voMacK napísal:
](https://www.bmwklub.sk/images/smilies/eusa_wall.gif)
kuchanie DPF a duplom KATov je kokotizmus. Ked niekto nema na zakladnu udrzbu nech si nekupuje auto.
Zdravie mna a mojho okolia mi je prednejsie, ako "zdravie" mojho auta.
Problem je vo vydrzi a cenach novych DPF. Pokial diel, bez ktoreho auto moze normalne fungovat vydrzi v priemere do 150 000 km stoji priemerne 2000 € +, nemozno sa cudovat, ze ludia spekuluju, ako sa ho zbavit. Pokial by ich automobilky predavali za normalne ceny (povedzme do 600 €), alebo by autorizovane servisy dokazali zabezpecit kvalitny a cenovo dostupny repas, problem kuchania DPF by v podstate neexistoval. Pritom, aftermarketove nahrady (cize nove neoriginalne) DPF sa daju v pohode kupit do 700 € so ziskom pre vsetkych zucastnenych, takze realne naklady na vyrobu zas tak vysoke nie su. Automobilky vsak supluju usly zisk pri predaji aut (lebo nove auta su smiesne lacne, ako nikdy neboli) prave na cenach dielov, aspon tych par dolezitych...
Dolezite z mojho pohladu vsak je, ze ludia vo vseobecnosti su hlupi - kupuju auto s tym, ze diesel je lepsi, lebo malo zerie, akoby naklady na prevadzku auta bolo len palivo. Jazdia s nimi casto kratke trasy a po 80 000 km je DPF v prdeli. V servise mu povedia, ze ho to bude stat vsehovsudy povedzme 3000 € (napr. Honda) - co ma ten clovek urobit? Ma si vziat uver, ked casto este splaca leasing na to auto??? Jasne, jeho blbost, ze si kupil diesel, ale co by ste takemu cloveku poradili, bez emocii a bez nadavania, ked si aj uzna chybu??? Odstavit auto a setrit, ked ho to auto casto zivi? Cely svet jazdi normalne, na benzin, len prijebana europa si mysli, ze s naftou objavila druhu Ameriku...