Streda, 16. Decembra 2020, 23:31
možná zakládám toto téma zbytečně, ale dlouho a dlouho si přemýtám v hlavě tyto smutné pravdy, kdo jiný by je měl slyštěm než účastnící zdejšího fóra, které je pro mě diskusním prostorem na vysoké úrovni s většinou členů, které považuji za srdcaře zmiňované značky, které ji navíc dělají čest a slávu...
začnu postupně chronologicky a zaměřím se na třílitrový řadový šestiválec generace M57, N57 a nyní B57
řada E39
auto do dnes pro mě subjektivně nadčasové (mám jej sic s M52TU2 528i) protože chci i doma benzín, ale znám hodně M57 v e39.....
spolehlivost a výdrž motorů M57 v normě EU3 je alespoň pro mě na špici.....na čtvrt století starou techniku, která strčí do kapsy kdejaký koncern VW i dnes, jízdními vlastnostmi a pro mě i komfortem velmi uspokující vůz, který ani dnes neurazí, super vozítko,až na tu silnou korozi....
V té dobé byl poměr manuál vs automat (M57) cca 40% manuálů a 60% automatů....
chápu, že je mnoho prvomajitelů, co upřednostní komfort před radostí z obsluhy vozu a jeho plnému řízení, a přijde mi tento poměr v pořádku....ale sledujme trend dále...
řada E60
(mám jí také ve verzi EU3 M57D30TU (530D) manual a brácha ve verzi EU4 s motorem M57D30TU2 (535D) 6HP29
tady už je poměr počtů automat vs manuál 80% pro automat vs 20% manuál, co je horší tak 50% Xdrive a 50%RWD (vše jsou mé subjektivní dojmy z analýzy trhu s ojetinami)
zde se láme chleba mezi, sic pro dnešní pravdoláskaře a ekofily "neekolgickými" motory EU3, které jsou prosté DPF a vodou chlazenému EGR proti normě EU4, kde jsou již DPF a vodní EGR ( krásné zdroje problémů), tři termostaty u automatu(motor, EGR a getriebe) a jako bonus poddimenzovanmý rozvodový nechanismus motoru a dalších několik drobností, které umí nepotěšit...
Vysvětluji si to tak, že automobilka pod tlakem diktátu EU obložila krásný vyvážený motor, skvost, generaci M57 ekologickými škodítky, aby plnila normu EU4 a vyšší na úkor spolehlivosti, což ovšem prvomajitel, který auto prodá průměrně do 150tkm vůbec neřeší....a další "chudší " majitel ať se popasuje s pastičkami....
Dnes valná řada z nás už umí tyto problémy řešit dá se řící, že s investicí 50-70 tisíc kč se dá i z vozu EU4, (EU5) udělat na 200tkm velmi spolehlivé vozidlo...
Ovšem z vozu už se stává ne lákavá ojetina jako z doby E39, ale možná past pro neznalého kupujícího...
Nicméně řada E60 je ještě velmi obstojný stroj, který pro mě je i dnes velmi elegantní, nadčasový, ale hlavně nemsírně vyvážený a jízdními vlastnosti nesmírně kvalitní stroj oproti i dnes vyráběným např Forům, Audi, ale i MB apod...
Ovšem interierem ne tak atraktivním, mimo komfortních sedaček, které jsou pro mě tím nejlepším, ve kterém jsem kdy seděl a bohužel i lepším než v řade F a G
Nyní přichází na řadu známá řada F (modely F10 a F11) s motory nejprve N57 a pozdeji B57 (sláva, snad ne předčasná)
Zde mi už svět nepřijde v pořádku a je to hlavním důvodem mého fejetonu :-) :-)
Jak je možné, že z ničeho nic začali vymírat prvomajitelé, co chtějí třílitrový naftový motor s manuální převodovkou a RWD.
Samozřejmě že 8mi stupňový automat od ZF je mistrovským dílem, spolehlivost je i vyšší než u 6HP (ale to ukáže asi čas a péče majitele)
ale v dnešní bídné nabídce už je nabídka RWD oproti 4WD v poměru 80% proti 20% ve prospěch 4WD. Je možné, že toto dokázal tak silný marketing společnosti????
Opravdu jsou řidiči BMW tak hrozní řidiči že jim nechutají ladné jízdní vlastnosti RWD a co víc 80% navíc nehledá manuál, ale pouze automat...kde jsou ti řidiči, to hromadně vymřeli?
Nebo si nové vozy této třídy kupují pouze top manageří a managerky, které nebaví řídit, chtějí mít jen pocit, že sedí v BMW, ale už to není to BMW co bylo, jaký je to krásný pocit sešlápnout spojku a zařadit rychlost, kterou chci já a kdy chci já, dát meziplyn a nečekat co za mě provede ač velmi učelnivý, ale přeci jen syntetický mozek mechatronku? Vždyť se tím okrádáme o svobodu z řízení a ze života...
Chápu, že je mnoho zákazníků, kteří chtějí automat, to je v pořádku, ale kam se poděli ti srdcaři, přece nebyli naložení na trajekt a nebyli potopení v severním ledovém oceánu....Tak kde jsou???
Nebo je to opět diktát z EU, kde je automobilka nucena prodávát vozy, tak aby byly přátelské k naším lesům a ne naším srdcím?
Motory N57 navíc oplývají už velmi vyšší provozní nespolehlivostí, a to bohužel v životním cyklu prvomajitele.... kde to jsme, co se děje??? To autmobilka, která vytvořila jeden z prvních proudových motorů na světě dostala záchvat schyzofrenie ( stejně jako Peugeot po roce 2000???)
Naštěstí šlo možná o rozmar jendotlivce nebo minoritní skupiny záškodníků s cílem honitby za snížením hmotnosti, kde byly poddimenzovány stěny válců, tělesa vačkových a klikových hřídelí a celkově i konstrukce hlavý válců, o rozvodech nemluvě...
Vždyť je F10 tak krásné vozidlo, které by mělo vstoupit do dějin svou ladností a přiblížením s řadou 7 a současně se zachováním částí genů z řady 3. (to je pravá síla řady 5)
Ano je zde cítit nižší láska konstruktéra a kvalitáře, interiér umí vrzat po pár letech, oproti tomu E39 je jak pěna...sedačky v F10 jsou oproti E60 (myšleno komofrtsitze) užší, sic se jí bočnice sedáku už tak zjevně a zřetelně neprosedí jako u E60 po 300tkm, ale ten špatný molitan a tu ubranou šíři sedačky si konstrukéři mohli odpustit....
Nyní se blížím ke konci mého článku a to řada G30 (G31)
S tou bohužel osobní zkušenost nemám, ale motory B57, které zachraňuji pověst F10 po TU(faceliftu) jsou už prý zase staré dobré diesely od BMW co se týče svou spolehlivosti a výbušností...
Ano chápu, že když dám do cesty unikajícím výfukom plynům katalizátor, DPF, další kat s ADBlue, tak chudák výfukový plyn, než odjede koncovkou v podobě vonného olejíčku na úrovni 80g/CO2 /km, pak je to vygenerovaný zpětný tlak pro výfukový ventil taková protisíla, že i 195kW naladění pocitově odpovídá 160kW u motoru ve verzi EU3 s manuálem.
Ale co je nejvíce smutné a důvodem tohoto krátkého sdělení, je to, že i ty nejschovanější a nejglorifikovanější uctívačí radosti z jízdy, míněno prvomajitelé BMW řady 5 s důstojným dieselem ,byly autmobilkou odhaleni a ritulně hromadně popraveni, protože nyní už nelze koupit BMW řady 5 v generaci G30 s třílitrovým šestiválcem s manuální převodovou skříní....??!!! Proč to jsou všichni už posedlí automatem, to není už možnost volby? Jsme nuceni si koupit podřadný čtyřválec s výbavou holátka abychom si mohli svobodně zařadit rychlostní stupeň...???
Ta Evropa tímto potvrzuje, že bohužel spěje k totalitě, to už Státy americké mají u mě respekt s možností volby 8mi válce s manuálem nebo automatem, a to amíci řadit neumí,prý....
Tak to je vše co jsem k tomu chtěl říci, kdo dočetl až sem má velké plus a vyznamenání před nastartovanými motory všech výše zminěných řad :-)
G30 530xD Individual
RAM 1500 5.7 HEMI LONGHORN
300C 5.7 HEMI AWD
E63 650i At
E60 530D Mt
E39 528i Mt
ex.Y60 RD28T Mt, E60 535D At, S2, S1, B5, ARO243, O1, Fanous