... všetko o BMW ...

Moderátori: Hugino, jararak

bmwtt.sk

Amon Ra
Autor témy
Auto: BMW 530d
Kraj: Bratislavský

Vylepšenie hudby so zachovaním vzhľadu

Sobota, 19. Januára 2013, 21:20

Ahojte, nemám otázky, ale práve naopak, ponúkam riešenie. Nevedel som na ktoré fórum to mám dať, tak som to dal sem. Snáď to niekomu pomôže.
A teraz už k veci. Mám originálne autorádio BMW Philips s 4:3 monitorom a radiomodulom v kufri. Mal som tri problémy:
1. vylepšiť zvuk s ponechaním 4:3 monitoru s funkciami BC
2. pripojiť subwoofer
3. možnosť prehrávať mp3
Kamarát mi poradil, aby som si kúpil nové autorádio, dal ho do kufra a natiahol káble dopredu a tak spojil rádio s odnímateľným panelom. Tým by som poriešil všetky problémy naraz: ostal by takmer nezmenený vzhľad, ostalo by zobrazovanie údajov s BC, vedel by som pripojiť subwoofer a samozrejme by som mohol prehrávať mp3.
Tak som si povedal, že sa na to dám, hoci som nevedel či to vôbec bude fungovať-už len kvôli tomu, či bude funkčné ovládanie autorádia z odnímateľného panelu prepojeného 5metrovým káblom.
Najprv som kúpil adaptér na ISO konektor (najlacnejšie som našiel na http://www.autoomega.sk), potom autorádio, vybral som si Sony DSX-A30, je síce bez CD mechaniky, ale má usb vstup a to mi stačí a druhý dôvod bol, že odnímateľný panel je menší ako u ostatných rádií, nakoľko usb a aux vstupy sa neodnímajú.
Najprv som odskúšal či bude nové rádio fungovať a súčasne zobrazovať BC na 4:3 monitore. Vyšlo to! Nové rádio hralo a monitor ostal zapnutý tiež, aj s údajmi z BC. Teraz prišlo to tažšie: prepojiť rádio s odnímateľným panelom. Panel mal 15 pinov, takže som zvolil tienený patch kábel (STP/FTP LAN alebo sieťový kábel k počítaču), tieto káble majú 8 žíl, čiže 2x5m hotový kábel s koncovkou RJ45 a ešte1,5m, ktorý som si nastrihal na cca. 4x30 cm kúsky. A samozrejme bolo treba ešte 4 konektory RJ45. Káble aj konektory som kúpil v GME v Bratislave pri Baumaxe, ale dá sa to objednať aj cez http://www.gme.sk. Takže potom už len všetko naspájkovať, natiahnuť káble a prepojiť. Bolo treba si dať veľký pozor, aby sa piny z autorádia pripojili k tým istým na paneli! Na spájkovanie treba šikovného človeka, keďže piny sú veľmi blízko seba (ja som našťastie mal, díky Peťo). Keď to bolo všetko hotové, išli sme to odskúšať a fungovalo to! Ale neviem zaručiť, že to bude fungovať s hociktorým rádiom s odnímateľným panelom. Stačilo už len namontovať a užívať si. Panel som umiestnil na miesto lišty naľavo od monitoru. Rádio som zapojil a prilepil obojstrannou páskou v kufri. Káble som ťahal cez stredový panel, pod zadným sedadlom až do kufra. Neskôr som namontoval aj subwoofer.
Hrá to úžasne a to som nemenil ani originál reproduktory!
Prílohy
DSC_0172.jpg
DSC_0177.jpg
DSC_0179.jpg
DSC_0187.jpg
DSC_0184.jpg
DSC_0186.jpg
DSC_0193.jpg
nové rádio v kufri s usb
DSC_0202.jpg
odnímateľný panel na mieste lišty

csuka530d
Auto: 530d e39 touring2003
Kraj: Nitriansky

Re: Vylepšenie hudby so zachovaním vzhľadu

Nedeľa, 20. Januára 2013, 01:31

Dole klobuk taketo prispevky su velmi naucne.

PetoK
Kraj: Žilinský

Nedeľa, 20. Januára 2013, 12:09

Zaujímavé riešenie, ešte by možno bolo vhodné použít interface sony/I-bus, a pôjde ti aj ovládanie z volantu. Ale to musí samozrejme podporovať najprv to použité rádio, z foto nevidím či tento model ma vstup na d.o. - býva tam taký malý modrý jack.

Napr. tuto je to...

http://autoomega.sk/index.php?id_sek=26 ... denie=9&c=

rancsodavid
Auto: lancia kappa 2,4jtd

Nedeľa, 20. Januára 2013, 19:40

\:D/ \:D/ \:D/ \:D/

hakker
Auto: E39 Touring

Streda, 23. Januára 2013, 21:27

pekna pracicka ale ak by si trosku googlil by si zistil ze sa to da aj jednoduchsie...xcarlink riesi kopec veci...subac sa da napojit zo zadnych repro...ale klubuk dolu ako sisa s tym pohral

Užívateľov profilový obrázok
dufusko
Kraj: Banskobystrický

Streda, 23. Januára 2013, 22:08

Mám to spravené podobne , akurát som dopredu ťahal len infrák.Moc mi na tom nesedí tá implantácia panela rádia namiesto dekoru,ale to už je len na tebe. Menu a funkcie dvd rádia vidím na origo rádiu , ked si ho prepnem na AV v menu TV. Prehrávam všetky dostupné formáty,mám funkčné všetko ako bolo origo , plus k tomu som oživil subwoofer a dtská vzadu môžu nerušene sledovať rozprávky. Vid môj príbeh.....

jararak
Auto: skodofka 120l

Štvrtok, 24. Januára 2013, 08:38

ak by si ho dal namiesto laveho dekoru, tak by ti dokonca nikto ani nevidel na to radio, na druhu stranu by ho bolo vidno z von, mozno by on dostal zaujem nejaky zebrak ;(
bmwcoding.sk
bmw maps 2025/fsc/carplay/ cz/sk pre cic/nbt
kluce pre bmw/mini, klonovanie riadiacich jednotiek, chiptunning, egr/dpf/scr off
oprava frm, upravy CAS/FEM/BDC, DME/DDE, virgin prevodovky a budikov

Amon Ra
Autor témy

Štvrtok, 24. Januára 2013, 11:04

hakker napísal:
pekna pracicka ale ak by si trosku googlil by si zistil ze sa to da aj jednoduchsie...xcarlink riesi kopec veci...subac sa da napojit zo zadnych repro...ale klubuk dolu ako sisa s tym pohral

Ja som dosť veľa googlil aj o Xcarlinku, ale mne to moc nevyhovovalo, už len preto, lebo kvalita hudby by ostala rovnaká a povedzme si úprimne to originálne rádio Philips nehrá bohvieako. Takto sa my bez výmeny originálnych reproduktorov podarilo zlepšiť zvuk o 200% a keď som ešte pridal subwoofer - no je to na neporovnanie.To rádio Sony ma stálo 60 eur a má MOSFET zosilňovač, Xcarlink stojí okolo 100 Eur a hudbu počúvaš cez pôvodný zosilňovač. Akurát to spájkovanie a naťahovanie káblov, ale stálo to za to. Samozrejme každému vyhovuje niečo iné. :) Jasne, že som mohol subwoofer napojiť na zadné repro, ale keď som sa už odhodlal na to rádio, tak už to bolo jedno.

Amon Ra
Autor témy

Štvrtok, 24. Januára 2013, 11:19

dufusko napísal:
Mám to spravené podobne , akurát som dopredu ťahal len infrák.Moc mi na tom nesedí tá implantácia panela rádia namiesto dekoru,ale to už je len na tebe. Menu a funkcie dvd rádia vidím na origo rádiu , ked si ho prepnem na AV v menu TV. Prehrávam všetky dostupné formáty,mám funkčné všetko ako bolo origo , plus k tomu som oživil subwoofer a dtská vzadu môžu nerušene sledovať rozprávky. Vid môj príbeh.....

Paráda, páči sa mi to. :thumbup: Ak som dobre pochopil, zvuk aj obraz máš napojený na tv tuner a ak prepneš na tv tak sa ti zobrazia funkcie rádia na monitore a tie ovládaš cez diaľkový ovládač. Ale keď prehrávaš hudbu cez tv tuner, nehrá ti to mono?

Amon Ra
Autor témy

Štvrtok, 24. Januára 2013, 11:24

jararak napísal:
ak by si ho dal namiesto laveho dekoru, tak by ti dokonca nikto ani nevidel na to radio, na druhu stranu by ho bolo vidno z von, mozno by on dostal zaujem nejaky zebrak ;(

Asi máš pravdu, že na druhej strane by to bolo menej okaté, ale potom by som naň videl horšie aj ja.

PetoK
Kraj: Žilinský

Štvrtok, 24. Januára 2013, 12:07

Dávať ho naľavo je blbosť, musel by si ho ovládať ľavou rukou, čo je pre praváka neprirodzené...

dufusko

Štvrtok, 24. Januára 2013, 16:17

Jasné ,že cez tv tuner je to mono , volbu tv tuneru použivam len ked si volim playlist , alebo dvd menu. Kedže to DVD radio ma štvorkanálový nízkoúrovňový výstup , tak som dva kanály použil na vstup do tv tuneru a dva na vstup pôvodného signálu CD menica . Ked počúvam len hudbu mam na radiu navolene CD a idem v stereu bez straty signálu ako oproti FM transm.

Amon Ra napísal:

Paráda, páči sa mi to. :thumbup: Ak som dobre pochopil, zvuk aj obraz máš napojený na tv tuner a ak prepneš na tv tak sa ti zobrazia funkcie rádia na monitore a tie ovládaš cez diaľkový ovládač. Ale keď prehrávaš hudbu cez tv tuner, nehrá ti to mono?

Amon Ra
Autor témy

Štvrtok, 24. Januára 2013, 22:11

[quote="dufusko"]Jasné ,že cez tv tuner je to mono , volbu tv tuneru použivam len ked si volim playlist , alebo dvd menu. Kedže to DVD radio ma štvorkanálový nízkoúrovňový výstup , tak som dva kanály použil na vstup do tv tuneru a dva na vstup pôvodného signálu CD menica . Ked počúvam len hudbu mam na radiu navolene CD a idem v stereu bez straty signálu ako oproti FM transm.

Ja som rozmýšľal, že by som ešte dokúpil DVB-T tuner, vedel by si mi poradiť ako ho napojiť na TV modul a odblokovať ho?

dufusko

Štvrtok, 24. Januára 2013, 23:54

schemu na napinovanie som nasiel tu na fore,kabelaz kupis napr. na: http://autoomega.sk/index.php?id_sek=9& ... denie=9&c= a tv za jazdy som odblokoval pomocou tlacidiel na radiu pomocou tohoto navodu : http://www.bmwtips.com/tipsntricks/NAVTV/MKINav.htm jedna z moznosti zaberie ,bud kontras ,alebo jas.

[quote="Amon Ra"][/quote]

jararak
Auto: skodofka 120l

Piatok, 25. Januára 2013, 04:25

alebo sa niekedy stavis na zraze alebo kave :) a ti to odbloknem :)
bmwcoding.sk
bmw maps 2025/fsc/carplay/ cz/sk pre cic/nbt
kluce pre bmw/mini, klonovanie riadiacich jednotiek, chiptunning, egr/dpf/scr off
oprava frm, upravy CAS/FEM/BDC, DME/DDE, virgin prevodovky a budikov

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 9 neregistrovaných