... všetko o BMW ...
Moderátori: barabas, alfi666, jkk
Le Gend napísal:Posunutie obmedzovaca je jediny sposob, ako na atmosferickom benzine vyraznejsie dvihnut vykon. Graf krutaku pred obmedzovacom vecsinou klesa, lebo vacky su nastavene tak, ze v tych otackach nestihaju dostatocne otvarat ventily a dodavat vzduch. Velmi dobre to vidno na motoroch bez variabilneho casovania, kde po vymene vaciek za vyssie a ostrejsie brzda ukazala, ze grafy neklesaju a otvara sa priestor na posunutie obmedzovaca, spolu s chiptuningom (alebo ladenou ECU), aby sa vykryla ta rezerva. Na niektorych autach sa obmedzovac posuva dost lahko, vedia to robit chiptuningove firmy.
Na aute s variabilnych casovanim by teoreticky mohlo mat zmysel posunut obmedzovac a preprogramovat casovanie a zdvih ventilov (ak vobec ventily este maju v tomto rezervu). Trochu to asi bude brzdit sanie a vyfuk, ktore su ladene na nizsie otacky, ale narast vykonu by sa mal dostavit. Samozrejme, zostane problem s teplom a mazanim, ako som pisal na zaciatku, no pri obcasnych kratkych sprintoch by to mozno nebolo az take hrozne..
MajkoKNM napísal:airbone dobry sisom zvedavy ci aj tvoje auto je take huste ako mas reci
MajkoKNM napísal:Dufam ze mi das dobru cenuvies povedat aj nieco z vlastnej skusenosti a nie len drby co si niekde pocul? odpalil si uz riadiacu jednotku? pouc ma, rad sa necham
![]()
airbone dobry sisom zvedavy ci aj tvoje auto je take huste ako mas reci
MajkoKNM napísal:som zvedavy ci aj tvoje auto je take huste ako mas reci
pelo napísal:Ale ved je to totalna picovina. Pozri grafy priebehu krutiaceho momentu a vykonu, v tych otackach uz nic neziskas, obe hodnoty v tych otackach uz klesaju. Takze jedine, co tym docielis, bude vacsi hluk, tak sa Ti bude zdat, ze to ide lepsie...placebo efekt rovnako ako tie sportove sisky a podobne picoviny...radsej si daj zmerat vykon na brzde a nauc sa preradovat vtedy, ked je to vhodne a zbytocne ten motor netoc...