1morok napísal:prečo LuCKy?
tiež sa radšej vozíš na 9L benzínu ako na 7,5L nafty, nie?
teda pokiaľ nemáš naftu zadarmo
inak, naozaj som myslel, že tie dízle žerú menej, bez srandy
525d môjho otca bolo asi zázračné auto, tam ma dlhodobú spotrebu dosť pod 7L a to nejazdil pomaly. s jedným vymeneným vstrekom za cca. 150tkm
staré zlaté časy, keď sa ešte dalo lietať po okreskách 150km/h aj viac. ale asi to bolo aj tým, že on jazdil minimum po meste
o 10 rokov sa ajtak budeme voziť na hybridoch
niesom zastanca dieselov aj ked mam diesel, ale trepes.
Vsetky tieto reci o tom kto mal kedy a aku spotrebu su nanic, lebo nikdy nezohladnuju rovnake podmienky. Ja mozem mat po meste spotrebu 8L a aj 18L, to iste plati pre tvoje auto.
Diesel trojliter je jednoducho auto na dlhsie trasy, nie na teriganie sa s automatom po meste v zime ked je premavka totalne husta a v podstate len preskakujes z miesta na miesto. Navyse 5ka diesel vazi o dost viac ako trojka benzin.
Ale vravim ti jedno, ak by sme sa previezli po dlhsej trase po dialnici, repsektive po okreskach, tak ver mi ze uz by si v tej spotrebe rozdiel videl. Navyse 3.0d ma, aj ked moze mat papierovo mensi vykon ako 3.0i, o dost lepsi zatah. Skus zrychlenie trebarz z 100 na 140kmh na 330i 231k a na trebarz 330d 231k a uvidis sam, 330i sa nechyti..... Je to tak, bratu.... veru....
Navyse len mi tu na slovensku sme magori ktori maju naftu drahsiu ako benzin, inde v europe je to ine, trebarz v holandsku je cena nafty podstatne nizsia ako cena benzinu. U nas sa stanovila taka cena nafty preto, lebo vacsina aut su diesely a spolocnosti potrebuju vytrieskat peniaze z ludi kolko sa len da, o nic ine tu neide.....
Keby som kupoval nove auto, kludne aj diesel, ale ak pouzivane tak rozhodne benzin..... Samozrejme diesel ma problemy s viacerymi vecami a drahsiu udrzbu, ale to vsetko plati pre vybehane dzady ktore sa tu vlacia s vonku a maju 400tkm a tu v slovenskych bazaroch sa predavaju s 90tkm na budikoch. To potom skresluje vyhody a nevyhody..... Najlepsie by bolo kupit dve nove bawa, jedno trojku diesel, jedno trojku benzin a jazdit s tym 200tkm, potom spravit porovnanie....
Stasny novy rok!!!