Mi_t_is napísal:mozem sa spytat, ako si dosiel k tomu ze 5w nie je syntetika? A preco tam nemoze dat 0w

jasne, mozes
Je fakt, ze pre spotrebitela sa v dnesnej dobe PODROBNE informacie zhanaju
pomerne tazko, vsade svietia slogany typu: Synteticka formulacia, HC-Synthese a pod.
Ked sa vsak clovek snazi ziskat presne informacie a da si namahu, zozenie Technicke
listy - castokrat aj ked nie su v preklade, neobsahuju skoro ziadne informacie

Nechcem ziadnemu vyrobcovi krivdit, niektory maju uvedene viac, aj napr. ze sa jedna
o mineralnu bazu so syntetickou zlozkou.
Preto pokial sa neda dopracovat k info jedina spolahliva metoda je chemicky rozbor.
Mineral a syntetika maju zakladny rozdiel: pri syntetike su molekuly umelo (synteticky)
v laboratoriu poskladane, co ma za vysledok, ze su veklostne vsetky prakticky rovnake.
Mineral je ako ludia - kazdy sme iny :) Tento rozdiel zbada na prvy pohlad pod mikroskopom aj laik.
Druha cas odpovede na prvu otazku je pomerne prozaicka: cena zakladnej suroviny vs financne narocne
laboratorne rozoberanie a skladanie molekul bazy syntetickeho oleja.
Dnesne rafinovacie technologie riadne pokrocili a umoznuju na mineralne baze s pomocou primiesania
okr. inych, napr. tzv. Viskozitnych zlepsovacov (prakticky sa jedna o spominane laboratorne poskladane
zlozky, pricom kazda riesi vylepsenie urcitych pozadovanych vlastnosti mineralneho zakladu) a aditiv
(co su tri zakladne zlozky kazdeho oleja) vyrabat oleje vyhovujuce poziadavkam trhu/vyrobcov motorov.
Ide teda o ciastocne synteticky vysledny produkt (obsah syntetickych primesi v poho az do 1/3 objemu).

Zase sa vyjadrujem zlozito.
proste olej = zaklad + VI zlepsovace + aditiva (zlepsovace urcitych vlastnosti podla nasadenia oleja - napr. LowSAP, ...)
no a
mineralny zaklad je neprovnatelne lacnejsi ako synteticky - ked to techologia umoznuje, proste sa pouziva mineralny
(odpoved na otazku c. 1)
V praxi to potom vyzera tak, ze: 5W-40 abs. vacsina na mineralnej baze s vacsou alebo mensou primesou aditiv.
este viac to plati o 10W-40 (15W vzdy mineraly - proste baza na dane poziadavky postacuje), 5W-30 detto.
0W-X su syntetiky, takisto 10W-60 aj spominany 5W-50 (predpokladam, ze kym sa zase o kus neposunie technologia)
O vyslednej kvalite oleja vsak rozhoduje nie len jeho zaklad, ale predovsetkym, Ake a hlavne, KOLKO aditiv vyrobca pribali!
Presne tieto informacie sa zhanaju tazko, niektori ich zverejnia, inde treba robit chem. rozbor. V praxi ide o to, ze
aditiva sa spotrebuvaju. Navyse poziadavky na dieselov a benzinovy motor su ine. U diesla sa z napr. 5W-30 postupne spotrebuvanim
aditiv a prienikom spalin stava 10W-, potom 15W-... U benzinu sa takisto mechanicky a tepelne este viac spotrebuvaju a navyse
sa olej palivom riedi. Cize postupne z 10W - 5W, potom 0W... No a ked este aditiva a olej maju vydrzat 30tis. km tazkej prevadzky
a napr. na slovensku naftu - je fakt podstatne kolko ich tam vyrobca primiesal.
Otazka 2:
Kazde pravidlo ma vynimky, takze moze.
Zakladatel vlakna si ale zrejme pytal radu, preto som sa mu snazil sprostredkovat informaciu o velmi vela pripadoch
kedy som mal problem, ze 0W bol pririedky a najprv zacali klepat zdvihatka, postupne dalsie, atd... ...az?!
(prosim, majme este na pamati hore spominane riedenie palivom, cize je zrejme rozumne vytvorit si priestor
na postupne znehodnocovanie viskozity, strihovej stability, atd. oleja pri prevadzke).
Takze preto som mu to napisal.
Uplne presne som mu mal k tomu motoru napisat:
(motor bol konstruovany aby dllllllllho spolahlivo bezal s mineralnym olejom stavu techologie konca 90rokov min. storocia;)
a) 10W-40 s balikom dobrych aditiv
b) al. 5W-40 syntetika s vybornym balikom aditiv, ak mu chce clovek dopriat
PS: Mobil1 5W-50 je drahy, hoci na Slovensku v porovnani zas az tak nie, a napr. Shell - skoro mi

co si dovolia vypytat za l.!
Koho ale zaujima, nech si pozrie Technicky list toho produktu (je bezne dostupny).
O skusenostiach hovorit nebudem, su subjektivne a ja problematike nerozumiem, ja len tak strielam "moje nazory" do vetra

Cest praci a zaolejovanym rukam!