... všetko o BMW ...
Abyssko napísal:Čiže ak tomu správne rozumiem, ja ti tu vypisujem ako13rocna zamilovaná pixa aby si mi pozrel tu pojebanu retaz ktorá sa mi ide každým kilometrom roztrhnúť a ty si zatiaľ na dovolenke. Mňa jebne
starynovy napísal:jescze.png
Trapenie sa uctuje kumulativne.Moskva v skratke.. ako je ten vtip "u nas bolšoi" tak to plati. Tie zname pamiatky/metro su fakt pekne a velke. Napr. taky londyn moze fajcit handry. Inak je to mesto nastavene pre ruskych bohacov, AMGckove Gcka sa tam melu jedno za druhym. Tomu su zladene aj ceny vsetkeho. Obycajni ludia ktory maju tu smolu tam byvat musia fakt zit len z domacej kuchyne pretoze aj v samoobsluznom bufete v ktorom sa na slovensku najem za 5€ nechas 12-15.
Vsetky obycajne posty obsadzuju prevazne mongoli, uzbeci atd. a to by som prirovnal..ale nejdem prirovnavat. Velmi neochotni a neprijemni ludia kaziaci dojem z celkoveho obrazu. Pred vyletom nastudovat azbuku, bez toho sa neda, dvojjazycne tabule zabudni. A kazdeho rusofilneho slovaka tam poslat na vylet, pretoze pamiatky su sice super ale tie stavali zvacsa este za csara. Dnes je tam spinavy kapitalisticky zapad trciaci z kazdeho rohu.. v podstate vsetko co tam za daco stoji je zapadne.
Na Ukraine sme boli uz 3x a mam v plane ist zase. Diametralne iny zazitok. Tu staci raz, 3 dni. Ak ti treba hned po prichode ruble, vymen doma.. Kurzy na letiskach su vzdy OK, ale nie v rusku. Miesto 75RU za euro, ti daju len 58.. tak sa ryzuje.
Zvlastne, Moskvu vnimam ako jedno z 3 ruskych miest, kde skutocne existuje stredna vrstva (Sankt-Peterburg a Kazan).
Vysokoskolsky absolvent dostane v statnej sprave okolo 700,- € v cistom, v sukromnom priblizne raz tolko.
Potraviny stoja v obchodoch rovnako ako u nas, niektore su dokonca lacnejsie. O kvalite vybranych produktov, ako su mliecne vyrobky, maso, zelenina alebo ovocie, dostupnych na trhoviskach ani netreba hovorit. Uplne niekde inde v porovnani s Europou.
Problemom su ceny za byvanie. Predsa len, je to 15-milionove mesto.
Neviem v akych bufetoch si sa stravoval, ale za 8,- € si das menu aj s napojom v GUMe (najstarsi obchodny dom v Moskve, vedla Cerveneho namestia).
Tymi Mongolmi si asi myslel gastarbeitrov z Tadzikistanu a Kirgizska. Mongol by v zivote nerobil podradne prace.
Nehnevaj sa, ale velmi neochotni a neprijemni ludia? Asi to suvisi s tym, ze si do Ruska vycestoval s predstavou “nastavim rusky prizvuk na slovencinu a som vybaveny”. Nieco take plati ozaj skor na Ukrajine, kde lepsie rozumeju slovencine. Rus, ked pocuje, ze si zo Slovenska, resp. z Ceskoslovenska tak ta chyti za ruku a bude ta vodit po meste (obrazne povedane). Nespocetne velakrat sa mi stalo, ze pri teme ‘68 (a po nejakej vodke) sa mi dotycny ospravedlnoval. Chcem len povedat, treba rozlisovat medzi Rusmi a ruskymi politikmi - nomenklaturou, ktora sa drzi pri moci desatrocia a svinsky ozobracuje vlastny lud.
Ad zmenarne. To je ojeb-prezitok zo socializmu, ktoremu sa nevyhne len uplny truhlik. Vsade sa da platit platobnou kartou a z kazdeho letiska (Seremetevo, Domodedovo, Vnukovo) sa mozes do centra mesta odviezt tzv. aeroexpressom (moderny vlak s bezplatnou WIFI, ano aj tento listok sa da kupit za necelych 7,- € kartou). Nasledne, ked vystupis na tej-ktorej stanici (vlak ma len jednu zastavku - konecnu a chodieva v 30-minutovych intervaloch), si mozes pokojne zmenit peniaze za lepsi kurz nez ponuka Centralna banka RU.
Mimochodom, v tvojom pripade ocividne kamen urazu, jazyk... Vybrat sa do RU a na mieste zistit, ze magori maju vsetko v azbuke je, jemne povedane, zvlastne. Navyse, od minuleho leta su nazvy hlavnych tried, ulic a kazdeho jedneho metra dvojjazycne - RJ/AJ. Museli to spravit kvoli MS vo futbale.
Neber to v zlom, len som chcel uviest veci na pravu mieru.
starynovy napísal:Sracky nakopene, no jasne, ty si odletís preč a robiť nemá ktoWell tough shit. Sneh uz je prec, stavba dre.. sracky nakopene este od zimy sa dozaduju sluzieb. Ale mam to na pamati, neboj.
Dazzel napísal:kludne sa tam presťahuj, ked sa ti tam tak páči...Nemam potrebu nic prikraslovat. Snazim sa len uviest veci na pravu mieru, pretoze tym prispevkom si slapol riadne vedla.
Napster050 napísal:kludne sa tam presťahuj, ked sa ti tam tak páči...