už dosť dávno som nenapísal žiadny refresh ohladom auta, tak teda skúsim zosumarizovať investície (alebo skôr výdavky) plus nejaké fotky čo sa udialo za posledného cca pol roka:
V apríli sa kupovali dve nové letné gumy, ostal som verný Dunlop Sportmaxx RT, nakoľko som s nimi spokojný. Taktiež som nahodil LED žiarovky do hmloviek - síce to v hmle prd pomôže, takže prkotina, ale farba hmloviek teraz viac ladí s krúžkami a aspon to lepšie vyzerá, keď už nič iné

Potom niekedy začiatkom júla som si všimol že motor znovu začal "papať" olej. Uvodzovky preto lebo to papanie sa prejavilo zvačšujúcou sa olejovou škvrnou na mieste kde parkujem a kedže som už v minulosti menil separátor, pretesňoval vanos, veko ventilov, olejovú vaňu aj simering na klukovke, po bližšom preskúmaní bol verdikt jasný - tesnenie pod púzdrom olejového filtra ako posledné slabé miesto čo som doteraz neriešil.
Po výmene tesnenia môžem svedomito vyhlásiť že motor nežerie ani netratí olej. Od výmeny tesnenia v júli som najazdil niečo vyše 5000 km a za tú dobu som dolieval 0 (slovom NULA) deci oleja a hladina na riske sa ani nepohla, takže konečne spokojnosť.

Potom v auguste sa postupne začalo popri tradičnom buchotaní ozývať aj hučanie od diferáku. Najsôr len na 5ke pri 70kmh, potom už aj pri nižších rýchlostiach, no vždy niekde okolo 2000ot. až nakoniec to hučalo stále. Difík išiel definitívne kakať. Dlho som zháňal vhodný kus na výmenu, no nič s pôvodným pomerom 3,38 som nenašiel. Zachovalý kus bez vôle sa nakoniec našiel ale iba s pomerom 3,23 z nejakého automatu teda mierne "dlhší" oproti pôvodnému, čo sa nakoniec po výmene ukázalo ako dobrá voľba. Pri rovnakej rýchlosti otáčky motora jemne klesli, teda výsledný prevod je viac do sily. Oceňujem to hlavne na dialnici, ked pri 130ke motor točí 3500/min oproti cca 3800 s pôvodným diffom. Tak isto aj v meste sa lepšie jazdí predpisových 50 na trojke ako predtým. Jemne mi klesla aj spotreba a celkovo mi to zprevodovanie príde kultivovanejšie oproti pôvodnému diffu.

Len tak btw, v septembri sme sa s mojou najdrahšou polovičkou (snáď mi to teraz kupátko prepáči) rozhodli povedať si svoje áno. Samozrejme BMW v podaní sedmičkovej motokáry nesmelo chýbať. Týmto chcem aj poďakovať Renému zo Zvolena za super svadobný V8 biturbo odvoz.
Október: dni sa skracujú, tma sa predlžuje a treba viac svietiť ! Xenóny už majú tiež svoje za sebou a tak nadišiel čas na renováciu. Už ma nebavilo chodiť večer domov len po pamäti a po hmate.

Preleštili sa teda plexi, plus výmena parabol a výbojok. Namiesto nejakých no-name maďarských šmejdov tam išli Philips.
Pred / Po:
Svetlá vyzerajú ako nové, rozdiel je neskutočný, mám teraz pocit, ako keby som mal celý čas zapnuté diaľkové

Nehovoriac o tom že auto opticky slušne omladlo. Na tacháči medzičasom zasvietilo 200 tkm takže sa menil olej, prečistil sa KN filter a tiež sa objednali nové zimé gumy Dunlop winter sport 5, takže radosť z jazdy môže pokračovať aj v zime.