Nedeľa, 5. Septembra 2010, 14:35
Pri vyberani ci si dam Led alebo CCFL kruzky, som si najskor dost precital. Da sa tu toho najst dost a vselico. Kedze kompletny navod som tu zatiel nevidel, rozhodol som sa jeden urobit. Prikladam svoj vytvor.
1) Ako prve bolo rozhodnut sa medzi CCFL a LED. Kedze prvy pokusy s Led, kde su dve ledky a svietie do nejakej trubicky boli prinajlepsom smiesne, volba bola jasna na CCFL. Niekto by mohol namietat, za sa casto kazia a podobne, ale urobil som jednu vec. Kamarat ma na E46ke uz viac ako 4 roky CCFL kruzky bez ziadnej poruchy. Napajanie CCFL je pomocou invertoru a to vyraba vysoke napatie na zapalenie plynu (ako stroboskop). Kedze otacky motora kolisu, kolise napatie alternatoru od cca 11,5V pri vypnutom motore do 14,5V. To sposobuje velke zmeny vystupneho napatia na invertore. Pokazenie CCFL je mozne dvoma spôsobmi: Prasknutie sklicka a vysoke napatie. Prasknutie sklicka som odstranil nalepenim sklenych trubiciek o plast na svetlach alebo o okraj paraboly, lebo povodne uchytenie so smiesnimi dvoma plastovimi drziakmi je uplne smesne a za jazdy sa trasie a vysoke napatie som odstranil stabilizatorom napatia. Aby vsak nedochadzalo k velkmi ubytkom napatia, pouzil som nizkoubytkove stablilizatory. Pri napati 11,5V davaju min 11,45 a pri napati 14,5V davaju 12V +-0,1V. Proste parada, uz sa iba kochat parametrami.
2) Po druhe bolo zachovat chybovu hlasku na modeloch E39 bez toho, aby bolo kable tahane cez otvor parkovacej ziarovky a konektor iba smesne vysel v motorovej casti. S timto vysledkom som sa nemohol uspokojit. Niektore verzie obsahovali tzv. konektor na pripojenie namiesto obimky ziarovky. Ale ziadna sada neobsahovala tuto nahradu na ziarovky H6V (5W parkovacky na mojej E39). Vyriesil som to tak, ze povodny konektor ostava pripojeny ako doteraz, akurat nezapojite ziarovku. Kable z CCFL alebo Led kruzkov som vyviedol von vetracim otvorom, ktory je na svetlach standardne blizko smerovky a cele kablovanie som paralelne priletoval na kable pre parkovacku. Celku kabelaz som zabandazoval cierno paskou a je skovate do original kablovania a je na nerozoznanie. Takze ani z vonku nie je nic vidiet. Pri vypaleni sa samozrejme odjavy chybova hlaska a svieti nahradna smerovka (ako je to standardom).
3)Ked som si vyskusal toto zappojenie ne E46ke, cjccel som si to urobit aj ja (inspiroval ma kamos z mesta, ktory si na svoju E39 namontoval CCFL). Ja som vsak dom uvazoval na vela SMD ledkami naletovanych na plosaku v tvare kruzkov. Mozno nahoda a mozno vyssia moc, akurat mal Crumrar v ponuke nieco take asi 2 tyzdne (cim ho timto pozdravujem) a kupil som si teda jeden par od neho. Musim povedat, ze vyhovuje odber prudu. Je to cca 150mA, co je na jeden par 0,3A a to staci, aby BC nevyhadzoval chybovu hlasku. Zapojil som to obdobne a vyskusal. Samozrejme aj moja verzia obsaholava ciernu skrinku, ledbo voltamperova charakteristika Ledky ma dost ostre koleno pri malom zvyseni napatia dochadza k velkym zmenam prudu a nasledne odpalenie Lediek. Stacilo si uz iba vybrat farbu Biela alebo Zlta. Osobne som si vybral zltu. Tak a moj navrh teraz predkladam sem.
4) Zapojenie tzv. Fake-Out funkcie (dufam, ze som to napisal dobre) je ked chcete, aby vam kruzky svietili zakazdym, ked otvorite auto na dialku a rozsvieti sa vam interier. Zarazilo ma, ze pri tejto funkcii je chybova hlaska zarucena a treba ponechat svietit v motorovej casti parkovacku, lebo napajanie na kruzky sa deje cez rele priamo z baterie. Toto som samozrejme nemohol dopustit a tak vyrabam zapojenie, ktore bude ako prve schopne svietit, ak mate zapnute svetla, bude schopne svietit paralelne s osvetlenim interieru a to bez chybovej hlasky s tim, ze ak sa nahodou LEDky odpalia, tak chybova hlaska je zarucena a to vsetko bez toho, aby musel ist konektor von, porpripade aby musela svietit ziarovka v motorovom preiestore. Pri tomto bide poprosim o strpenie, lebo tuto verziu uz mam otestovanu a mam ju uz v hlave, ale zatial nie je na plosaku v celku a nahodena v aute. Hned ako to bude, dam to sem ba forum a podrobne predstavim a vysvetlim.
5) Do buducna pripravujem na interiorove osvetlenie varobu vlastnych Sulfidovych Led ziaroviek, lebo kupovane Sulfidkyx mi casom odchadzaju a zacinaju blikat. Moja verzia bude obsahovat aj stabilizatori a samozrejme, ze bude bez chbovej hlasky v BC ako napr "kennen zeichnen". Ale to az po uspesom ukonceni novej verzie "ciernej skrinky" pre CCFL a LED. Len pre zaujimavost pisem, ze pri otoceni klucika sa ledkove kruzky rozblikaju a bliku asi 5x kazdy. Je to kontrolny signal z BC. Obycajnim napojenim lediek na kable ziarovky tomoto neziaducemu efektu nepredidete a ak zapojite ledky s oneskorenim, tak vypisuje chybovu hlasku. Len pre predstavu problemu nie je to jednoduche a stalo ma to noekolko dni pri aute vysledovat vsetky siglay a stavy v BC, tak urcite pochopite, ze schemy NEZVEREJNIM, ale viec info cez PM, popripade mail a tel.
No a teraz uz spominane foto
-
Prílohy
-

- foto SMD LED kruzkov prilepenych silikonovym transparentnim lepidlom
pri bmw sa zacinaju auta / E39 520i ´98 + E39540i 01 + E53 4,8is 05´