... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, k33p, Hugino, voMacK

reklamne predmety bmwklub.sk

Užívateľov profilový obrázok
airbone
Autor témy
Auto: F25 X3
Kraj: Prešovský

Je tu nejaky RC - pilot?

Pondelok, 21. Marca 2011, 01:38

Neviem ci niekto z vas riesi RC lietadielka a heli pre hobby alebo sutazne, ak nahodou medzi vami niekto:
mam na predaj transmitter / ovladac SPEKTRUM DX7 2.4GHz skoro ako novy, pouzil som ho len na par letov
7-kanalovy, k tomu samozrejme receiver a aj satelitny prijimac AR6200 alebo mozem dodat aj AR7000. Bateria NiMH 9.6V standardne dodavana, k tomu nabijaci kabel. Origo krabica, navod eng/de, skoro ako novy.
Aby som nezabudol najhlavnejsiu vec, je to MODE2 (plyn na lavej rucke)

http://www.alza.sk/dx7-dsm2-spektrum-ai ... 165125.htm

Normalna cena za tento vysielac je okolo 300eur najmenej (podla obchodu). Ak by niekto, tak cena dohodou.
Dovod predaja je ze potrebujem 9-kanal.

Ak niekto lieta RC, pochvalte sa.

kosti123
Auto: e46 323Ci
Kraj: Košický

Re: Je tu nejaky RC - pilot?

Pondelok, 21. Marca 2011, 09:22

A s cim lietas? Ja mat viac casu tak sa tomu venujem viac, ale momentlane mam len jeden RTF model http://www.parkzone.com/Products/Defaul ... Id=PKZ1700
Casom ked bude cas a peniaze urcite pojdem do niecoho poriadneho, nejaky Edge alebo Extra na 3D :)
Inak radio co ponukas je super, akakolvek cena pod 300 je urcite vyhodna..

pelo
Auto: e39 520i saloon
Kraj: Bratislavský

Pondelok, 21. Marca 2011, 12:52

Tiez lietam RC, momentalne rozostavany dvojplosnik Ultimate na 8,5ccm. Zatial som lietal na 40MHz, ale tu v BA som sa k tomu este nedostal, ale co som tak pocul, tak tie pasma su tu poriadne zarusene...
Takze UP pre 2,4GHz!
BMW -Bayerische Motoren Wergel

Alfa Romeo Spider 1.8TS '99
e39 525i sedan '03 -ex
e39 520i sedan '01 -ex pribeh
e36 316i Compact '97 -ex pribeh

airbone
Autor témy

Pondelok, 21. Marca 2011, 23:31

Ja nelietam nejake konvencne modely ale bastlim s UAV multikopterom v prevedeni hexa. (6 rotorov).
Chcem to vyuzivat priemyselne pre letecke fotografovanie a video.
Zatial je hotovy zaklad aj s jednoduchym dvojservovym kompenzacnym zavesom pre menisu kameru/fotoaparat.
Masina je vybavena tromi gyroskopmi, akcelerometrom, barometrickym senzorom vysky, magnetickym kompasom a GPS systemom.
Zakladne UAV funkcie su zatial
Automatic Altitude Regulation (drzanie dannej vysky alebo automaticke riadene klesanie/stupanie)
Position Hold (automaticke drzanie polohy/pozicie)
Go Home (autonomny prilet nad miesto startu)
Waypoint Flight ((autonomny let po vopred stanovenych waypointoch (napr v google earth))

S novym softwerom pripudne aj automaticke zameravanie kamery na urcity bod, a automaticke pristatie apd.

Vytrvalost letu v zavilosti od kapacity baterie a zataze 18-30 min.
Vyska letu az 2.5km (s pouzitim externej anteny s prislusnym vykonom pre vysielac).

A hardwarovo to chcem dotiahnut na full FPV (first person view)
T.j. ovladanie cez video okuliare s live-video downlinkom a OSD (do obrazu snimaneho z kamery sa budu pre pilota premietat aj letove udaje (vyska, rychlost, naklon, sklon, napatie baterie apd....)

Jedinu dilemu co teraz riesim je okrem financnej dilemy (toto co je ma stalo uz riadne prachy) aj volbu frekvencie pre FPV video downlink. Vysielac je 2,4GHz a video nechcem vysielat na tej istej frekvencii kvoli moznosti rusenia jedneho zo signalov, 900MHz system nemoze pouzit zasa kvolit tomu, ze na tej funguju mobily GSM a posledne riesenie s 5,8GHz je dost dobra financna palka..... tak uvidim, mozno pojdem do radia mx22 s 12 kanalmi a 35MHz.........

Moja hracka:
Prílohy
P1010061 (Medium).JPG
S tymto budem strasit ludi, na spodu to ma mnozstvo Led diod :)
P1010061 (Medium).JPG (64.98 KiB) 1291 zobrazení
internal electronics.jpg
POD KAPOTOU......
internal electronics.jpg (101.11 KiB) 1291 zobrazení

Cosmo
Auto: E53
Kraj: Trenčiansky

Utorok, 22. Marca 2011, 07:26

No vypadá to bombovo. Ja som robil letecké modelárstvo 5 rokov. Jediný úspech snáď 2. miesto na okresnom kole halových modelov. Vtedy sa ešte lietalo na 27 Mhz, teda aspoň ja s Robbe Futaba II :oops: , 2,4 frekvencia bola v plienkach. Robil som skôr bezmotorové RC lietanie a tri lode som si postavil. Všetko vlastnorucne a z balzy, nejaké tie krabice čo otvoríš, zasunieš baterky a lietaš neuznávam, pekne dva tri mesiace na krúžku manuálne lepiť podľa tech. výkresov a potom si to človek vychutná, lebo natom robil sám a váži si to. Potom kvôli nedostatku času som prestal keď som začal strednú školu. Hento na obrázku vypadá ako nejaký počin z NASA, napchaté elektronikou je to riadne :twisted: . Držíme palce a som rád aj takejto téme

pelo

Utorok, 22. Marca 2011, 08:04

airbone napísal:
Jedinu dilemu co teraz riesim je okrem financnej dilemy (toto co je ma stalo uz riadne prachy) aj volbu frekvencie pre FPV video downlink. Vysielac je 2,4GHz a video nechcem vysielat na tej istej frekvencii kvoli moznosti rusenia jedneho zo signalov, 900MHz system nemoze pouzit zasa kvolit tomu, ze na tej funguju mobily GSM a posledne riesenie s 5,8GHz je dost dobra financna palka..... tak uvidim, mozno pojdem do radia mx22 s 12 kanalmi a 35MHz.........

No s tym vysielanim videa na 2,4GHz by som to nevidel az tak tragicky. Tie zariadenia si zvyknu zamykat 2 kanaly a ked sa na jednom z nich objavi rusenie, prejdu na ten kvalitnejsi kanal. Neviem, aka sirka pasma bude potrebna pre prenos videa a ci OSD info bude vkladane do obrazu pred vysielanim, alebo bude posielane separatne a na strane prijimaca skladane (co by asi nebolo odveci, kedze by bolo jednoduchsie tieto informacie v obraze vypnut, v pripade potreby). Pokial by aj sirka pasma presahovala cez viacere kanaly, tak za predpokladu, ze tento "video vysielac" bude zapnuty ako prvy a RC suprava ako druha, ta si pri starte oscanuje kanaly a "video kanalom" sa vyhne. Mas v plane pouzit nejaky konkretny vysielac pre prenos videa, alebo ides skladat nejaky vlastny?

e39 525i sedan '03 -ex

BJS
Auto: 530d xdrive
Kraj: Košický

Utorok, 22. Marca 2011, 18:49

Ta nad Prešovom budze UFO! :mrgreen:
Boh miluje ateistov, pretože ho nezaťažujú blbosťami.
Ex 525tds E34 calypsorott - EX po šmerci
Ex 330xdaT E46 oxfordgreen II -EX nie je ďaleko
Ex 530daT E39 titanstriebro
535dx GT F07-Gita (ancikrist)
530d xdrive F11-Lojzička

airbone
Autor témy

Streda, 23. Marca 2011, 01:29

OSD bude vkladane do videosignalu este na masine hore, dolu pojde uz hotovka. Je to jednoduchsie riesenie, inac by musel byt este link na telemetricke data, nieco ako jetibox a potom to robit na zemi, co sa mi nezda nejak extra dobry napad. To video nemusi byt uplna spicka, pretoze bude sluzit len pre riadenie a bude mat samostatnu kameru. Klasicke video sa bude tocit separatnou kamerou akon napr. GoPRO HD alebo podobnou. Pripadne fotak pre kvalitne zabery, ale musim pozhanat typ kde sa da namontovat dialkovy shutter.
Viem ze niektori lietaju na 2.4GHz a aj videodownlink maju na takej frekvencii a vraj to ide ok, no nechcem nic riskovat, hlavne to ze nejake kratke rusenie signalu a masina mi odleti nevedno kam alebo padne dolu na drzku (aj ked ma kvazi zachranny system riadeneho klesania v pripade straty signalu). Mat hore v oblakoch niekolko tisic eur, tak chcem spravit vsetko mozne pre bezpecnost..... No uvidim, spojim sa s ludmi co lietaju 2.4G a downlink 2.4 a poradim sa.

Kazdopadne este ma caka dost vela prace k uplne finalnej podobe, aj ked vacsina veci ide zohnat open source a tym padom niesu doriesene do dokonalosti ale vzdy lepsie ako riesit komercne veci od typkov ako http://www.draganfly.com, http://www.microdrones.com alebo http://www.airrobot.de kde ceny RTF zacinaju od 15.000 eur za zaklad.

Celkom pekny "homemade" z rakuska:
Prílohy
hexa.jpg
hexa.jpg (82.96 KiB) 1205 zobrazení

pelo

Streda, 23. Marca 2011, 08:16

No teda, ty plagiator :D
Pozeram, ze mas mrte casu, ked sa hras s takymito hrackami. Tiez som maval vselijake napady a teraz som rad, ked sa obcas dostanem do garaze k autu nieco opravit...
Tu ti s tym asi vela neporadime, je nas tu malo a zatial malo ludi u nas lieta na 2,4GHz, navyse s video downlink, na to nie je akosi dost penazi. To su hracky pre veeelkych chlapcov :D
Inak 2,4GHz pasmo je tiez rozdelene na mensie pasma, ktore su vyhradene pre rozne ucely. Cast pasma je pre RC supravy, cast pre prenos hlasu, cast pre wifi, pre dialkove ovladania... Vysielace pre video v pasme 2,4GHz nebudu v rozsahu kanalov RC suprav, budu posunute mimo ich pasmo. Potom by mohli rusenie sposobovat len postranne pasma takehoto vysielaca, pripadne harmonicke (ktore uz ale budu uplne mimo pasma), ale kedze vsetky tieto zariadenia presli certifikaciou, kde sa meral aj rozptyl tychto vysielacov od nosnej, tak by som v tom az taky problem nevidel. Problem by skor mohli sposobit nejake stare vysielace v okoli, u nas v dedine je napr. aj pasmo 2,4GHz dost zarusene starymi wifi antenami, ktore tu vidis na kazdom druhom dome, ktore by mali po spravnosti vysielat len vo svojom pasme a pritom zasahuju aj do postrannych pasiem. Su to stare zariadenia, ktore v case montaze predpisy telekomunikacneho uradu splnali, kym este toto pasmo nebolo vyuzivane inymi technologiami a teraz sa uz o ne nik nestara...

e39 525i sedan '03 -ex

airbone
Autor témy

Piatok, 25. Marca 2011, 08:55

plagiator niesom, vacsina veci je open source projekt a vsetko sa da zohnat, aj ked nie za lacny peniaz. Jednoducho multirotorova platforma vyzera takto a koncepcia je rovnaka.
Ako pisem vyssie, chcem to vyuzit pre priemyselne a reklamne ucely, nie na hranie, takze nepovazujem to vobec za hracku, ak by som sa chcel hrat, tak si kupim nejaky T-Rex a lietam si s nim hore dole. Vyhoda tejto koncepcie a typu stabilizacie je perfektna stabilita, takmer ziadne vibracie (ako maju napriklad helikoptery standardnej koncepcie s jednym nostnym a jednym vyrovnavacim rotorom), dostatocne zatazenie a co je hlavne - jednoduchost, kedze vsetko je ovladane len siestimi trojfazovymi motormi a okamzitou zmenou ich otacok, co je velmi kratky reakcny cas. Vypadaju zlozite systemy klasickej koncepcie ako su cyklicke zmeny uhlov listov, automat cykliky a kolektivne riadenie ako aj zmeny uhlov na vyrovnavacom rotore. Toto vsetko zahrna velmi zlozitu mechaniku nachylnu na poskodenie pri havarii alebo tvrdom pristati, a tym padom aj vysoke naklady na pripadnu opravu. U tohto zariadenia jeho jednoduchost vylucuje taketo naklady aj v pripade padu, ak sa uchova centralna elektronika, odnesu to najskor len ramena, motorceky alebo plastove vrtulky, ktore nestoja ziadny majland.....

pelo

Piatok, 25. Marca 2011, 09:35

Som si robil srandu, neber to tak vazne... :wink:
A neboj, pri pade sa motorcekom nestane vobec nic, maximalne sa tak do nich natlaci trocha hliny, kedze su s rotujucim plastom a maju odkryte cievky. Hovorim z vlastnej skusenosti, par havarii rovno nosom dole uz bolo a motoru sa nikdy nic nestalo, akurat sa ulomia vrtule, to je vsetko. Ako si pisal, treba chranit hlavne centralnu elektroniku, pri pade sa cez tie distancie bude prenasat dost velka energia, zvykne sa poskodit samotna DPS. A dalsia vec su napajacie akumulatory, predpokladam, ze pouzivas LiPol, tam pri pade tiez pozor, lebo ked sa zdeformuju a nahodou skratuju privodne vodice tak je o zabavu postarane, jedny som raz zahadzoval do pola, ked sa po pade zbalili do harmoniky a zacali sa hriat... Tie dosky elektroniky by som o telo masiny upevnil na tie biele plastove skrutky, co sa pri namahani ustrihnu, zvyknu sa pouzivat na upevnenie kridel. A celu elektroniku do nejakej vystelky/vzduchoveho vankusa.
Samotny pohon bude stabilny, to ano, vsetko riadis len otackami jednotlivych motorov. Len mi nie je uplne jasna stabilizacia plosnej rotacie okolo stredovej osi...

e39 525i sedan '03 -ex

airbone
Autor témy

Piatok, 25. Marca 2011, 14:35

na ochrane elektroniky este pracujem, nieco vymyslim. Co myslis plosnou stabilizaciou? smerovu stabilizaciu? ROLL, NICK, YAW?
pre snimanie polohy su tam tri gyra a akcelerometre, v kazdej osi. Navyse dvojsenzorovy magneticky kompas.
Sest vrtuli, tri sa tocia do jendej strany, tri v protismere ak mas na mysli smerovu stabilizaciu.
Zakladne nastavenie sa musi robit v 100% vodorovnej rovine, vykalibruju sa gyra a hodnoty su zapisane v riadiacej doske v eprom. To sa robi len raz (alebo po havariach alebo nejakom konstrukcnom zasahu), potom este pred kazdym letom kalibracia acc senozorov a gyra (kvoli moznemu rozdielu teplot). Reglery pre motory su ovladane po rychlej zbernici.
Inac vsetky tieto komponenty sa daju kupit bud kompletne, alebo ako kity a vsetko si mozes poskladat a popajkovat sam, vsetko je to open source, akkurat ak to chces vyuzivat komercne, musi sa kupit licencia. Vela veci mozes dorobit vo vlastnej rezii.

pelo

Piatok, 25. Marca 2011, 14:57

Plosnou rotaciou som myslel rotaciu okolo vlastnej osi, u vrtulniku je k tomuto ucelu zadna vrtula. Tu si to neviem dost dobre predstavit. Vravis, ze na vyrovnanie tociveho momentu sa 3 tocia v jednom a 3 v druhom smere. Pokial by ale doslo k pootoceniu, akym sposobom to vyrovna? Ide mi aj o princip otocenia okolo zvislej osi. Pohyb do stran si predstavit viem, zmenou otacok motorov na stranach, ale otocenie okolo zvislej osi si predstavit neviem...

e39 525i sedan '03 -ex

pelo

Piatok, 25. Marca 2011, 15:02

Ked som si to este raz po sebe precital, tak ma napadlo...k otoceniu okolo zvislej osi vyuziva len tocivy moment motorov? Tie trojice, rotujuce v protismere, su na ramenach umiestnene na striedacku, takze k zmene natocenia len mierne upravis otacky jednej trojice, podla toho, na ktoru stranu tocis? A jednej trojici otacky zvysis a druhej znizis, aby nedoslo k zmene vysky? Je to tak?

e39 525i sedan '03 -ex

airbone
Autor témy

Sobota, 26. Marca 2011, 02:40

Presne tak ako hovoris.
Trosku teorie o a takme aerodynamike lietadiel s rotujucimi nostnymi plochami naviac:
U konvencneho typu vrtulnika s jednym nosnym a jednym vyrovnavacim motor, tento vyrovnavaci rotor kompenzuje tocivy moment nosneho rotora, a naviac ovlada smerove riadenie. t.j. okolo zvislej osi vrtulnika (zmenou nastavenia uhlov nabehu listov) (riadenie vrtulnika je priecne a pozdlzne ktore ovlada automat cykliky natacania listov, a smerove ovladane vyrovnavacim rotorom). Toto je standard. No u multikopteru ako je tento to funguje na presne takom istom principe ako napriklad u vrtulnikov kamov (koaxialne usporiadanie rotorv jeden na druhy, kazdy rotuje to opacnej strany a tym padom nie je zadny vyrovnavaci rotor vobec) alebo trebarz koncepcia tandemoveho usporiadania ako ma napr. vrtulnik typu Chinook - predny nosny rotor a zadny nosny rotor, tocia sa v protismere. Tocivy moment okolo zvislej osi ako aj smerove riadenie je zabezpecene opacnym tocivym momentom rotorov, ktorych krutiace momenty sa anuluju. Smerove riadenie je zabezpecene zmenou ich otacok.

To iste u 6-rotorovej "kvazi" helikoptery, tri vrtule sa tocia do jednej strany a tri do druhej, cim sa ich reakcne sily anuluju, ktore by sposobovali otacanie sa masiny v protismere z dovodu reakcneho momentu. Tak isto smerove riadenie (t.j. smerove otacanie okolo zvislej osi) je riadenie zmenou pomeru otacok na protitociacich sa vrtuliach)

Studoval som aerodynamiku helikopter, je o dost zlozitejsia a haluznejsia ako aerodynamika lietadiel s pevnymi plochami (t.j. kridlami). Je tam ovela viac posobiacich sil, cyklika rotora, kolektivne riadenie, flutter efekt, rozdielna rychlost obtekania vzduchu po dlzke listu z dovodu vzdialenosti od stredu rotora a rozdielnej obvodovej rychlosti (zaciatok listu pri osi rotora ma ovela nizsiu obvodovu rychlost ako koniec listu ktory ja najvzdialenejsi) a tak isto habadura s nastupujucimi a ustupujucimi listami v doprednom lete (nastupujuce maju ovela vyssiu rychlost oproti prudu vzduchu ako ustupujuce listy, tym padom na jednej strane vznika ovela vyssi vztlak ako na opacnej strane....).....
No nic, trosku to prehanam, idem radsej spat. TOto je debata na dlhsie a na ine forum....... (SOrry som vrtulnikovy mechanik povolanim, tak ma trosku drbla muza z povolania)

Schema otacania rotorov u sestrotoroveho stroja:
Prílohy
hexa rotor directions.jpg
hexa rotor directions.jpg (4.64 KiB) 1109 zobrazení

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 215 neregistrovaných