Ventildekle sú celkom pochybnej kvality to ano, nikde to nechcú ani opieskovať keďže sú z horčíku, nie z hliníku ako blok... Ale čo mám skúsenosti, 4.4 sú farbené na zlato-hnedo, 3.5 sú tmavo-šedé.
Našiel som toto video - takto vyzeral moj filter pri výmene, je videť ako z neho idú mikroskopické kovové čiastočky.
https://www.youtube.com/watch?v=GuhZl0d0IZUM62 som vždy považoval za bezproblémový a trvácny motor (až na VANOS-y a rozvody), doteraz som nepočul že by na ňom bežne odchádzali ojničné ložiská. Tie čo si rozoberal prišli s klepajúcimi ložiskami, alebo si to našiel náhodne pri rozoberaní pre inú závadu - boli zničené len ojničné ložiská, alebo aj hlavné ?
Z motora išiel dlhšie (pár mesiacov) pravidelný "cvakajúci" zvuk - (ako keď by som pravidelne stláčal napr. sprej) - kontroloval som aj či nepodfukuje sviečky, podozrieval som aj výfuk - či niekde nieje na zvodoch malá netesnosť - to som ešte nekontroloval. Frekvencia sedí s otáčkami motora a jeho intenzita je závislá od stlačenie pedálu - ak sa motor len točí alebo idem s miernym plynom nič nieje počuť (je jedno či sú otáčky 1500 alebo 5000 rpm), zvuk počujem až povedzme od 30% výkonu motora. Ale je to tak slabé že musí byť vypnuté rádio a suchá cesta, inak je to neregistrovatelné, občas ten zvuk zmizne, občas sa zas objaví... Po výmene oleja (včera) sa objavil aj tupý klepotavý zvuk - prejavuje sa rovnako... Pripisoval som to VANOS-u, neviem či sa takto prejavuje ojničné ložisko.
Inak jazdím dosť dynamicky - motor je v max. otáčkach každý deň, no až keď sa plne ohreje - KTMP na 90° + pár minút na ohriatie oleja.
Čo by stála sada ložísk ? Treba kúpiť OEM, alebo sú aj overené a spoľahlivé náhrady ?
Zvládnem to skontrolovať / vymeniť aj doma v garáži ?

Alebo treba aj odmerať kluku či niesu zničené čapy / zdeformované oká ojníc / vybrať motor z auta ?