Takže vezmime si že idem vraziť celkom nemalú sumu do auta ktoré je výkonné ale nechce sa mi zakaždým sa vliecť za dajakou Fábiou alebo Daciou a samozrejme že nechcem byť ani prispievateľom do štátnej kasy v podobe mastných pokút za prekročenie rýchlosti (aby som nedajbože nezrazil škôlku ktorá pôjde o 23:00 na školský výlet stredom cesty ako som dostal vysvetlené keď som prekročil rýchlosť len o 20 km/h), tak som sa rozhodol že urobím malý výskum čo sa dá a ako sa dá. Nie som človek ktorý by sa nechal šikanovať a tobôž nie od niekoho kto mi nieje chlebodarcom ale len odo mňa peniaze pýta (rozumejme tým Slovenskú Republiku) tak som sa rozhodol že zistím čo by platilo na náš skvelý policajný zbor a ich skvelú pozorovaciu schopnosť. Tak som sa rozhodol že svoje BMW 5 prerobím na B 2 (samozrejme zatiaľ len v teoretickej rovine keďže BMW 5 ešte nemám a zatiaľ ani Eurá na to aby som z neho mohol to B 2 urobiť). Na internete je zopár "zaručených" metód ako obísť detekciu radarom, ja si vezmem radšej príklad z USAF a ich F-117, B-2, F-22 a F-35 teda pôjdem o level vyššie a samozrejme že všetky informácie zverejním včas tu.
Pri prvotnom prieskume som zistil nasledovné (sme.sk):
1. Evidenčná značka vozidla na prednej kapote auta. ŠPZ namontovaná kolmo na povrch cesty maximalizuje pomer odrazeného svetla. Pri čiernej Corvete so zakrytými prednými svetlami vzrástla po namontovaní prednej ŠPZ šanca zamerať jej rýchlosť až štvornásobne.
2. Povrch predných svetiel a svetiel do hmly pôsobí ako reflexná plocha. Vodiči ich rovnako ako ŠPZ zvyknú natierať matným krémom. (toto by ma zaujmalo či to funguje, zdá sa mi to ako sprostosť)
3. Autá s chrómovými plochami sú ľahšie zamerateľné než autá bez chrómu či tie, ktoré majú z chrómu len ochrannú mrežu pred kapotou. (Samozrejme moje BMW bude čierne bez metalízy)
4. Dizajn auta. Čím má kapota menej plôch kolmých na povrch cesty, tým je „neviditeľnejšie“. Športové autá tak majú výhodu pred dodávkami či sedanmi.
5. Farba auta a typ farby. Vo všeobecnosti platí, že svetlé metalízy sú ľahšie zamerateľné laserom ako tmavé autá bez metalízy. (Čierne BMW - viem prečo ho chcem aj keď osobne by mi z estetického hľadiska viacej sa páčila zelená)
Z realistickej úvahy by som to vzal razom na level súboja oko za oko s policajným zborom. Modernizujú? Budem aj ja modernizovať pirátsku technológiu a jej možnosti, zatiaľ bez praktických výsledkov v praxi. Viem čo si do auta nemôžem dať - anitradary a rušičky laserov. Takže tieto dve veci z mojej úvahy vynechám totálne a prichádza na rad možnosť v teoretickej rovine. Ako asi každý chalan (alebo väčšina) aj ja som mal rád lietadlá a o to viacej vojenské. A pri tejto príležitosti som si spomenul na článok v jednej encyklopédií že prečo sú lietadlá neviditeľné pre radar, veľmi zbežne tam boli spomenuté doslova: "V súčasnosti (knižka vydaná v roku 1992) jestvuje niekoľko spôsobov boja proti radarom, napr. rušenie (antiradar -pozn. autora), špeciálne nátery, zariadenia na predlžovanie vĺn a ďalšie prísne tajné systémy" (kniha zbrane ktoré zasiahli do vývoja ľudstva 2 diel ISBN 80-215-0235-5).
Pri sledovaní dokumentu na Viasat Explorer o amerických neviditeľných lietadlách prezradili že moderné lietadlá "stealth" sú navrhnuté tak aby pohlcovali radarové lúče a sú z materiálov ktoré radarové lúče absorbujú.
Zaujímavé je že tie materiály sú také odolné že lietadlo si môže lietať mach 2 bez rizika a celkom ma zaujalo čo za materiály to vlastne sú. Nuž táto informácia bola do roku 1999 prísne tajná ale vďaka Plukovníkovi Zoltánovi Danimu sa táto informácia dostala na verejnosť. Pán Dani je jediný človek ktorý úspešne odhalil a zostrelil F-117 pomocou strely SA-3 stalo sa tak 27 Marca 1999. A tým sa Srbskej armáde dostali do rúk trosky neviditeľného lietadla. Netrvalo dlho a informácie sa objavili na internete (či sú pravdivé nechcem polemizovať).
F-117 sú chránené aj antiradarovým náterom ktorý sa ukázal byť neefektívny pri dlhých vlnách (vďaka tomu sa Srbom podarilo zostreliť jednu) ale jeho tajomstvo sa pokúsim priblížiť.
Povrch F-117 je natretý čiernou farbou ale jej zloženie je veľmi netradičné, rovnako ako aj konštrukcia celého lietadla. Sú to neoprénovo polymérové pláty s čiastočkami feritu (ak sa nemýlim tak to je magnetický materiál čo sa mi teda zdá komické) alebo karbónu, čierneho karbónu aby som bol presný.
Čierny karbón je materiál ktorý vzniká pri nedokonalom spaľovaní ťažkých ropných produktov a malého množstva rastlinného oleja. Výplne tvorila "iron ball paint" teda náter ktorý ma v sebe čiastočky mimoriadne čistého železa ( 97,5% a viac) prípadne feritu.
V tomto prípade sa jedná o staršiu generáciu tohto lietadla, novšie lietadlá údajne majú Ferrofluidný náter - zmes ferrofluidu a nemagnetickej lepivej substancie. Ferroflouid je pre vysvetlenie "magnetická tekutina" ktorá reaguje na prítomnosť magnetu, je to kvapalina ku ktorej sú prichytené mikroskopické čiastočky magnetického materiálu. Na "prichytenie" stračí údajne aj obyčajné mydlo.
Viacej detailov na
http://www.youtube.com/watch?v=PvtUt02zVAsTeda čo vlastne by som chcel týmto povedať, riešenie je veľmi jednoduché, zatiaľ pravdepodobne neoverené a s množstvo nepredvídaných javov, napríklad či mi auto nepritiahne na iné auto, alebo ako sa materiál zachová ak sa aktivuje elektromagnetickým signálom, aký dopad bude mať použitie potenciálna magnetických materiálov na elektroniku v aute, aká bude životnosť takého náteru a množstvo ďalších otázok.
A samozrejme že nemôžeme rátať s tým že bude odolný voči Dopplerovmu radaru ktorý vidí všetko sa pohybujúce a ktorým sú vybavené bezpečnostné zložky (na lietadlá je nepoužiteľný keďže vidí aj oblaky ale nevidí lietadlo nad oblakmi narozdiel od bežných radarov ktoré sa používajú v letectve, ale sú špekulácie že plukovník Dani zmenil funkciu svojej radarovej stanice na Dopplerov systém a tým uvidel F-117 a vďaka nim ich mohol úspešne zamerať a zostreliť ale tieto informácie sú tajné zatiaľ). Takže nateraz sa dostal môj "výskum" do slepej uličky a bude mi treba prečítať si zopár hrubých kníh o fyzike kým prídem na to ako preľstiť radary.Čo sa týka laserov tam bude moja úloha o niečo "jednoduchšia" ale stále sa nedá povedať o zemi prebádanej.
Jedno však vieme už teraz - laserové zameriavače sú presné na veľkú vzdialenosť a tým aj rizikovejšie pre "rýchlych vodičov".
Po sklamaní sa v radaroch by som sa chcel zamerať sa na lasery ale nedá mi nespomenúť jednu vec. Radary nie sú až také riziko, majú malú presnosť a dosah (iba pár desiatok metrov za ideálnych !! podmienok).
Lasery sú nový spôsob merania sám o sebe. Fungujú na jednoduchom princípe ako zrkadlo a sú neskutočne presné. Na meranie rýchlosti používajú infračervené spektrum, ktoré je pre ľudské oko neviditeľné. Ale majú jednu veľkú fyzikálnu slabinu - a to je princíp svetla sám o sebe. Je dobre známe že biela farba odráža svetlo najviac, čierna najmenej (či skôr vôbec pri ideálnom stave), práve preto sa systém zameriava na svetlé miesta ako ŠPZ, reflektory a tak ďalej. Teda na miesta kde je vidieť odraz svetla. Na tieto laserové zameriavače rýchlosti by som povedal že recept ideálny by bol antireflexný náter (teda žiadna metalíza proste náter na ktorom by bol vidieť LEN tieň a žiadny odraz) a rovnako aj fólie na sklá. Nemusia byť nutne čierne, nakoľko existujú aj priehľadné antireflexné fólie na sklá. Na ŠPZ sú štandardy a sú vyrábané štandardne v reflexnom nátere, ale vždy sa dá doma na kolene urobiť "nedokonalý" klon (rozumejme antireflexný) aj keď zase to by sa dalo nazvať falšovaním verejnej listiny. Eventuálne by ešte bolo možné zabaliť ŠPZ do anti reflexného obalu alebo fólie ale to by sa mohlo vyhodnotiť ako nie čitateľná ŠPZ. Čo je väčší prúser nechám na zhodnotenie iných ľudí :)
A na záver asi najkomplikovanejšie - svetlá. Ich funkčnosť je podmienená vhodnými reflexnými vlastnosťami, musia odrážať svetlo žiaroviek do správneho uhla na cestu. Akékoľvek obmedzenie je vlastne ohrozenie nielen auta a posádky ale aj ostatných ľudí na okolí.
Rád by som vyskúšal niečo ako "privacy screen" na LCD panely, fólie čo prepúšťajú svetlo len pod určitým uhlom. Respektíve rušia dopadajúce svetlo z iného uhla ako toho správneho, výsledky dodám len čo to budem mať dajako pod palcom :)
No a po krátkom googlení som zistil že nieje všetko také "nedosiahnuteľné" a Karbónové svetlá ktoré sú tmavé už sú na svete.
Mimochodom čo sa týka laserových zameriavačov by ma zaujímalo aký profil na zameranie majú autá ktoré majú Karbónovú karosériu. Možno v nich tkvie tajomstvo byť "ťažko zamerateľný" ale ľahko identifikovateľný. Táto úprava je stále populárnejšia. Ale môj osobný názor je ten že by to chcelo inú povrchovú úpravu. Matnú.
Asi málokto nevidel film Taxi! Bola tam malá scéna kde pri rýchlej jazde zmenil za jazdy ŠPZ, celkom milá technológia a zaujímalo ma či je to fikcia alebo nie. Pokiaľ by sa jednalo o fikciu tak by sa taký nápad dal celkom dobre speňažiť ale žiaľ predbehli ma :)
Googlu netrvalo dlho a objavil túto maličkosť:
http://www.trickplate.com/Geniálny systém vyklápania ŠPZ (nie zrovna menenia ako som pôvodne hľadal). Nechcem robiť reklamu tejto americkej firme ale nápad je hodný uznania.
Je to gadget asi taký ako USB šálka alebo USB lampa až na to že toto nieje zariadenie na USB ale na WiFi.
Osobne by som ho trošku upravil a použil nie na môj vkus nespoľahlivé wireless ovládanie ale ovládanie z kabíny prepínačom najlepšie priamo na volante alebo niekde "po ruke". Stacionárne radary a "inteligentné" kamery na statických miestach sú v tomto prípade bezzubé. Otázne je že čo by to spravilo ak by to schytalo taký dobrý šuter spod kamióna ako sa bežne stáva a či sa to dá namontovať aj na prednú ŠPZ. Na moju otázku zatiaľ neodpovedali a medzitým som našiel niečo drahšie a lepšie -
http://www.youtube.com/watch?v=qS1eW3QlaQMJe to špeciálne sklo ktoré pri polarizácií sa zmení na nepriehľadné. Jednoduché ovládanie ale... Je to len sklo. Jeden šuter alebo nejaký génius čo nevie cúvať a je po finte. Jedine že by som si dal výrazný nárazník

Ale aj tak to nevyrieši problém s kamením.
Ale ako pozerám produkty tejto firmy ktorá sa zaoberá presne takýmito sklami tak som objavil riešenie:
www.elmontglass.comDve vrstvy skla - jedno polarizačné a jedno nepriestrelné prípadne kombinácia oboch v jednom. No ale také niečo bude chcieť custom držiak na ŠPZ čo bude zaujímavé:)
A ešte poučenie - všetko v anti reflexnej úprave :) Prípadne v kombinácií s pasívnym laserovým/radarovým detektorom ktorý by spustil varovanie a aktivoval "neviditeľnosť" ale to je systém ktorý bude treba rozpracovať do veľmi veľkých detailov. No ale máme tu aspoň zrod celkom zaujímavého projektu :)
Znovu som strávil dajakú dobu študovaním teórie a skúseností v blogoch vo viacerých štátov a môj skromný názor je takýto. Áno policajný zbor vie detektovať anti laserové zariadenia ale to že vie detektovať anti radary je naprostý zavádzajúci nezmysel ktorý má svoj účel - vyľakať nás rýchlejších vodičov.
Prečo vie náš policajný zbor detektovať anti lasery?
Laser funguje na podstatne rýchlejšom princípe ako radar, nakoľko pri radare máme istý reakčný čas aby sme zbrzdili vozidlo, laserovému radaru stačí na zmeranie rýchlosti pri ideálnych podmienkach okolo 0,3 sekundy. Anti laser ale funguje tak že tieto vlny začne detektovať a vysielať do nich protivlny ktoré spôsobujú rušenie policajného laserového merača, čo systém vyhodnotí ako chybu - použitie protiopatrenia a následnú penalizáciu zo strany policajného dôstojníka.
Radar funguje na inom princípe a narozdiel od anti lasera sa jedná len o pasívnu detekciu, ktorá NIEJE detekovateľná - to by si mohli mýliť aj s obyčajnou anténou na rádio, nakoľko princíp je v skratke rovnaký len je použitá iná vlnová dĺžka signálu, iné je ak si policajti všimnú celkom nápadné zariadenie čo ukazuje silu signálu v ich meracom pásme (no jo vizuálna detekcia tá sa ogabať nedá - Pán vodič čo to máte? Teplometer! Mne sa to nezdá, templometer čo vidí radary? Áno to je nová feature

)
_________________________________________________________________________________
PS: ak sa niekto zamysla preco je to pisane v muzskom rode, odpoved je ze som to nepisala ja
PS2: dufam ze mi autor odpusti moju drzost posunut jeho myslienky smerom sem
PS3: cokolvek budete podla tohto skusat je na vasom uvazeni, nenesieme ziadnu zodpovednost. davam to sem na zamyslenie