Dnes som bol otestovat nove BMW 2 active tourer. Testoval som 4 valcovy diesel v 6 stupnovom manual a vo verzii luxury. Spracovanie auta bolo velmi pekne a vychadzalo s klasickeho konceptu bmw, kremova koza v kombinacii s ciernou palubovkou a lestnenym drevodekorom. Celkove spracovanie interieru sa mi pacilo rovnako ako aj klasicke prvky typicke pre bmw - cize orientovane na vodica. Zadne sedadla boli tiez velmi pohodlne a zaroven bol na nich dostatok miesta. Co ma zaskocilo bolo mnozstvo elektroniky, asistentov a kadejakych serepeticiek ktore normalneho vodica zvyknuteho na beznu vybavu auta strednej triedy odputavali od riadenia a je pravda ze prave tie blbosticky boli to co robilo z auta blbuvzdorne vozidlo.
Velmi zaujimavo je riesenie kufra s dvojitym dnom a tiez zaujimave sklapanie sedaciek ktore sa do spatnej polohy davali cez tiahlo ktore vytrcalo na krajoch sedakov... troska nedotiahnuty detail podla mna

v motorovej casti bol usetreny kazdy volny priestor a teda je na bezne pomery dost maly.
Po nastupeni do vozidla je pre vodica klasickeho non X BMW pocit ze sedi vysoko. Kazdopadne vyhlad do stran ako aj dopredu a dozadu je skvely a neda sa mu podla mna nic vytknut. Taktiez sportove sedacky s elektrickym nastavovanim a pamatou ci dofukmi je prijemne.
Po nastartovani auta je pocut typicky dieslovy traktorovy zvuk ktory je vsak velmi dobre odtlmeny pocas jazdy a povedal by som az prilis, kto sa chce spolahnut na to ze pocas jazdy by v tomto aute a este pri zapnutom radiu dokazal v pohode radit podla zvuku motora nech na to rychlo zabudne do interieru sa prenasa minimum hluku od motora aj zvonku vseobecne. Rozjazd vozidla je trochu zvlastny pretoze pri pokojnom rozjazde je auto v pohode avsak ak mu niekto slapne na krk na zaciatku tak predok auta sa dvihne ako pri typickej predokolke co je pre baworistov fakt cudny pocit...
Pocas jazdy je moznost prepinania rezimov eco - sport -komfort. Podvozok novej 2ky tourera je velmi komfortny aj pri sport rezime aj napriek ostrejsim zakrutam a vytlcenej ceste neprenasa zvacsene naklony a ani otrasy do interieru. Po tejto stranke je to slusne spracovanie. Kazdopadne vdaka prednemu nahonu to auto je typicky nedotacave a chova sa ako normalna predokolka. Co chvalim je motor ktory ma pekny zatah v celom spektre otacok a naozaj prekrocit rychlost v meste sa da velmi rychlo a bez toho aby to vodic v aute nejako pocitil.
Auto ako take si myslim ze maximalne splna ten ciel ktore si bmw predsavzalo a to aby to bolo rodinne auto na dlhsie cesty. Nemyslim si ze je to auto vhodne do mesta... je velke a pri motorizaciach v ktorych sa ponuka by som v tomto segmente mestke auto nelovil. Co sa tyka motorov stale neviem pochopit preco je v tomto benzinova trojvalcova verzia pretoze pri dlhsich cestach by som si zvolip diesel a pri kratsich trasach v meste je to auto prilis velke. Cize aj napriek tomu ze som fanda benzinov v tomto by bola volba jednoznacne naftova. Viem si to auto predstavit ako hybrid s benzinom a v tom pripade by to pre mna aj davalo zmysel.
Celkove resume je ze je to auto vhodne pre komfortne vozenie stvorclennej rodiny a na dlhsie vylety. Je vhodne pre pokojnejsich soferov bez sportovych genov a hlavne oslovuje tu skupinu ludi ktora ma obavy alebo predsudky voci zadnemu nahonu. Da sa povedat ze aj napriek kritickemu prijatiu zo strany skalnych bmwfans bude toto auto velmi vaznym zastupcom pri vyberoch rodinnych aut, ktore pozaduju viac luxusu a vybavy a pohodlne vozenie. Nemyslim si ze BMW urobilo chybu s tymto konceptom vozidla avsak trojvalec v benzine si v tomto mohli odpustit.
Tolko moja recenzia k tomu a ako sme sa bavili aj s chalanom ktory to auto predstavoval BMW 2 predstavuje zaujimave protipoly kde na jednej strane stoji dizajnovo aj technicky krasne spravene a naslapane M2 a na druhej prave opacny protipol Active tourer vylozene pre takmer nevodicov... Preto sa da pochopit aj po tejto praktickej skuske vyjadrenie sefdizajnera ktoru povedal ze BMW tvorilo, tvori a aj nadalej vytvara spickove vozidla a chce byt spickou v kazdom segmente vozidiel...
Dufam ze takato testovacia jazda bude aj na nejaky roadster alebo Mko...