Piatok, 20. Augusta 2021, 21:14
Osobné zkušenost s LM s MOS2 mám (LM 10W40 Leichtlauf), ale ne v bmw, ale lil jsem ho do patrola (RD28T) starší typ motoru a taky jsem ho lil do AGR motoru v O1....tam mi jednou možná zachránil život motoru, kdy se mi uklepala hadice mazání turba absencí jednoho šroubu úchytu trubky po zbytečný výměně turba, tím byla způsobena asynchornní vibrace natrubce a šla rychle do věčných lovišť...motor jel asi pět minut bez oleje bez vážných následků....
do bmw liju jen 5W oleje už bez MOS2.....i když N62 s vyšším proběhem jezdí běžně na 10W60...
obecně platilo, že MOS2 by se nemél dávat do beniznových motorů....
je to takový stříbrošedý olej a popravdě jsem zaznamenal tišší chod...pravdou je, že měnim v každodenním autě olej 4-5 za rok,takže olej tam byl cca 3 měsíce max...
V GRku mi vydržel rok....
Pak jsem začal všude lít divinol, tak jsem udělal pro jistotu v GRku průplach olejem bez MOS2 a pak tam už leju normální, zvukově je to stejný....
Molybdenem sirníku se vytírají válce u starších motorů aby se zmenšílo tření pístů při generálkách, ale to se týče spíš starších motorů....
do M57 a výš bych to nelil určitě.....stačí dodržovat výměny oleje a nepoužívat shit oleje a mimo specifikační oleje a není duvod tam lít něco s MOS2....
PS: jestli máš starší motor vyvaruj se vodiček 5W30 a lij 5W40 jsou i pro verze s DPF a motoru tím radost uděláš...tu malou chvilku v mrazech kdy je 5W30 výhodnější před zahřátím a natlakováním do všech kanálů citlivým zacházením k motoru snadno překleneš a 5W40 má mnohem silnější mazací film než 5W30 a jak specifikace napovídá tak je i odolnější vyšší teplotě...
G30 530xD Individual
RAM 1500 5.7 HEMI LONGHORN
300C 5.7 HEMI AWD
E63 650i At
E60 530D Mt
E39 528i Mt
ex.Y60 RD28T Mt, E60 535D At, S2, S1, B5, ARO243, O1, Fanous