... všetko o BMW ...
Moderátori: barabas, alfi666, jkk
misenko00 napísal:http://sweb.cz/vs31/Baterie.doc mozno ti to pomoze ,ale som to skopiroval nabuce skus trosku viac hladat momentalen sa to tu riesi az dost ..a nabijat ju mozes dovtedy pokial je ok .. ked nebude mozes ju nabijat kolko chces aj tak je po nej ...takze potial pokial to vydrzi.
rosky napísal:Jedná se o dva děje. Sulfatace je děj, kdy při nižším napětí dochází k usazovaní krystalické formy sirníku olova na deskách v článku baterie a tím se zmenšuje aktivní povrch desek. Vypadávání materiálu z desek a jeho usazování na dně baterie je proces druhý. Oba mají svůj díl na nefunkčnosti baterie. K oběma procesům docházet bude vždy, jde jen o to, jak jejich následky minimalizovat a tu baterii používat rozumně. Rozhodně bych nechtěl být baterií u "motoristy", jejichž auto připomíná pojízdnou diskotéku, kino a vánoční stromeček dohromady. Celý weekend se v tom před barákem hrabe, k tomu pouští nejnovější hity a v pondělí stojí se startovacíma kabelama a "šomre vo kontakt".pod touto hodnotou dochadza k sulfatacii cize skratovaniu clankov
bmw118d napísal:no keby si tam chcel nehať tú batériu 12-24 hodín nabíjať... to si radšej požičaj autonabíjačku a nabi si to doma...Neviete čo stojí dobíjanie batérie v servise????
Juraj Tománek napísal:Zdravim, ja som elektrotechnik, poslal by si mi prosim ta schemu tej dobijacky? Alebo akym napatim hu dobijasŽivotnosť AKU v automobile je závislá od jeho prevádzky. Najdľhšie vydržia AKU v autách, ktoré sú sústavne využívané na dľhšie cesty. Pri krátkych cestách, v meste a pod. ako aj pri svietení a v zime, nečinnosti je AKU nedostatočne dobíjaná, štartom a svietením sa minie viac energie ako sa do AKU dodá. Na odsulfátovanie a dlhodobé dobíjanie AKU používam "dobíjačku", ktorú mám stále zapnutú v zásuvke pre montážnu lampu alebo iné spotrebiče v aute, keď ho mám v garáži alebo mám blízko sieť. Na odsulfátovanie a dlhodobé dobíjanie AKU sa doporučuje použiť prúd 0.0006 až 0.001 násobku menovitej kapacity AKU, napr. AKU 95Ah prúdom 57 až 95mA, AKU 45Ah prúdom 27 až 45mA, najlepšie cca v strede rozsahu. AKU v BMW 525tds 88Ah mi vydržal viac ako 7 rokov.
Týmto spôsobom je AKU stále udržiavané v dobrom technickom stave a štartuje (diesel) i v najtuhších zimách. Na požiadanie pošlem schémy zapojenia. Výroba dobíjačky je jednoduchá, ale vyrobiť a zapojiť ju môže len elektrotechnik!
Juraj Tománek napísal:Dakujem ti, myslel som si ze to bude nieco zlozitejsie, ale vyskusam to. Napadlo ma ze mam doma este jeden nastavitelny zdroj z nastavitelnym napatim a prudom od 1V do 17V a do 3A. Skusim ho pouzit. Chcel by som sa ta opytat jednu vec, moja bateria je uz pred smrtou, a teraz v zime ked nejdem jeden den a aute tak uz nenastartuje. Mam v plane kupit druhu, ale rozhodol som sa ze najskor urobim pokus. Chcem ju skusit ozivit. Rozmyslal som ze ju najskor budem nabijat prudom 1,5 A po dobu 6 dni. Jedna sa o AKU 66Ah. A potom urobim vycistenie ako si pisal. Vylejem elektrolit, vyplachnem + peroxid , nalejem novy elektrolit a nabijem podla tvojho postupu. Myslis ze je rozumne najskor bateriu odsulfatovat a potom vymenit elektrolit? Alebo opacne? Podla mna je prvy postup lebsi, lebo aspon vylejem ten bordel co vznikne odsulfatovanim.posielam prilohu na stiahnutie