majo38 napísal:
navigacia na ktoru si musis niekoho zas najst aby ti ju naistaloval a davali sa tam nezmysli ako je nejaky kod...sekanie a kvalita optiky zmienujem nemecku kvalitu,ta nekvalita z ciny prehra aj brusny kotuc
Kludne si kup ten cinsky hnoj a prehravaj si na nom brusne kotuce.... Myslim ze ked porovnavas trebarz CIC a hento cudo, ako si ho sam nazval, tak si absolutne, ale totalne absolutne mimo. A o netrafeni temy ani nehovorim.
Si clovek ktory do tychto veci velmi malo vidi, jedine podstatne meridlo pre teba je pocet nezmyselnych funkcii. Ta navigacia na tomto cinksom hovne sa nemoze ani zdaleka porovnavat s tovarenskymi systemami ako je CIC, ked to vidim tak mi je z toho na vracanie. Uvedom si ze kvalita a prevedenie je umerne tomu zaco platis. Automobilky vyvijaju samostatne pre svoje vozidla tieto systemy a do vyvoja strcia nemale prachy. Ten system musi vediet fungovat vo viacerych modeloch, musi vediet fungovat s sirokou skalou priplatkovej vybavy a byt plne integrovany a zohraty s vozdilom. Preto si davaju taketo "car computers" vyvijat u renomovanych znaciek ako je SIEMENS VDO, HARMAN BECKER, JOHNSON CONTROLS, MAGNETI MARELLI apd....
Henten cinsky humbuk je len primitivne zariadenie ktore si zije svoj vlastny zivot, je to stale to iste len v inej krabicke podla toho ci je to pre BMW, Mercedes, Audi, Daciu alebo Moskvic. Nekomunikuje v aute s nicim a nikym, okrem ovladania cez volant. Ako mozes hento porovnavat s CIC alebo CCC?
Ano, CCC ma uz svoj zlaty vek za sebou. Prvykrat tento system vyvyjali v roku 2000-2001 pre nastupujucu generaciu E65, v roku 2002 nasledne pre E60, hlavny vyznam u E60 bolo integrovat vacsinu modulov do jednej skrinky (nie ako u E65 kde boli oddelene od seba). Takze aj jeho architektura ako taka je na urovni toho co bolo vtedy mozne. BMW by to svojej 7micky urcite nedalo nejaku picovinu, to mi ver. V tej dobe to bolo to najlepsie co existovalo. Pozri sa na ostatne automobilky, co vtedy ponukali a za kolko. Za priplatky sa vtedy zacali davat prve cd prehravace do aut kde dovtedy boli radia na kazety. CCC system odvtedy presiel niekolkymi o dost zlepsujucimi sw upravami. Dokaze ovladat telefonny modul, cd menic, hlasove ovladanie, cuvaciu kameru, televizny prijimac, head-up displej, dokaze spolupracovat s najdrahsou zvukovou vybavou TOP HIFI prostrednictvom optickej zbernice atd atd. To vsetka technologia musela byt pritomna aj v aute, kde takato priplatokova vybava absentovala. Samozrejme z hladiska dalsieho vylepsenia je uz na svojom limite - zastaraly a na dnesnu dobu pomaly 32bitovy procesor, obmedzena RAM/ROM, graficke rozhranie, architektura atd. A navigacia ccc vobec na svoju dobu nebola zla, prave naopak. Vtedy sa zacali predavat prve prenostne navigacne pristroje a stali vtedy 30-40 tisic korun. Ich kvalita, presnost a mapove pokrytie bolo mizerne. A prave oni fungovali na systemoch ako je WINDOWS CE.
Takze treba porovnavat porovnatelne veci. Rok 2003 porovnavas s rokom 2015, co je v oblasti multimedii a vyvinutych standardov obrovsky rozdiel. Preco to neporovnavas s tym co ponukali cinania vtedy v roku 2003? Akurat tak asi digitalky MONTANA a digitalnu hru TETRIS 999 in 1. Alebo ine automobilky? U japoncoch bolo problem zohnat tovarensky cd prehravac, koncerny mali primitivnu a pomalu navigaciu MFD1 resp MFD2 (uroven oboch je tak na urovni BMW MK1/MK3) pre ktoru nikdy neexistovali mapy SK (a ani neexistuju) az kym v roku 2007 neprisli s dotykovou RNS510 MFD3 za priplatok 2500eur ktora, co je taktiez pomale cudo aj ked ma mapy na HDD..... Audi MMI a RNS tiez nic moc extra na tu dobu.
Cinan ma oproti tomu jednoduhu pracu. Okopiruje nejake zariadenie na ktorom bezi WIN CE, prida k tomu par radiofunkcii, mizerne dielenske prevedenie v najlacnejsej moznej konfiguracii a zrazu vznikne univerzalny sytem pre vsetky auta ktory si v kazdom z nich zije len ten svoj jeden uzavrety zivot a s nicim inym nekomunikuje. Jeho integracia spociva len v tom ze ho vsunies do palubovky - a tam je "integrovany"........ Ma to milion funkcii a pritom to je vsetko na <> Hraje to na <>, prehrava to na <>, prijem to ma na <>, navigacia je na <> ,dotykova obrazovka je na <> mimochodom pouzivat dotykovu obrazovku v E90 je bohovsky napad.... Celkovo to je popici napad, pretoze podla mna lepsie ovladanie ako je kolecko idrive ako napr u CIC alebo nebodaj NBT s touchpadom rovno pod rukou ani neexistuje. Sklanat hlavu do tej kaplicky s monitorom u E90 a nieco tam vytukavat prstom na dotykovej obrazovke so slabou odozvou musi byt naozaj popici zazitok..... Dufam len ze popri tom niekoho nezvalcujes na ceste.....
A vyhovarat sa na kody navigacii alebo nejake neprijemnosti spojene s montazou je fakt asi o niecom inom. Kazda automobilka to robi z pochopitelnych dovodov. Ked je system plne integrovany v aute, preto sa musi aj prislusne nakodovat, aby si s nim rozumel. A priplatokove funkcie su samozrejme urcitym sposobom chranene. Sam vies ze cez idrive ovladas aj vsemozne nastavenia auta, servisne intervaly, kontrolujes hladinu oleja, nastavujes svetla, fukciu volantovych tlacidiel, a kopu inych veci, samozrejme podla rocniku a jednotlivej vybavy... Cinska krabica nezvladne z toho bohuzial vobec nic.
Cela montaz cinskeho cuda do auta sa rovna presne tomu, akokeby si si kupil laptop za 500eur, primontoval ho na pristrojovku, a chvalil sa kolko roznych funkcii je schopny robit a za aku cenu oproti tovarenskemu radiu s navigaciou.
Apropo, ktosi hore spominal ze ja montujem CIC.. Nie je to pravda, nic podobne nerobim. Sam som si dal CIC namontovat do auta pred tyzdnom v jednej firme.