... všetko o BMW ...
Moderátori: salat, barabas, alfi666
akabas napísal:Zdravím všetkých, do noci som prehľadával fórum, ale nič som nenašiel, tak dúfam že nebudem off - topic. Moje auto je BMW 320d Touring, rv 2007, 130 kW, automat, kód motora N47D20A.
Pred nedávnom som zaregistroval, že sa mi stráca voda z chladiacej sústavy (zapišťala kontrolka -> kontrola nádržky -> doliatie kvapaliny -> a tak do kola). Mechanik ma najprv vystrašil, že praskla hlava, potom skonštatoval, že skontroluje vodnú pumpu a termostat. Vodná pumpa bola ok, termostat zlý, došlo k výmene za nový. Napriek tomu problém pretrváva a neviem si rady.
Zdá sa, že voda v oleji nie je (olej je na mierke čistý, viečko nalievacieho otvoru bez kondenzátu). Pri naštartovanom motore sa mi zdá, že hadice chladiacej sústavy sú akési tvrdé, nie že by nešli stlačiť, ale sú akési tvrdšie.
Bude mi vedieť niekto poradiť ?
akabas napísal:Ťažko povedať že koľko, pred 2 dňami mi vrátil mechanik auto s vymeneným termostatom, stav kvapaliny bol full. Prešiel som cca 20 km prevažne po meste, včera večer mi hvízdla kontrolka chladenia na oranžovo a dnes ráno pri kontrole kvapaliny bola nádržka prázdna.
Voda z výfuku neletí, ani nedymím na bielo (ak nerátam prvé 2 - 3 km, ale to je len taký dym ako od studeného motora).
akabas napísal:Pri naštartovanom motore sa mi zdá, že hadice chladiacej sústavy sú akési tvrdé, nie že by nešli stlačiť, ale sú akési tvrdšie.
Spilmer napísal:Postup pro odvzdusneni:
Venting Procedure (to get the trapped air out of the system)
1) Insert the key into the dash slot and hit the starter button (but don’t start the engine – e.g. keep your foot off the bake/clutch).
2) When the ignition is on, set the heater to the highest temp (84 deg.) and set the fan on low.
3) Hold down the accelerator pedal for 10 seconds then release. This activates the water pump and it will cycle for about 12 minutes to vent all the trapped air into the coolant reservoir (it sounds like a min washing machine). Don’t open the reservoir cap or bleed screw during the venting process! (you’ll have start the process over) You may want to hook up a extra battery to the under-hood jumper points to keep the car’s battery from running down.
4) Once the water pump stops after 12 minutes, open the reservoir cap (it will hiss a little) and add coolant until the measuring stick (ball indicator) is 6 mm above the top of the filler neck. (review the manual procedure for checking the coolant level so you know what I’m saying)
5) Close the cap and check for leaks in the system (the hose connections you took off)
6) Reinstall the plastic radiator shield and engine underpan. The job is complete.