Ahojte!
Dlho som rozmýšľal nad uverejnením svojho auta na stránkach BMWklubu, pretože som nováčik, a je to v podstate moje prvé stretnutie s bavorskou produkciou a pretože sa recenzia nachádza aj na stránkach moje.auto.cz a to konkrétne na
http://moje.auto.cz/Topgear/zemiak.html Pre tých čo na auto.cz nechodia skúsim rýchlo zosumarizovať moje postrehy z auta, do ktorého som sa zaľúbil, aj keď funkčnosť niektorých komponentov ktoré boli pre mňa samozrejmé u passata, nefungujú tak presvedčivo u "zemiaka"
Po predaji VW Passat, som rozmýšľal, ako a s čím ďalej, level and quality downsizing nepripadal do úvahy.Tak začala dvojmesačná púť za nástupcom, hromada nocí presedených pred ponukami a bol som rozhodnutý že ostanem verný značke a pôjdem do nového modelu. Auto som našiel v Prahe, dohodol si schôdzku s predajcom a v žltom autobuse vychutnával D1. Testovacia jazda dopadla dobre, akurát som mal pocit že Passat vymäkol. Spojka, brzda aj riadenie šlo s prekvapivou ľahkosťou a hneď mi pripomenulo kamarátov Peugeot 207. Na dvore u predajcu stálo aj sivé BMW 320. Vždy som po baworákoch tajne pokukával ale nikdy ma nenapadlo že by som si ho mohol dovoliť vlastniť. Už len pocit pri otvorení a zabuchnutí dverí ma presvedčil, že toto auto je predsa len trochu iná liga ako všetky produkty koncernu, alebo iné automobilky. Športové sedačky s dofukovaním krásne obopínali telo, všetky tlačidlá a páčky boli poruke a ich intuitívne ovládanie nemalo chybu. Za 5 minút som bol ako doma. Interiér vás obklopuje tesne, ale bez klaustrofobických pocitov. Nikdy predtým som BMW nešoféroval a počas testovacej jazdy som pochopil čo to znamená priame riadenie, skvelá odozva od kolies a neskutočná trakcia. Láska na prvé otočenie volantu, na prvý dotyk plynového pedálu. Bohužiaľ tento konkrétny kus už bol rezervovaný, a vrátil som sa do Brna autobusom s novým pocitom a nadšením pre BMW. Začal som študovať jednotlivé modely a motorizácie a rozhodol sa pre 320d Touring, ktorý ale momentálne nebol nikde v ponuke vo výbave ktorú som požadoval. Domácu úlohu dostal aj predajca a o dva týždne mi do schránky prišiel mail s podrobným popisom auta, ktoré by mi mohlo vyhovovať. Podmienkou bol kombík, športové sedačky, I-drive, autoklíma a xenóny. Všetko sedelo, plus niečo naviac ale o tom neskôr. Zložil som niekoľko tisíc EUR na stôl a odviezol si nového miláčika do Brna. Na D1 som ocenil príkladné tlmenie nerovností a porovnaním s Passatom ochotu dostatočne zrýchľovať aj nad diaľničným limitom.
Farba: titansilber metallic
Výhodou je pomerne veľká schopnosť maskovať prach a špinu, nevýhodou slabý a mäkký lak. Podarilo sa mi ho poškriabať pri sušení.
Kolesá: dvojrozmerové 17" alu disky. Vpredu 225/45, vzadu 255/40. Enormná citlivosť na vyjazdené koľaje, auto cez ne lieta ako handra.
Interiér a výbava:
športové celokožené sedačky, I-drive, Bluetooth, hlasové ovládanie všetkého, Hi-Fi Proffesional, dvojzónová autoklíma, automat, dažďový a svetelný senzor, športový multifunkčný volant, bixenóny, PDC, kontrola tlaku v pneu..
Motor:
Naftový dvojlitrový štvorvalec s variabilnou geometriou lopatiek turba. Motor poskytuje 120 kW pri 4000 ot./min. a krútiaci moment vrcholí hodnotou 340 Nm pri 2000 ot./min. Motor zaberá už od nejakých 1700-1800 otáčok a končí až pri 4500 kde mu dá prevodovka v športovom režime stop. Na Déčku pri plnom plyne radí nahor v 4000. Celý motor je príkladne odhlučnený a na diesel má príjemný športový zvuk. Automatická 6-stupňová prevodovka Steptronic. Pružné zrýchlenie z 80-120 na 4.prevode len 7,1 sekundy. 330i to zvládne za 6,8
Spotreba sa v priemere pohybuje okolo 6,5 litra, na zimných pneumatikách to bolo paradoxne menej. V meste sa šplhá k 10, mimo mesta sa krčí k 5,5. Rekordom je spotreba 4,9 litra na trase dlhej 200km s podielom diaľnice, mesta a mimo mesta.