... všetko o BMW ...

Moderátori: salat, barabas, alfi666

bmwtt.sk

Užívateľov profilový obrázok
airbone
Auto: F25 X3
Kraj: Prešovský

Re: E90/91 Zobrazenie teploty chladiacej kvapaliny

Sobota, 1. Novembra 2014, 15:03

cayman napísal:

ale treba vymenit budiky za tie z 335ky alebo M3 nie?

viem to spravit aj na povodnych budikoch

lionlion
Auto: E90 325d
Kraj: Košický

Sobota, 1. Novembra 2014, 16:21

airbone napísal:

viem to spravit aj na povodnych budikoch

A neda sa to poriesit neako inak? Zeby to bolo napr. v BC medzi spotrebou, dojazdom a pod. Alebo neake externe zariadenie, ale nie tie za 500e namiesto fukara. Niezeby to vyzeralo zle, ale ta cena.... #-o

kompre
Auto: ex E90 325i
Kraj: Žilinský

Sobota, 1. Novembra 2014, 20:40

Dokodit do BC sa to neda, to by sme uz s tym vsetci davno behali :). Treba si odsledovat ako sa ti auto zohrieva v roznych podmienkach (styl jazdy, vonkajsia teplota, trasa) a podla toho sa k nemu mozes potom chovat (a zohriata voda neni zohriaty olej) :)

+ preventivne by som aj tak raz za pol roka potom vosiel do skryteho menu a odsledoval, ci su termostaty stale v poriadku a drzia teplotu.

airbone

Nedeľa, 2. Novembra 2014, 10:55

lionlion napísal:

A neda sa to poriesit neako inak? Zeby to bolo napr. v BC medzi spotrebou, dojazdom a pod. Alebo neake externe zariadenie, ale nie tie za 500e namiesto fukara. Niezeby to vyzeralo zle, ale ta cena.... #-o

nie neda sa. napis vyvojarom do bmw, ci to pre teba dodatocne nevyriesia

lionlion

Nedeľa, 2. Novembra 2014, 19:45

Uz som pisal, a ziadna odozva. :thumbup: Termostaty som sice pred mesiacom menil, obe. Ale aj tak by sa zisla teplota, uz sice mam odsledovane kedy mu uz mozem dupnut, ale klesajucou teplotou vonku sa to bude aj tak menit.

airbone

Nedeľa, 2. Novembra 2014, 23:17

teplota chladiacej kvapaliny nie je az taka smerodatna pri tom ci mozes alebo nemozes dupnut. Nereprezentuje to ci je uz motor naozaj realne zohriaty.
Ovela smerodatnejsi udaj je teplota oleja. Chladiaca zmes sa zohreje velmi rychlo, ale s olejom to ide o dost pomalsie. Napriklad v zime (taky vacsi mrazik) po 5 km jazdy mas uz vodu na prevadzkovej teplote, ale olej po 15km este len na 50-60 stupnov co este nie je zdaleka jeho prevadzkova teplota :) A teplota oleja skor reprezentuje to ako je zohriaty motor a jeho mechanicke a pohyblive casti.
Spotrebomer sa da prerobit na teplotu oleja, u benzinovych motoroch to mam odskusane, u E60 a aj E90 ale len 6valce. Stvorvalec ma ine budiky, neviem ci by to tam fungovalo. A netusim ci by to fungovalo na dieseli. Nemal som moznost to skusat. Ale raz mi splieatal jeden kamos co to vie tiez spravit, ze to skusal na 1er diesel a vraj mu to ukazovalo namiesto teploty oleja teplotu chladiacky :) tazko povedat.... :D

lionlion

Utorok, 4. Novembra 2014, 09:37

Teplota vody alebo oleja to je jedno, pomohol by hociktory udaj. Je jasne ze olej je prvorady, mas pravdu v lete ten olej sa hreje trochu skor a v zime opacne, ale aj tak to nieje extra rozdiel. v podstate sa da podla toho riadit, ci uz olejom alebo vodou. Mam to odsledovane na autach co maju oba teplomery, sice nikdy som to nesledoval ked boli extra mrazy, ale vtedy zvykne byt aj klzko takze aj tak nato nedupnem.

Mozno si si vsimol ze mam 6-valec 3liter, aj ten ekonomer mi je v podstate na dva veci, len sa mi tam tak humpala a co s toho. Ale teraz ked mam vymene termostaty ma to trapi ovela menej, aj co sa tyka ceny takejto prerabky. + DPF, tiez nato mohli nieco vymysliet, ani neviem kedy ho vypaluje a ci to aj vobec robi niekedy.

Momentalne ma trapi Webasto, to ze ho mam (mam navi profi, aj dialkove) a nejde. Pise chybu Auxiliary water pump - preruseny obvod.

potmehuth
Kraj: Nitriansky

Utorok, 4. Novembra 2014, 18:51

Mna tiez trapi webasto. Ale neviem ku komu ist, kto by to vedel zdiagnostikovat.

airbone

Streda, 5. Novembra 2014, 00:44

lionlion napísal:
Teplota vody alebo oleja to je jedno, pomohol by hociktory udaj. Je jasne ze olej je prvorady, mas pravdu v lete ten olej sa hreje trochu skor a v zime opacne, ale aj tak to nieje extra rozdiel. v podstate sa da podla toho riadit, ci uz olejom alebo vodou. Mam to odsledovane na autach co maju oba teplomery, sice nikdy som to nesledoval ked boli extra mrazy, ale vtedy zvykne byt aj klzko takze aj tak nato nedupnem.

Mozno si si vsimol ze mam 6-valec 3liter, aj ten ekonomer mi je v podstate na dva veci, len sa mi tam tak humpala a co s toho. Ale teraz ked mam vymene termostaty ma to trapi ovela menej, aj co sa tyka ceny takejto prerabky. + DPF, tiez nato mohli nieco vymysliet, ani neviem kedy ho vypaluje a ci to aj vobec robi niekedy.

Momentalne ma trapi Webasto, to ze ho mam (mam navi profi, aj dialkove) a nejde. Pise chybu Auxiliary water pump - preruseny obvod.

Je tam naozaj extra rozdiel, v zime obzvlast.
Jednoducho povedane, v case ked uz mas chladiacu kvapalinu zohriatu na prevadzkovu teplotu, olej je este fest studeny a motor detto.

badbat329
Auto: F31
Kraj: Trnavský

Streda, 5. Novembra 2014, 13:37

airbone napísal:

Je tam naozaj extra rozdiel, v zime obzvlast.
Jednoducho povedane, v case ked uz mas chladiacu kvapalinu zohriatu na prevadzkovu teplotu, olej je este fest studeny a motor detto.

co zohreje tu vodu ked nie motor?

PeqpeK
Auto: povacsine BMW
Kraj: Bratislavský

Streda, 5. Novembra 2014, 14:14

badbat329 napísal:

co zohreje tu vodu ked nie motor?

najvyssiu teplotu motor dosahuje v okoli spalovacieho priestoru, odtial ju najviac odvadza voda... olej vo vani je omnoho dalej a kedze ide cez olejove kanaliky, tak neodvadza teplo tak efektivne ako voda, neviem ako to lepsie vysvetlit

badbat329

Streda, 5. Novembra 2014, 14:38

PeqpeK napísal:
najvyssiu teplotu motor dosahuje v okoli spalovacieho priestoru, odtial ju najviac odvadza voda... olej vo vani je omnoho dalej a kedze ide cez olejove kanaliky, tak neodvadza teplo tak efektivne ako voda, neviem ako to lepsie vysvetlit

chapem ze ulohou vody je chladit a ulohou oleja je mazat, na druhu stranu ... vody je v motore co do objemu viac ako oleja, aj ked rychlost rozhriatia zavisi aj od prietoku cerpadla. Mna by zaujimalo co znamena "extra rozdiel" v meratelnych jednotkach. Kludne si zoberme ako priklad 3liter diesel ... ma niekto konkretne cisla?

PeqpeK

Streda, 5. Novembra 2014, 14:54

badbat329 napísal:

chapem ze ulohou vody je chladit a ulohou oleja je mazat, na druhu stranu ... vody je v motore co do objemu viac ako oleja, aj ked rychlost rozhriatia zavisi aj od prietoku cerpadla. Mna by zaujimalo co znamena "extra rozdiel" v meratelnych jednotkach. Kludne si zoberme ako priklad 3liter diesel ... ma niekto konkretne cisla?

rychlost zohriatia nezavisi od prietoku cerpadla...
pozri na tento obrazok
Obrázok
ta voda ide povacsine iba okolo spalovacieho priestoru/valcov, v ktorom cirkuluje, vlastne to teplo rovnomerne rozvadza po bloku motora
kdezto mazacia sustava ma chladenie iba vedlajsiu rolu, olej je olejovymi kanalmi rozvadzany do lozisk pohyblivych casti, kde vytvara olejovy film...tieto casti maju spravidla mensiu teplotu ako je teplota v okoli samotnej spalovacej komory
vynimkou su steny valcov, ale tam je toho oleja malo
Obrázok
ak by si mal jeden z vykonnejsich modelov, kde je na pristrojovke zobrazena priamo teplota oleja, tak si vies cez BC zobrazit teplotu vody a mozes pozorovat ako to rastie, takisto ked pridas viac plynu, tak sa to na vode prejavi hned...no na to aby sa viac zohrial olej musis nakladat dlhsie

badbat329

Streda, 5. Novembra 2014, 16:24

PeqpeK napísal:
rychlost zohriatia nezavisi od prietoku cerpadla...
pozri na tento obrazok
Obrázok
ta voda ide povacsine iba okolo spalovacieho priestoru/valcov, v ktorom cirkuluje, vlastne to teplo rovnomerne rozvadza po bloku motora
kdezto mazacia sustava ma chladenie iba vedlajsiu rolu, olej je olejovymi kanalmi rozvadzany do lozisk pohyblivych casti, kde vytvara olejovy film...tieto casti maju spravidla mensiu teplotu ako je teplota v okoli samotnej spalovacej komory
vynimkou su steny valcov, ale tam je toho oleja malo
Obrázok
ak by si mal jeden z vykonnejsich modelov, kde je na pristrojovke zobrazena priamo teplota oleja, tak si vies cez BC zobrazit teplotu vody a mozes pozorovat ako to rastie, takisto ked pridas viac plynu, tak sa to na vode prejavi hned...no na to aby sa viac zohrial olej musis nakladat dlhsie

Diky za vysvetlenie ... aj pri odlisnej funkcii vodneho a olejoveho okruhu maju rovnaku pracovnu teplotu? Lebo myslim ze ide o to, aby voda a olej dosiali v rovnakom case pracovnu teplotu, ktora moze byt odlisna ci nie?

PeqpeK

Streda, 5. Novembra 2014, 17:53

badbat329 napísal:

Diky za vysvetlenie ... aj pri odlisnej funkcii vodneho a olejoveho okruhu maju rovnaku pracovnu teplotu? Lebo myslim ze ide o to, aby voda a olej dosiali v rovnakom case pracovnu teplotu, ktora moze byt odlisna ci nie?

pri beznej prevadzke maju po dosiahnuti pracovnej teploty motora (nie teploty vody) len maly rozdiel, ale ako som uz spomenul, vznikaju lokalne teplotne extremy - hlavne v okoli spalovacej komory a vedenia vyfukovych plynov

nikomu tu nejde o to aby olej a voda dosiahli prevadzkovu teplotu v ten isty moment, proste z principu bude voda vzdy skor ohriata ako olej...to som uz vysvetlil

znovu priklad
Obrázok

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 5 neregistrovaných