Na motor-talk.de je rozprúdená diskusia ohľadne použitia oleja do dvojtaktov ako aditívum pre štvortaktné nafťáky. Diskusia tam začala v roku 2005 a dnes to vlákno má už 633 strán. Ovšem to nie je jediné fórum, kde sa diskutuje o použití 2T oleja ako aditíva do nafty. Reakcie sú často až pozoruhodné. Niektorí sa dokonca pochválili pravidelným používaním 2T oleja do nového auta. Nie len málo objemové škodovky a fordy ale aj mercedesy/audi/bmw dokonca aj s DPF.
Na spotrebu alebo chod svojho chrochoťáka, ktorý už ťahá na takmer 280tkm sa nesťažujem. Prečo som teda bol motivovaný zaoberať sa takou totálnou blbosťou ako je pridanie 2T oleja do nádrže moderného commonrail motora od bmw, je honba za tichším chodom. Áno diesel z princípu je hlučný (vysoká kompresia, princíp spaľovania, tlsté ložiská...)+ten môj už má veľa km za sebou. Ale vraj 2T+nafta je lacný a bezpečný spôsob ako čiastočne utíšiť motor.
Tak som sa včera vybral na benzínku pozrieť ponuku 2T olejov. Najlacnejší v 250ml flaške za 1,30 EUR, spĺňa normu API TB/JASO FB. Takže... google vysvetlil, dokonca našiel, že táto lacnejšia/jednoduchšia norma sa odporúča fórami pre mix s naftou. Kúpené.
Takže šup 250ml do nádrže plnej tesne pod 3/4 rysku. Šoférovanie trocha napäté, sluch na motor, oči na spätnom.
Postupne napätie opadlo, po odjazdení cca 60km po meste a okolí už pohoda.
Výsledok je zatiaľ zbytočne písať, nakoľko je to málo odjazdených km ale pocitovo je citíť iný zápach splodín (olejový) a voľnobeh sa zdá byť tišchší.
p.s. používal som vif, teraz prvý krát skúšam 2T
p.s.2 týmto nenavádzam aby niekto lial do nádrže niečo, čo nie je výrobcom vozidla predpísané. Iba sa chválim svojim experimentom.