... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, k33p, Hugino, voMacK

obchodna sekcia

rapidwinner
Kraj: Prešovský

Re: P O K E C -tu mozte kecat o comkolvek.

Štvrtok, 25. Novembra 2021, 20:13

Abyssko napísal:
No lebo ja mam garaz uz vypratanu
No nerobim. Ak mas zaujem, tak pis a volaj. Cislo mam v inzerate, mozno nieco rozumne vymyslime.

Užívateľov profilový obrázok
Dendooo
Auto: E38, E39
Kraj: Trnavský

Piatok, 26. Novembra 2021, 11:21

Čau, dnes som vymieňal na aute olej a celkom som sa zhrozil čo som našiel na olejovom filtri. Olej bol v aute necelých 8000 km - Mobil 1 5W50 (olej mením po 8-10 tis. km v každom aute) a už pri vyťahovaní starého filtra som si všimol v oleji (už posledné zvyšky oleja čo vytekali zo špinavej strany filtra) jemnú kovovú metalízu/púder - bolo tam toho síce málo no na slnku som si to všimol. Netuším či to tam bolo v minulosti, nikdy som filter moc neštudoval. Doma som filter rozobral a skontroloval - našiel som tam kokové kúsky medenej/mosadznej farby, nemagnetické. (na foto - bolo ich tam asi viac no zvyšok sa mi nepodarilo z filtra vytiahnuť, boli moc malé a stratil som ich) Myslíte že to pochádza zo spodku motora - ojničných/hlavných ložísk ? Po zime sa chystám na výmenu rozvodov + pretesnenie VANOS-ov, vanosy už klepocú/cvakajú a motor na voľnobeh jemne vibruje, inak ide dobre.

Jedná sa o motor M62TUB44 s 363 000 km, ja ho mám od 323 000 - teda 40 000km. Podla mňa je to na taký motor ešte celkom malý nájazd, ak je to z ložísk pravdepodobne niekto v minulosti nemenil olej a o auto sa nestaral. Svedčí o tom aj karbónový nános v motore (celý povrch pod víčkom oleja je stále zlatý/červený - reťaze boli asi už menené) a motor ešte stále vyplavuje zvyšky karbónu ktorý nachádzam vo filtri - pridávam aj foto...
Prílohy
IMG_4122_6.jpg
IMG_1033_1.jpg
IMG_2647_1.jpg
IMG_2647_2.jpg
Fabia III TSI 2020
E38 740i - 2000 Cosmosschwarz
E39 530d - 2000 Aspensilber
Ex - E34 525tds Touring - 1995 Cosmosschwarz

Dendooo

Piatok, 26. Novembra 2021, 11:50

Teraz keď som pozeral na fotky motora mi napadlo či to nieje farba z ventildeklov :-k :D Pozrel som aj fotky na internete a vyzerá to tak že v BMW ich nastriekali aj z vnútornej strany...
Fabia III TSI 2020

starynovy
Kraj: Zahraničie

Piatok, 26. Novembra 2021, 14:39

Medenou farbou? Nastriekane to je, ale tmavo-sedym neviem cim, ono to skor vyzera, ako vysoko nekvalitny odliatok na ktorom je silna vrstva strusky nejakej, po vybruseni su pod tym diery. Bmv jebe kvalitu uz davno.. :D Kazda tato V8, ktoru som otvoril a par ich bolo, mala loziska na sracky. +v poslednej dobe, viacere sklepali pri zatazi, trosku burnoutik a ojnica kleklekle. Takze na tvojom mieste s tym uz nejazdim a rozoberem spodok.

rapidwinner
Kraj: Prešovský

Piatok, 26. Novembra 2021, 15:09

Tyka sa to aj M60?

Dendooo

Sobota, 27. Novembra 2021, 09:12

Ventildekle sú celkom pochybnej kvality to ano, nikde to nechcú ani opieskovať keďže sú z horčíku, nie z hliníku ako blok... Ale čo mám skúsenosti, 4.4 sú farbené na zlato-hnedo, 3.5 sú tmavo-šedé.

Našiel som toto video - takto vyzeral moj filter pri výmene, je videť ako z neho idú mikroskopické kovové čiastočky. https://www.youtube.com/watch?v=GuhZl0d0IZU

M62 som vždy považoval za bezproblémový a trvácny motor (až na VANOS-y a rozvody), doteraz som nepočul že by na ňom bežne odchádzali ojničné ložiská. Tie čo si rozoberal prišli s klepajúcimi ložiskami, alebo si to našiel náhodne pri rozoberaní pre inú závadu - boli zničené len ojničné ložiská, alebo aj hlavné ?

Z motora išiel dlhšie (pár mesiacov) pravidelný "cvakajúci" zvuk - (ako keď by som pravidelne stláčal napr. sprej) - kontroloval som aj či nepodfukuje sviečky, podozrieval som aj výfuk - či niekde nieje na zvodoch malá netesnosť - to som ešte nekontroloval. Frekvencia sedí s otáčkami motora a jeho intenzita je závislá od stlačenie pedálu - ak sa motor len točí alebo idem s miernym plynom nič nieje počuť (je jedno či sú otáčky 1500 alebo 5000 rpm), zvuk počujem až povedzme od 30% výkonu motora. Ale je to tak slabé že musí byť vypnuté rádio a suchá cesta, inak je to neregistrovatelné, občas ten zvuk zmizne, občas sa zas objaví... Po výmene oleja (včera) sa objavil aj tupý klepotavý zvuk - prejavuje sa rovnako... Pripisoval som to VANOS-u, neviem či sa takto prejavuje ojničné ložisko.

Inak jazdím dosť dynamicky - motor je v max. otáčkach každý deň, no až keď sa plne ohreje - KTMP na 90° + pár minút na ohriatie oleja.

Čo by stála sada ložísk ? Treba kúpiť OEM, alebo sú aj overené a spoľahlivé náhrady ?
Zvládnem to skontrolovať / vymeniť aj doma v garáži ? :D Alebo treba aj odmerať kluku či niesu zničené čapy / zdeformované oká ojníc / vybrať motor z auta ?
Fabia III TSI 2020

starynovy

Sobota, 27. Novembra 2021, 11:39

Ale prd su farbene na zlato-hnedo. Niesu farbene a ani na nijaku farbu. Vacsina tych hlinikovych dielov z toho storocia bola lakovana, aby to hned nezrala oxidacia a nebolo to cele biele. Priehladny lak ktory pochopitelne po 20 rokoch zozltne. Ale tak snad rozlisis lak a medenu pilinu, vsak si daj okuliare.. :D

A praveze odchadzaju hlavne loziska, pretoze su shit. Jedno ci 60 alebo 62. Odlupuje sa trecia vrstva od nosica, cim sa vytvoria nehorazne vole medzi klukou a loziskom, cim stratis tlak a kedze ojnice su mazane "v serii" s klukovym loziskom, tak po tej medzere kde sa strati vsetok tlak uz do ojnice olej len tak prikvapkava a potom ju jebne.

Nemyslim si ze treba OEM, nikdy som ich nedal a su konkretne tieto motory, ktore denne dostavaju totalne na picu (vmax, drifty) a stale idu uz nejaky ten rok. Kolbenšit by som nedal ani ako lozisko na klucku vo dverach, s Glyco nemam problem. Skontrolovat to zvladnes, treba dat dole vanu a potom uvidis o co tam ide.

ViktorDDD
Auto: BMW E34 525 TDS
Kraj: Bratislavský

Sobota, 27. Novembra 2021, 11:52

Tomu spodku nepomaha ani ol. cerpadlo z ktoreho sa na m60 aj 62 vedia uvolnit skrutky a potom nemazes :)
R1100S
ex E34 525tds calypsorot
ex E39 540iA dunkelblau
ex F31 330d estorilblau
"A rare combination of sportiness and refinement, like two cars in one..."

starynovy

Sobota, 27. Novembra 2021, 12:22

Tak to ma snad kazdy vlastnik takehoto motoru skontrolovane, hned pri prvej vymene oleja, tyzden po prepise.. :D

Dendooo

Sobota, 27. Novembra 2021, 12:42

Niekde som čítal že TU motory mali (od nejakého roku výroby, už presne neviem) tie šróby lepené a už sa neuvoľnujú. Tak som ich nekontroloval :D :-k Ale to by svietila kontrolka mazania, či nie ?
Inak som to chcel skontrolovať (mám doma tesnenie a aj malú olejovú vaňu - na motore mám zničený závit výpuste) len už je zima tak som to nechal na ďalšiu výmenu na jar :D

Ak odchádzajú aj hlavné ložiská - má vobec cenu vymieňať len ojničné ? Koľko taký motor potom vydrží ?
Fabia III TSI 2020

ViktorDDD
Auto: BMW E34 525 TDS
Kraj: Bratislavský

Sobota, 27. Novembra 2021, 12:57

Rozvody boli kedy menene? Ked je z napinacej listy zodraty alebo rozpadnuty plast (kludne uz pri 200tis. Na TU motore), tak moze retaz drat kov a robit z oleja metalizu
R1100S
ex E34 525tds calypsorot
ex E39 540iA dunkelblau
ex F31 330d estorilblau
"A rare combination of sportiness and refinement, like two cars in one..."

starynovy

Sobota, 27. Novembra 2021, 13:00

To je otázka alo tam vedla.. :D Jasne, ze nema cenu menit len ojnicne, keď je to dosledok a nie pricina.
Kolko vydrzi? Neviem, obycajneho zaobchádzania urcite dlhsie nez ti zhnije kasna pod ritou. Ale to sa bavime o motore po *GO, nie o 20 rocnom motore kde si vymenil loziska od spodu a zavrel to nazad.

*GO akoze rozobrat do srobiku a ventilu, merat a vymenit co treba. Nie slovenske bazosove GO "vymene sviecky, filtre a oleje, motor po GO".

starynovy

Sobota, 27. Novembra 2021, 13:46

Nasiel som ti v kope hovien, take lepsie kusky mam odlozene. Takto to zacne..
Prílohy
20211127_134238.jpg
20211127_134549.jpg

Dendooo

Nedeľa, 28. Novembra 2021, 11:05

No tie sú pekne zničené, musela sa aj prebrusovať kluka ?

Rozvody boli už menené - ale iba reťaze a lišty/napinaky, VANOS-y sú povodné nepretesnené. Ale netusím v akom nájazde to bolo.
GO motora - to úplne neplánujem, to sa pohybujeme v úplne iných cenách, keďže GO motora už napr. zahrňa aj výmenu piestov po výbruse.

Rozhodol som sa takto - motor/auto budem mať ešte dlho a ak sa ložiská oplatí vymeniť, tak prečo nie. Skontrolujem motor v akom je stave - odmeriam kompresné tlaky, pozriem endoskopom do valcov či sú steny OK,... Nech nemením ložiská na zodratom motore. Spojím výmenu s rozvodmi a výmenou prevodovky, začnem sa pripravovať aj na to.

Čo sa týka rozvodov a prevodovky:
- Čo hovoríte na sadu repasu VANOS-ov od beisan systems ? Alebo ako to riešite ?
- Chcem dať na repas aj prevodovku - no nie tú na aute (kvoli čakaniu na opravu) ale chcem dať do opravy náhradnú a potom ich len prehodiť. Mám možnosť mať 5HP24 000020 (z E38 735i 1999 steptronic), ja mám na aute 5HP24 000021 740i 2000 steptronic. Prevodovky majú odlišný hydromenič a unášač hardy spojky (obe vyriešené). Vie niekto či sú inak prevodovky až na tieto veci identické ? Alebo mám zháňať 000021 ?
Fabia III TSI 2020

starynovy

Nedeľa, 28. Novembra 2021, 11:37

Dendooo napísal:
GO motora - to úplne neplánujem, to sa pohybujeme v úplne iných cenách, keďže GO motora už napr. zahrňa aj výmenu piestov po výbruse.
Nie, nie nevyhnutne.. Pretoze tak nejak neviem, kto ti vyvrta alusilovy blok a potom ho spravne "vyhonuje", resp. spravnejsie zalapuje. Ja som to lapoval diamantovou pastou ale nemas proste moznost si to overit. Zrejme to ale klaplo, pretoze spotreba oleja ziadna, kompresie 100% bez rozdielu ale to bola len rekondicia vybrusu, ktory nebol ovalny ani poskodeny. Novy vyvrtany to je ina pesnicka.
V tom stadiu ked su znicene steny by som povedal, ze je to stolik za 150€ na bazosi. Pretoze urcite schodna a overena cesta je tam dat liatinove vlozky ale to sa cenovo nevyplati+piesty.. kdeze. Tieto alusilove bloky (M62TU vsetky, Pripadne aj M62 od 1996 asi ale to treba overit rucne strucne) sa zohnat daju, v dobrom stave ready to go. Nikasilovy (M60 a skore M62) som bez poskodeneho povrchu este nevidel-neopravitelne. Cize pokial niesi chuj co tam dava starline filtre vzduchu a olej za tri pade liter, tie vybrusy ta preziju. Detto piesty som nikdy nevidel opotrebene na vymenu.

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 232 neregistrovaných