... všetko o BMW ...
Moderátori: alfi666, BinKooL, fox1k
joy1 napísal:jasne, ze sa to meni, ale nie zase zbytocne, iba vtedy ak ide paka tazko.robi sa to zospodu
Matussko1987 napísal:
Mne idu rýchlosti celkom peknee len ked podradujem zo 4 do 3 tak mi to hodi 5 tak to taha a hodim 5. ale väčšinou to robí najviac a dosť v zime ale iba pokial sa nezohreje !! tak som myslel ci nebude malo oleja !!!
Matej napísal:U e46 "choroba". Uz sa to tu x-krat riesilo. Prevodovka musi dolu. Idealne riesit pri vymene spojky. Ked uz je dolu tak to uz to je laitik.
Problem spociva v tom, ze kovovy valcek sa zadiera v kovovom puzdre s teflon-bronzovou vystelkou. Logicky by sa zdalo, ze puzdro sa opotrebuje a je volne, ale opak je pravdou!!! Puzdro nieje tak velmi namahane aby sa za zivotnost auta zodralo a navise je mazane naplnou prevodovky. A tu nastava problem puzdro je velmi presne (vola cca 0,05-0,1mm- hrubka vlasu-kancelarskeko papiera) To ze, je presne je ok, ale teflonova vystelka vplivom naplne prevodovky casom "napucnie" (chybna volba inzinierov v BMW) vola sa zmensuje az na nulu a vtedy to zacina "drhnut" a robit problemy-paka ostava "vysiet" majma cez zimu v patke. Rieseni je niekolko:
1. vymenit puzdra (zbytocne narocne (montaz a demontaz puzdier neovlada kazdy a treba vhodne pripravky) zdlhave a majma nakladne
2. jednoducho puzdra prevrtat vhodnym vrtakom co je sice rychle, lacne (vrtak je bezne dostupny) a ucinne, ale dost nepresne a povrch puzdra je dost drsny
3. nepouzit vrtak, ale pozicat v strojarskej dielni vhodny vystruznik ktory je presny a kalibrovany. Povrch puzdra zanecha hladky. Lacne a porovnatelne s novym puzdrom. Ako aj pri vrtaku odpada kupa a majma montaz puzdier.
Matej napísal:Som to zle napisal, ze "ostava v patke" sorry. Myslel som to presne ako si to opisal. Ostava vpravo a ked potlacis do predu neskoci trojka ale patka. Presne to je ta zavada. Ten valcek posuva spat strunka a kedze to drhne tak sila strunky uz nestaci. Ked pake pomozes rukou tak sa este vrati, zatial. A ano prevodovka musi dole. Preto sa to vacsinou riesi spolu pri vymene spojky.
Matussko1987 napísal:Nazdar páni !!!
Mam otazočku či sa da vymeniť aaj v manualnej prevodovke olej na e 46-ke ????
Lebo mi bolo povedané že tam je celoživotný olej tak neviem a chcel by som to vymeniť !!!
A ako je to aj s diferákom ??? či aj tam meniť ?? lebo aj tam mi bolo povedane že pokial netečie netreba sa do neho montovať !!!
Matej napísal:Na vadí to niečomu ????? Može sa stať že mi auto nepoje ze sa tam niečo odtrhne alebo tak ???[/quote
Ak to nemas v plane riesit mozes na tom v pohode jazdit nic tym nepokazis. Skor ti zozeru kasnu cerviky ako sa ti kvoli tomu rozsype prevodovka. Mal som ju komplet vykuchanu
tak viem o com hovorim.
M3driver napísal:super si to rozpisal![]()
bolo by fajn keby to moderator spojil s uz exist. topicom, tusim od alfi-ho