... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, alfi666, jkk

bmwtt.sk

Užívateľov profilový obrázok
ice.blade
Autor témy
Kraj: Bratislavský

:: Dorabane denne svietenie :: schema hotova

Utorok, 4. Októbra 2011, 14:57

potreboval som si spravit obvod na denne svietenie ktory by podliehal zakonu o dennom svieteni, princip: DRL by bol pripojeny cez poistku na stale (+), akonahle by obvod detekoval ignition signal (kluc v zapalovani) aktivoval by DRL pricom DRL by boli funkcne len dovtedy pokial by sa nezapli svetla (parkovacky)

- online schema cez tranzistory s oneskorenym nabehom a pomalym slabnutim
drl_tran.png
drl_tran.png (6.8 KiB) 3856 zobrazení

doplnenim jedneho odporu sa lahko schema upravi na DRL s LED AE:
- online schema cez tranzistory na LED kruzky aby sa stmavili po zapnuti parkovaciek
Naposledy upravil/-a ice.blade v Sobota, 7. Mája 2016, 23:59, upravené celkom 7 krát.

PetoK
Kraj: Žilinský

Re: :: Dorabane denne svietenie :: Pomoc so schemou

Utorok, 4. Októbra 2011, 22:26

Načo to tak komplikuješ? Nestačí toto?
Prílohy
drl.JPG
drl.JPG (12.49 KiB) 4632 zobrazení

ice.blade
Autor témy

Streda, 5. Októbra 2011, 07:01

peto trosku nechapem tej tvojej scheme, vysvetlis princip? bo podla schemy rele nikdy nezopne vystup na DRL... inak nechcel som pouzit rele a nechcel som tahat napajanie zo spinacky ale radsej od inakadial...
Naposledy upravil/-a ice.blade v Utorok, 1. Januára 2013, 18:54, upravené celkom 2 krát.

PetoK

Streda, 5. Októbra 2011, 07:48

Ale zopne,vyskúšaj. Na vypnutých parkovačkách je nulový potenciál,keď privedieš +12v zo spínačky,rélé zopne,pretože odpor cievky rélé je viac ako rádovo väčší ako odpor studeného vlákna parkovacej žiarovky. Tým pádom bude spodná dióda otvorená,v priepustnom smere a takmer celých 12V na cievke rélé. Po zapnutí parkovačiek zanikne rozdiel potenciálov a rélé vypne. Spodná dioda zabraňuje opačnej funkcii a tá druhá je ochranná obmedzuje špičky pri vyp.rélé.

PetoK

Streda, 5. Októbra 2011, 07:51

A ešte,ten kontakt rélé môžeš zapojiť cez poistku aj inde,ak chceš.

ice.blade
Autor témy

Streda, 5. Októbra 2011, 08:18

len ci kazde auto ma pri vypnutych parkovackach 0V :) nechcem ten obvod len pre BMW ale aj na ine auta ktore nemaju modul na svetla
Naposledy upravil/-a ice.blade v Utorok, 1. Januára 2013, 18:54, upravené celkom 1 krát.

PetoK

Streda, 5. Októbra 2011, 09:04

No môže to tak byť, fungovať bude, ale ak to chceš mať odolné, nepoužívaj tam takto zapojené spínanie pomocou T. Akýkoľvek skrat znamená zničenie toho spínacieho T. Lepšie riešenie je pomocou rélé. Logiku môžeš nechať s T.

TT-SIMIK
Auto: BMW
Kraj: Trnavský

Streda, 5. Októbra 2011, 09:28

PetoK napísal:
Načo to tak komplikuješ? Nestačí toto?

Ešte prosím ta nakresli čisla pinov na rele,nech mi sprostejší sme mudrejší a bude to ok...)))))
SERVIS BMW TT-SIMIK
Obrázok
http://www.ttsimik.sk
Mám v živote dve lásky, SIMONKU a BMW
AJ MÚDRI SÚ OBČAS SPROSTÍ,AJ SPROSTÍ SÚ OBČAS MÚDRI!!!!!
https://www.instagram.com/ttsimik/

Jannci
Auto: MB

Streda, 5. Októbra 2011, 12:05

ice.blade napísal:
len ci kazde auto ma pri vypnutych parkovackach 0V :) nechcem ten obvod len pre BMW ale aj na ine auta ktore nemaju modul na svetla

nakoniec by sa vsetko dalo spravit pekne tranzistormi ako som prvy krat chcel :)
drl_tran.png
- online schema cez tranzistory

ked to bude podla tejto schemy, a ked bude mat to auto check control, tak ti to denne diodove svietenie bude blikat. Vlastna skusenost, ked som pozuil tranzistor na spinanie cuvacej kamery od cuvaciek...

edit: aa mas tam kondik, tak pohoda, som si to az teraz vsimol, len ho daj este cez nejaky odbor

johnyfly1
Auto: E36/316i compact

Streda, 5. Októbra 2011, 12:14

TT-SIMIK napísal:
Ešte prosím ta nakresli čisla pinov na rele,nech mi sprostejší sme mudrejší a bude to ok...)))))

zalezi od rele, kazde moze mat piny oznacene inac...ale na rele byva schema kodla ktorej na to urcite prides :wink:
E36 compact 316i           (||||)(||||)

ice.blade
Autor témy

Štvrtok, 6. Októbra 2011, 06:46

Jannci napísal:
ked to bude podla tejto schemy, a ked bude mat to auto check control, tak ti to denne diodove svietenie bude blikat. Vlastna skusenost, ked som pozuil tranzistor na spinanie cuvacej kamery od cuvaciek...

edit: aa mas tam kondik, tak pohoda, som si to az teraz vsimol, len ho daj este cez nejaky odbor

mas pravdu, takto zapojeny kondik mi nebude stacit, neviem ako si auto checkuje svetla ci tam pusti 12v na miliontinu sekundy alebo co... ale jak sa snazim tak sa snazim nejde mi spravit oneskoreny nabeh ktory by fungoval spravne

Jannci

Štvrtok, 6. Októbra 2011, 08:34

ice.blade napísal:
mas pravdu, takto zapojeny kondik mi nebude stacit, neviem ako si auto checkuje svetla ci tam pusti 12v na miliontinu sekundy alebo co... ale jak sa snazim tak sa snazim nejde mi spravit oneskoreny nabeh ktory by fungoval spravne

ja teraz riesim CCO modul (check control ojeb modul) lebo som vymenil osvetlenie SPZ za LED, a ked su svetla vypnute, tak to blika. ked to budem mat hotove, potom ti poslem schemu, aby si to tam mohol implementovat. Inak to funguje tak, ze to posiela kratky impulz (nemam osciloskop na meranie) netrva ani sekundu, cize nestihne nazhavit vlakno ziarovku, ale LEDky stihne nabudit. tento impulz posiela kazdych cca 20sekund.

ice.blade
Autor témy

Štvrtok, 6. Októbra 2011, 09:17

uz viem, pozeral som si to :) inak cez navcoder (beta verzia) sa da nastavit par veci na LSZ/LCM a dokonca tam boli moznosti ze necheckovat pri vypnutych svetlach ale len ak sa zapnu :) rozmyslam ze sa na to oneskorene startovanie vyprdnem a vzdy si check parkovaciek vypnem na aute kde pojdem dat DRL cez extra ledky

ale ked budes mat ten obvod tak sup sem so schemou ;)

Jannci

Štvrtok, 6. Októbra 2011, 11:42

viem, ze sa to da vypnut cez diagnostiku, ale napr. ked som mal E36, tak tam mi check control nekomunikoval. cize, toto by bol univerzalny je hardware

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 19 neregistrovaných