... všetko o BMW ...
Moderátori: barabas, alfi666, jkk
mexican napísal:Tak vážení, celé tie teórie u učení sa adaptívnej prevodovky čo som si tu prečítal, sa zakladajú na dohadoch a domnienkach. Zrovna dnes som sa dostal k nejakému dokumentu vytiahnutému z TIS-u, kde bola táto problematika trochu popisovaná a dočítal som sa nasledovné:
1) Znulovanie adaptačných hodnôt sa týka nejakých mechanických častí, ktoré podliehajú opotrebeniu a nemajú nič dočinenia s tým, kedy a ako prevodovka radí jednotlivé rýchlosti.
2) To že je prevodovka adaptívna znamená to, že má niekoľko máp/programov medzi ktorými podľa štýlu jazdy prepína. V zásade existujú (týka sa to 6 stupňových steptronikov) 4 programy - 2 znich (označené XE a E) sa používajú v normálnom režime a druhé 2 (S a XS) v režime M/S. Typicky to funguje takto. Pri zaradenom D sa po rozbehnutí z pokoja použije program XE (extremly economic). Pokiaľ ale vodič dáva plný kotol, tak sa prepne program na E. Pokiaľ vodič zase zmierni, tak sa po chvíli prepne nazad do XE. Podobne je to v režime M/S. Ako základný sa použije program S a pri plnom kotli sa prepne na XS. Po zvoľnení tempa nazad do S. Po každom zastavení sa prevodovka prepne do základného programu pre navolený režim, t.j. buď do XE pri zaradenom D alebo S pri zaradenom M/S.
Potom ešte existujú výnimky, že napr. pri studenom motore sa do určitej teploty motora nepoužíva XE, aby sa motor čo najskôr zohrial.
Takže kto chcete, učte si prevodovku ďalej a budem rád, keď sa podelíte s vašimi výsledkami.
Zajo napísal:Mna by aj tak zaujimalo ako sa moze automat naucit kedy radit, ked si predsa aj tak radi samEste mam taku otazku k automatom, ci to robi len mne alebo vsetkym automatom.. ked mam napr 1100ot a pridam silnejsie, tak otacky nezacnu stupat od tych 1100, ale vyhodi to 2200ot a az od tial zacnu stupat. Ako viem ze wandler funguje tak ze cim vacie otacky, tym vacsi tlak a tym blizsie sa sparuju rychlosti turbin, ale zda sa mi to cudne, asi nezvyk z manualu. 3 vec - niekto dobry co sa vyzna do prevodoviek v okoli BA? Chcem ist do PS Autokliniky v senci, ma niekto s nimi skusenosti?
mexican napísal:To že zrazu vyskočia otáčky bude najskôr tým, že si automat podradí.
birki napísal:Neviem ako GM, ale ZF mali zamok menica na 100%. To s tym kopcom musim vyskusat. Lebo normalne ked idem na Dcku dole kopcom (alebo dojazd na cervenu), tak automat namiesto toho aby podradil a drzal radsej preradi, drzi nizke otacky a robi spotrebu. Naopak v Mkovom rezime drzi pri spomalovani otacky presne tak isto ako manual, zeby menic dokazal fungovat aj naopak a brzdit motor? Alebo to je zamok? A co sa tyka tej adaptivnosti, vsimol som ze prevodovka sa mi dokaze velmi rychlo prisposobit. Takze neviem aky vyznam ma vyresetovanie map, ale chcem to skusit.automaty v e39 a e38 sa nevedia uzamknut na prevodovom stupni
paja napísal:tak kto to bol?lebo si chcem dat vymenit olej v automate a nerad by som to dal nejakemu...ved to je jasne že to sem napíšem ale musím si byt istá že to tak je aby som ich krivo neobvinila, podla mna je to síce jasné ale počkám na pretesnenie čerpadla a ak trhanie neprestane tak im volám a som zvedavá na odpoved ale posledné dva razy ked som volala mi už ani nezdvihol telefon ale čo však zavolám z iného