Účelom príspevku malo byť len informácia pre všetkých aká banálna môže byť príčina trhania v stručnom opise aj napriek tomu že som sviečky raz menil.
Skúsim to teda odznova a postupne.
Začnem teda pekne od začiatku
Motor M62B44 + LPG za studena trhal, triasol sa, nechcel ísť do otáčok, strielalo do výfuku ako by bola bohatá zmes (nespálená). Auto sa správalo ako Škoda 120 na sitič.
Prvé čo ma napadlo bola výmena sviečok... pri výmene sviečom som si všimol olej, ktorý presakoval z tesnenia veka ventilova čiastočna mi zatopil sviečky 5,7,8 válca.
Po výmene sviečok bol pokoj cca 2 dni...a trhanie sa znova objavilo.
Začal som teda pátrať po internete až som sa dostal na toto forum... a hladal rady takýmto spôsobom.
Bol som na diagnostike. IMPA vypísala veľké korekcie vstrekovačov 3,4,5,6 + vadnú lambda sondu 1-4 valca. Vymenil som vstrekovače aj sondu. spravil reset auto adaptívnych parametrov pojazdil cca 50 km na benzín...po rannom štarte sa trasenie zopakovalo.
Nasledovala výmena palivového filtra - bez zmeny
skusil som jazdiť iba na benzín. trhanie sa zmiernilo ale neprestalo...pripisoval som to zlej synchronizácii benzín/plyn.
Objednal som sa na diagnostiku LPG...vysledok bola informácia, že bude potrebné vymeniť "ASI" regulátory a "ASI" aj vstrekovače. To "ASI" malo stáť 400€.
Uvedomil som si však, že chvenie motora sa prejavuje a pri zohriatom motore pri cca 1800-2000 ot/min a taktiež aj pri jazde na LPG, ale slabšie...usúdil som, že primárny problém nebude v LPG.
Zača som postupne skúšať..
- snímač teploty chlad kvapaliny - bez zmeny
- snímač teploty nasávaného vzduchu (pri veľkých mrazoch trhanie nebolo skoro vôbec cítiť) - bez zmeny
- cievky - trhanie sa zmiernilo
- Diagnostika - Total air consumption HLM mimo rozsah - 20,5 kg/h
- Needed air i.s. controler mimo rozsah - 18 kg/hnasledovala výmena prietokomeru vzduchu - bez zmeny - kontrola ukostrenia - OK
- Výmena podtlaku na sani - bez zmeny
- kontrola podtlakových hadičiek - podtlak OK
Až som sa zastavil na presakujúcom tesnení veka ventilov.
Vymenil som tesnenie, sviečky.Olej z priestoru sviečok som pred demontážou odsal (vysušil). demontoval sviečky. čističom na škrtiace klapky som vyčistil sviečkové závity v hlave. osadil sviečky.
Prvý štart bol dosť kostrbatý...zvyšky čističa vo valsoch.
ALE TERAZ VŠETKO OK. BEZ TRHANIA, CHVENIA A DUSENIA PRI ROZJAZDE.
Dúfam., že som aspoň trošku pomohol...