Taaaakze opravu zadnej napravy mame za sebou. Kedze mi to na jamach lietalo jak rogalo a chovalo sa to ako 2 tony nervoznej ocele tak sme spravili check a zistili sme ze rameno je asi v peeeecku lebo prave zadne koleso fajcilo pri pohybani neskutocne do strany. Pri stovke to na ceste s nrovnovstami uskakoval aj 20cm.... Objednalo sa male rameno, geometriove rameno a tycky stabika.
Prisla na rad vymena, zacali sme rozoberat a pri odmontovani mensieho ramena z otoce o ktorom sme si mysleli ze je uplne mrtve sme zistili ze cap je ako novy, pevne, bez vole, by som povedal ze dokonca lepsie ako novy diel. Vsetko tam bolo origo BMW diely. Tak sme zacali hladat pricinu a po kratkej chvili sme ju nasli. Diera, kam sa cap montuje do otoce bol namiesto kruhoveho tvaru vymodelovany do elipsy. Netusime ako je to mozne, mozno niekto kto to rozoberal to zabudol poriadne utiahnut a pomaly sa to takto zobralo ale z 10mm diery sa zrazu stala po elipse 12mm diera co si asi viete predstavit co to mohlo robit na ceste....
Ako to vyriesit? Napadlo nam ze vsak spravime vacsiu dieru a dame tam ocelove puzdro a tym zrusime volu. Tak sa aj stalo. No zistili sme jednu vec.... Do podkolia sa nezmesti vrtacka s 12kou vrtakom

Takze co dalej? Demontaz. Takze sa uvolnilo aj geometriove rameno ktore malo cap v prdeli takze islo dole, potom tycka stabika, na pravej strane bol origo BMW diel ale bolo vidiet ze je asi od vyroby lebo sa mi rozpadol pri demontazi

Na lavej strane bola tycka stabika TRW. Samozrejme tiez po smrti ale ako si mozete vsimnut, uplne iny tvar ako ma byt a namiesto hlinika je vyrobeny zo zeleza... Ale k demontazi takze isiel dole tlmic (prekontrolovany, skoro ako novy) pruzina, poloos, dlhy srob co drzi otoc na tom ramene aby sme si to mohli vyhnut a vybrat.
Vyvrtali sme novu dieru, nalisovali nove puzdro na ktore islo samozrejme lepidlo na sroby (islo na vsetky sroby pri montazi okrem geometrioveho ramena na nastavovani) pripevnili nove rameno na rozobratu otoc a utiahli a nechali cez noc posobit. Na dalsi den rano prisla skladacka takze vsetko na svoje miesto, mensie rameno som nemenil kedze to bmw bolo ako nove a ked netreba, naco ho menit. Takze som z noveho pouzil len zaistovaciu matku novu co tam mala. Takze keby niekto chcel to rameno mam ho doma, neporusene nove v krabici FEBI, len tam je ta origo matka. Prisla testovacia jazda a ja som odpadol

Uplne ine auto, pevna zadna naprava, auto drzi, neodskakuje proste neskutocneeee

uz len tie silenty ale to budeme robit asi v stredu.
Pocas montaze doslo na navstevu plno ludi tak sme pokecali, porobilo sa daco a tak. Potom sme vyrobili stahovak na zadne silenty takze uvidiime ale malo by byt vsetko v poraaadku :)
Chcel by som sa podakovat Robovi (kamaratovi za obrovsku pomoc, plus za poskytnutie miesta a naradia, Jarovi (jararakovi) za rady a objednanie dielov. Diely samozrejme DSAUTO