... všetko o BMW ...
Moderátori: barabas, alfi666, jkk
MajkoKNM napísal:Do akeho auta to davas?
Tibiss napísal:čo tam po diesly, kúp benzín s plynom, na ničom inom zatiaľ spotreba nevychádza tak lacno, je to aj ekologické, no akurát si budeš musieť voziť tú prekliatu nádrž v kufri..
Tú bionaftu, tej vyrobíš pár litrov, kopec práce, ... Neušetríš na tom dokopy nič, ..
Ale ta vôňa po hranolkách z výfuku by ma zaujímala
Weblink napísal:Mate s tym niekto skusenosti?
Zacal som sa o bionaftu - MERO viac zaujimat.
Podarilo sa mi dokopi vyrobit cca 20L bionafty a auto na to pekne slapalo, ani nebolo poznat ze jazdim na prepaleny olej. Akurat z vyfuku isliel smrad po "hranolkach"![]()
Vyrabate MERO aj vy? Co si myslite, prospieva alebo neprospieva to autu?
Kallon napísal:
si si isty, ze vyrabas MERO? ake mas vstupne suroviny: metanol a repkovy olej?
antonvrabel napísal:ako to vyrabaš?
Weblink napísal:
asi ano, ked na tom jazdim :) metanol, rastlinny olej, hydroxid sodny
Jednoducho v skratke po amatersky:
1. Prefiltrujem olej od "bordelu" prezle a vseliake kusky masa a podobne
2. zohrejem olej na 60 stupnov
3. zmiesam metanol + hydroxid sodny (na 1L oleja cca 150 - 200dcl metanolu a 6mg hydroxidu zalezi na kvalite oleja)
4. do zohriateho oleja nalejem roztok metanolu s hydroxidom
5. necham to postat par hodin a oddeli sa glycerin a daaky sajrajd od oleja ...
6. olej (MERO) pomiesam v teplej vode, zase necham chvilu postat aby sa voda od MERA oddelila vodu vylejem a na zbytok co ostane jazdim :)
Dakedy sem dohodim fotky...
Kallon napísal:
![]()
prave preto som sa pytal, ty jazdis na niecom ale MERO to nie je
![]()
jazdis na klasicky poly-ester repky olejovej + ciastocne metylovany poly-ester repky olejovej
po lopate povedane jazdis na zmesi prepaleneho oleja (vacsi podiel) a ciastocne metylovany repkovy olej (moj odhad je cca 10% pri tom tlaku a teplote a technologii ako to robis).
MERO = MEtylester Repkoveho Oleja. Technologicky je to metyl-esterifikacia repkoveho oleja. Na to aby si mal MERO z repkoveho oleja potrebujes bezvody metanol a proces prebieha ucinne pri teplote nad 60-70°C (slnecnicovy olej teplotu nad 110°C), v prebytku metanolu a pri normalnom alebo mierne zvysenom tlaku. Glycerin sa oddeluje destilaciou vodnou parou. Pokial nemas taketo zariadenie tak jazdis na prepaleny repkovy olej s malou prisadou MERO (ovsem ak pouzivas slnecnicovy olej tak MERO ani zdaleka nemas). Nehovoriac o tom, ze do motora lejes surove "MERO"
znecistene alkalickymi latkami, mydlami, metanolom a vodou (v priemysle sa docistuje vo vakuvom odparovaci).
byt na tvojom mieste a vybaveni by som miesal prepaleny olej s normalnou naftou.
Weblink napísal:
Je to skodlive pre motor? riedim to s naftou 3:1 (3olej) + pridavam VIF
ty na co jazdis? :)
Kallon napísal:do naftakov s rokom vyroby do 1990 by som to lial v pohode, ale do modernych a hlavne common rail by som to lial ak by motor bol pred klaknutim.
prakticky lejes tam repkovy olej, s obsahom vody, nezreagovaneho metanolu, hydroxidom, so slizovitymi reakcnymi mydlami. to su vsetko latky korozivne a na zanasanie transportnych ciest a trysiek. a navyse od dokonaleho horenia to ma velmi daleko. tak si odpovedaj co robis.
Kallon napísal:
na ropnu naftu + VIF
Weblink napísal:
Dovolim si s tebou len ciastocne suhlasit.
myslim, ze 24 hod je dostatocna doba, aby zreagoval zmes etanol/hydroxid s vyfritom (urcite to nieje 100% nech je to 95%)
slyzovite reakcne mydla a podobne veci zostanu na dne nadoby v ktorej to robim (ak je to tam moc dlh tak to stvrdne ako podrazka)
zanesenie trisiek je otazne, poznam ludi, ktory na tom jazdia denodenne prejazdili s tym 10 000-ce km a ziadny problem
Voda v tom urcite nieje, kedze to pred koncom este chvilu zohrievam aby sa voda vyparila,
vznikne mi z toho cira zmes. bez akychkolvek usadenin...
To co si napisal je uplne v minimalnom zanedbatelnom mnozstve... Sice som amater v tomto ale mam to prestudovane :)
To mas to iste ked si palis doma slivovicu alebo ju kupis v tesku ... domaca v amaterskych podmienkach je niekedy lepsia ako kupovana v obchode![]()
neverim tomu, ze tu nikto nejazdi na olej ...! piste svoje poznatky!
drahe jazdenie![]()
do skody 105 co som si kupil na zabavu lejem etanol + male mnozstvo benzinu a uz som na tom presiel par 100km bez akychkolvek problemov