... všetko o BMW ...
Solty napísal:Mimo má pravdu ohľadom toho zákona termodynamiky, vždy odovzdáva teleso teplejšie svoju energiu telesu studenšiemu nie naopak. Jediná anomália, ktorá nastáva, ale dá sa logicky vysvetliť je to, že keď to auto ide rýchlo a jazdí napr. okruh a dávaš tomu plný kotol preradíš rýchlosť a dávaš tomu o život a fuká/prúdi pod kapotu studený vzduch tak napr. blok alebo hlava motora, ktoré bývajú poriadne horúce odvzdávajú svoju teplotu tomu prúdiacemu studenému vzduchu a ostanú napr. na telote 120 stupňov prudko zabrzdíš a potom vypneš motor, stane sa to, že zbytok neodvedeného tepla so spaľovacieho priestoru, začne prenikať vedením von a začne dohrievať schladený povrch bloku motora, ktorý odovzdal povrchové teplo svojemu okoliu (vzduchu) a teraz sa znova doohreje napr. na 140 a potom začne znova ochladzovať.
Jednoducho: Skús naštartovať nechaj ho v kľude nahriať na 70 stupňov a potom na neutráli mu dávaj plný kotol a ujebávaj mu rob to takto 10 minút na mieste a uvidíš, že v tomto zlomku nameriaš teplotu nie 120, ale tiež okolo 140 stupňov aj keď viem, že to bude viac, ale to každý čvloek s kuchynským zdravím rozumom pochopí.
Toto som nevymyslel ja, ale musel som to takto pochopiť, nato aby som spravil strojarinu. Vymyslel to niekto múdry predomnou začo mu aj ďakujem inak by som sa nevozil na BMW a nerástol by my kapitalistický pupek.
germancars napísal:ked rotujuce casti motora (pri M power motoroch sa jedna najme o spodok, ktory je nachylny) tocia 7500otacok tak su tam lokalne velke teploty a tieto zahriate plochy su chladene len PRUDIACIM olejom..ked zhasnes motor hned po nakladacke tak olej prestane PRUDIT a teplota vzrastie aj napriek tomu , ze nic uz pohyb nevyvolava pretoze to zelezo je rozpalene ale olej uz necirkuluje a tak ho zvonku nic nechladi..
nevravim, ze ta teplota vzrastie dvojnasobne ale narast teploty tam je a nie maly... dalej uz je to zbytocne rozvadzat...
BMino napísal:
ano to zelezo je zohriate, ale viac sa uz neohreje ako je, kedze je najteplejsie, a ten olej udrziaval nizsiu teplotu na ktorej to aj skonci a bude chadnut dalej
Solty: to nevysvetluj mne
Solty napísal:Ešte som premýšlal aj nad tým, že po závode keď si autu ujebával, by si nemal hneď vypnúť motor, ale nechať ho za chodu ochladiť, tak isto ako, keď ho zahrievaš na 60-70 stupňov pred štartom, predstavil som si to v hlave a už to chápem, ako tu bolo písané.![]()
No nič učíme sa celý život a sorry germancars.
BMino napísal:Solty: zober si zeleznu kocku a nahrievaj ju z jednej strany, druha strana sa nahreje tiez ale menej, a prestan to nahrievat, bude ti stupat teplota na druhej strane stale ked uz to nenahrievas?
jet lee napísal:a toto ? http://www.sportovnivozy.cz/25010-bmw-m3-e36-beroun
zda sa mi ze bola kedysi predava na SR