nabijeni baterku nabiji pouze na 80% jeji kapacity (aby v ni bylo misto na rekuperacni nabijeni). Pokud mas jizdni profil kde malo rekuperujes A nebo baterku nedobijis rucne, tak proste baterka (AGM) odejde velmi brzo. Vim o reportech kdy odesla po 2-3 letech takze ja se svymi 5 lety jeste relativne v pohode. Ano jsou vyjimky kdy nekomu vydrzi i 6-7 roku i s REKUPERACI ale to jsou spis vyjimky. Chlapik na nem. foru si proto odkodoval REKUPERACI a baterka se mu zase nabiji na 90% kapacity a je maximalne spokojeny. Co je zajimave, tak spotreba mu po odkodovani REKUPERACE nevzrostla ani o desetinu litru....On si tam dal samozrejme zase AGM baterku, je ovsem otazka jestli by mu v tomhle pripade nestacila i EFB....

UPDATE:
Tak ten samy chlapek mi pomohl na dalku pres teamviewer rozchodit potrebny SW a vcera jsme u mne na dalku vypli rekuperaci i v mem aute. Dneska jsem mel prvni kratkou testovaci jizdu. Skutecne nesmyslne brzdeni (a tim padem plytvani palivem) pokazde kdyz clovek sunda nohu z plynu je ted pryc. Auto roluje samo znatelne lepe nez driv. Uvidim jeste jak se to pozitivne projevi na snizeni spotreby, na to bude potreba ale trosku delsi cas...

starynovy

Sobota, 23. Apríla 2016, 17:56

520d a este ta svrbi spotreba? Skus nejake hatchback TDI radsej.. :lol:

Dyx
Autor témy

Sobota, 23. Apríla 2016, 20:00

starynovy napísal:
520d a este ta svrbi spotreba? Skus nejake hatchback TDI radsej.. :lol:

Nevim tdy co zase svrbi tebe, ono je to jaksi navic i o zcela jinem pocitu z jizdy. Poprve ma clovek moznost jizdy bez neustaleho "odporu vzduchu" resp. "pribrzdovani" je to daleko prijemnejsi.. To ze treba tebe nezajima litr spotreby navic nebo vubec spotreba jako takova, neznamena ze to musi platit pro vsechny, tak si laskave nech tyto nevyzadane rady pro sebe..

starynovy

Nedeľa, 24. Apríla 2016, 07:46

Klid, nebo ti praskne cevka.. :lol:

Dyx
Autor témy

snizeni spotreby po vypnuti REKUPERACE

Pondelok, 25. Apríla 2016, 22:11

tak mam prvni indikace zatim podle palubaku (ktery ukazuje normalni velmi spolehlive) ze spotreba se po vypnuti REKUPERACE snizila o 0.6-0.8 litru na 100km, coz povazuju za velmi pozitivni. Budu sledovat jeste dlouhodobeji ale zatim nevidim sebemensi duvod rekuperaci znovu aktivovat... Obecne je rekuperace genialni vec pokud se implementuje INTELIGENTNE (napriklad jako funguje i PRIUSE nebo elektroaut) v pripade podobne "inteligentni" implementace ve voze BMW jako je funkcnost, spolehlivost a prinos EGR-ventilu a dalsich "vylepsovatek" tak stoji vysledek a prinos za starou belu a je lepsi se toho zbavit..... :wink:

jurkyLE
Auto: Volvo XC90 + BMW X5

Re: snizeni spotreby po vypnuti REKUPERACE

Utorok, 26. Apríla 2016, 09:02

Dyx napísal:
v pripade podobne "inteligentni" implementace ve voze BMW jako je funkcnost, spolehlivost a prinos EGR-ventilu a dalsich "vylepsovatek" tak stoji vysledek a prinos za starou belu a je lepsi se toho zbavit..... :wink:

ved stejne je to tam len a len kvôli ekologii, akurat to zvysuje naklady na udrzbu takeho auta ](*,)
Ex Mercedes CL500
Daily Fabia RS
Mercedes SLK 320

jupex
Auto: 535 XD

Utorok, 26. Apríla 2016, 09:11

zvysuje ale co by sme neurobili kvoli prirode nie? ved peniaze vzdy boli a vzd ybudu :)
„V živote sú dôležitejšie veci ako zvyšovanie jeho rýchlosti.“

jurkyLE
Auto: Volvo XC90 + BMW X5

Utorok, 26. Apríla 2016, 09:24

jupex napísal:
zvysuje ale co by sme neurobili kvoli prirode nie? ved peniaze vzdy boli a vzd ybudu :)

presne tak, boli aj budú, len nikdy " nie su " :mrgreen:
Ex Mercedes CL500
Daily Fabia RS
Mercedes SLK 320

PeqpeK
Auto: povacsine BMW

Nedeľa, 7. Augusta 2016, 23:03

Tak co mame nejake nove poznatky?

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Bing [Bot] a 22 neregistrovaných