... všetko o BMW ...
Moderátori: salat, barabas, alfi666
cayman napísal:
ale treba vymenit budiky za tie z 335ky alebo M3 nie?
airbone napísal:
viem to spravit aj na povodnych budikoch
lionlion napísal:
A neda sa to poriesit neako inak? Zeby to bolo napr. v BC medzi spotrebou, dojazdom a pod. Alebo neake externe zariadenie, ale nie tie za 500e namiesto fukara. Niezeby to vyzeralo zle, ale ta cena....
lionlion napísal:Teplota vody alebo oleja to je jedno, pomohol by hociktory udaj. Je jasne ze olej je prvorady, mas pravdu v lete ten olej sa hreje trochu skor a v zime opacne, ale aj tak to nieje extra rozdiel. v podstate sa da podla toho riadit, ci uz olejom alebo vodou. Mam to odsledovane na autach co maju oba teplomery, sice nikdy som to nesledoval ked boli extra mrazy, ale vtedy zvykne byt aj klzko takze aj tak nato nedupnem.
Mozno si si vsimol ze mam 6-valec 3liter, aj ten ekonomer mi je v podstate na dva veci, len sa mi tam tak humpala a co s toho. Ale teraz ked mam vymene termostaty ma to trapi ovela menej, aj co sa tyka ceny takejto prerabky. + DPF, tiez nato mohli nieco vymysliet, ani neviem kedy ho vypaluje a ci to aj vobec robi niekedy.
Momentalne ma trapi Webasto, to ze ho mam (mam navi profi, aj dialkove) a nejde. Pise chybu Auxiliary water pump - preruseny obvod.
airbone napísal:
Je tam naozaj extra rozdiel, v zime obzvlast.
Jednoducho povedane, v case ked uz mas chladiacu kvapalinu zohriatu na prevadzkovu teplotu, olej je este fest studeny a motor detto.
badbat329 napísal:
co zohreje tu vodu ked nie motor?
PeqpeK napísal:najvyssiu teplotu motor dosahuje v okoli spalovacieho priestoru, odtial ju najviac odvadza voda... olej vo vani je omnoho dalej a kedze ide cez olejove kanaliky, tak neodvadza teplo tak efektivne ako voda, neviem ako to lepsie vysvetlit
badbat329 napísal:
chapem ze ulohou vody je chladit a ulohou oleja je mazat, na druhu stranu ... vody je v motore co do objemu viac ako oleja, aj ked rychlost rozhriatia zavisi aj od prietoku cerpadla. Mna by zaujimalo co znamena "extra rozdiel" v meratelnych jednotkach. Kludne si zoberme ako priklad 3liter diesel ... ma niekto konkretne cisla?
PeqpeK napísal:rychlost zohriatia nezavisi od prietoku cerpadla...
pozri na tento obrazok
ta voda ide povacsine iba okolo spalovacieho priestoru/valcov, v ktorom cirkuluje, vlastne to teplo rovnomerne rozvadza po bloku motora
kdezto mazacia sustava ma chladenie iba vedlajsiu rolu, olej je olejovymi kanalmi rozvadzany do lozisk pohyblivych casti, kde vytvara olejovy film...tieto casti maju spravidla mensiu teplotu ako je teplota v okoli samotnej spalovacej komory
vynimkou su steny valcov, ale tam je toho oleja malo
ak by si mal jeden z vykonnejsich modelov, kde je na pristrojovke zobrazena priamo teplota oleja, tak si vies cez BC zobrazit teplotu vody a mozes pozorovat ako to rastie, takisto ked pridas viac plynu, tak sa to na vode prejavi hned...no na to aby sa viac zohrial olej musis nakladat dlhsie
badbat329 napísal:
Diky za vysvetlenie ... aj pri odlisnej funkcii vodneho a olejoveho okruhu maju rovnaku pracovnu teplotu? Lebo myslim ze ide o to, aby voda a olej dosiali v rovnakom case pracovnu teplotu, ktora moze byt odlisna ci nie?