pyranes napísal:hosi bud som to zle polozil alebo sme sa nepochopili, ale asi skor to prve.. minule tu bola fajn debata o zubaroch, preto som sa spytal aj na tuto temu..
napriklad taky killo tusim pisal kedysi ze cosi ma, tak som len skusil ci niekto nieco nema a nepozna fajn odbornikov alebo nejaku dobru alergo ambulanciu alebo cokolvek
nechcem byt demotivujuci, ale moja skusenost s vysetreniami a "odbornikmi" je katastrofalna.
HITku som si v podstate diagnostikoval sam, po tom co som vypil na ochutnavke 3deci piva a 2dni som blval, reku neco je asi spatne. Po cca rocnej stabilizacii a eliminacnej diete som si empauericky odsledoval co mi robi zle, to som vynechal a nejak som zacal fungovat, vramci moznosti.
Uz relativne stabilizovany som siel doktorke, ze teda nejake vysetrenia, lebo napr. HIT byva skor dosledok, nez pricina, pricinou mozu byt zapalove ochorenia v tele/traviacom trakte, atd.
Prva rana - obvodna o takej chorobe vobec nepocula. Druha rana, ci to nemam len psychosomatickeho charakteru, ze stres/depresia a s tym spojene problemove travenie (co som v kontakte s HITkrami tak toto je najvacsia spinavost slovenskych lekarov, nepoculi o HITke lebo vzdelavanie v obore je tu take ake je, tak jeb, psychiatrovi a ludia skocnili na antidepresivach, samozrejme bez akehokolvek zlepsenia stavu. Na to pozor). Nasledovala gastroskopia a alergologia. Na gastre (ta hadica do zaludka) bola uz odbornicka, ktora sa fakt vyznala, jak som si tam lahol na stol a povedal ake mam tazkosti, hovori ze to som tam zbytocne, lebo HITku tam nezistia. Ale ze mi pozre aspon ci nemam zapaly a vredy na zaludku. Ako aj povedala tak bolo, nezistili nic, vsetko v norme. Este aj test na celiakiu a alergiu na mlieko (ci mliecnu bielkovinu?) robili, nic, negativne. Pritom tiez mi pecivo nerobi dobre, mliecne vyrobky len v obmedzenej miere. Alergologia este zbytocnejsia, tam nezistili uz vobec nic.
Tak som sa na to vyjebal a cerpam skor zo skusenosti ludi s podobnou diagnozou a styl pokus omyl. V BA by mala byt nejaka specializovana sukromna klinika na tieto zalezitosti kde o tom maju lepsie info, ale zatial som tam nebol.
Jak pisal doktor undy a fritolko, ono to nemusi byt priamo lepok, ale nejaka z dalsich latok, ktore v tom pecive/muke mozu byt pridane. Ja napriklad kupujem len kvaskove pecivo, a mam vybrane pekarne, ktore mam dlhodobo overene ze ok. Tam by som mozno zacal, kupovat poctive pecivo z nejakej lepsej pekarne, kde bude vacsia istota cerstvosti a ze zloziek bude co najmenej. Lebo presne ta mliecna susina/ srvatka sa uz dost casto pridava, hlavne v tych klasickych pekarnach (kde mozu robit aj rozmrazovane polotovary).
Je to skurvena alchymia.
Pre zaujimavost si kukni profil p. Horeckej - Terapia Jedlom na FB. Pripadne mame na Svk zopar celkom kvalitnych nutricnych specialistiek, aj so zameranim na alergie a intolerancie, tak pripadne skusit konzultaciu s nimi, mozno vam to objasni slabe miesta jedalnicka, skrizene alergie apod. To by som mozno skusil ako ciastnocnu nahradu kym sa podari vybavit vysetrenie u specialistu