Tak som sa - na popud synovca Korrada - rozhodol napisat nieco o svojej Alpine. Je to B10 E39, r.v. 1997, teraz má 192 000 km (pri kúpe 164), 6valec, 3152cm3, zážihový na LPG Prins. Výkon 260 k pri 5900 ot, kr.mom. 330 Nm pri 4300 ot. Kolesá 18ky, 235/40, vzadu 265/35. Výbava skromná: tempomat, multifunkčný volant, automat. klima, stresne okno, sportove sedacky, drziaky na pohare (este som nepouzil:-))),faceliftove xenony, vzadu FL tiez. Auto som kupil zo zvedavosti (par rokov som o Alpinach cital, na vine je anglický BMW Car Magazine). Mal som 530dAT FL (1820 kg) a zdala sa mi lenivá. Takto mozem jazdit na V-Power (alebo inej 98ke - to je dalsia dilema, aky benzin od koho tam davat, nejde teraz o prachy), ak chcem najvyssi vykon, alebo na LPG, co robim vacsinou... Aj na plyne to ide, len ked tomu vytnem 6000, prepne sa na benzín. Dôvod by aj mňa zaujímal, hoci do takých otáčok ju nezvyknem vyháňať. Auto som kupil v Nemecku, ale zial nie najlepsi kus. No praca chvatna, malo platna. Je ich malo (okolo 200 ks) a vtedy ich na predaj nebolo veľa. Chcel som manuál a R6. ALpín V8 4619cm3 (340/347k, 460/480 Nm) bolo vyrobených možno 8x toľko, ale pred FL, čiže do 09/2000 mali organicke tesnenia pod hlavou valcov, ktore skor či neskôr odchádzali (výmena vraj do 2000€, mozno v SR menej, ale zijem v Španielsku, takže...). Tiež som mal skusenost s 540i, ze sa obcas prehrievala, hoci vodna pumpa menena rok a pol dozadu (videl som fakturu od Nemca). Tieto cerpadla nestihaju na velke motory 8vynimla M5, kde súec. pumpa prečerpá 380L/h). Dalsi dovod pre R6 bol, ze riadenie je fakt lepsie. Povodne som uvazoval o M5 E39, ale 1795 kg a tvrde šnekové riadenie ma odradili. No a slabé tesnenie Alpiny V8 a automat tiež nevyhovoval. V8 má síce skvelý zvuk, ale neverím, že dlhšiu životnosť len kvôli vyššiemu obsahu. Auto malo už menených viac dielov, aj preto ma oslovilo. Vodnú pumpu, benzínové čerpadlo, tyčky a ramená riadenia vpredu, všetky brzdové hadičky, opravená ručná brzda (pohorel na 1. STK v Nemecku, tak musel dat tieto veci opraviť), a nejaké ďalsie veci, ako svetlá FL (vpredu aj vzadu), skrátena riadiaca páka, po STK a emisnej, geometri (aj spád) a s novonaplnenou klímou. A LPG system som chcel PRINS, ktorý (bolo mi povedané) je vraj najspoľahlivejší. Je to taká lepšia 528i, na ktorej sa zakladá. Blok motora je BMW (liatinový ako M3 3.2), karoséeria je E39, ale mnohé veci sú špecifické. Piesty (Mahle) a ojnice sú kované (hádam niečo vydržia), hlava valcov, vačky, riadiaca jednotka, tlmiče, riadenie nie sú zhodné s BMW. Prevodovka je kratšia, 5-rýchlostná. Do otáčok ide rýchlo a preto akoby ťahala aj pri nižších. Dalo by sa povedať, že vytunená 528i, ale priamo od výrobcu, ktorý to robí od konca 60. rokov a samostatným výrobcom je od r. 1982. Ja som však medzitým vymenil náboj ľavého kolesa, predné tlmiče, Hardy spojku (experti zabudli poradiť vymeniť ložisko kardanu, keď už bol dole výfuk, ach jo...), odišlo aj čerpadlo (záhada, veď bolo menené rok, možno 20 tkm dozadu - možno kvôli jazde na LPG a benzínovú rezervu? Predchádzajúci majiteľ a aj ja sme asi posadnutí znižovaním hmotnosti...teraz už mávam okolo 15-20 l benzínu, pre istotu), a okrem toho len spotrebné veci ako brzdové doštičky, všetky filtre, sviečky. vzduchový KN filter som vymenil za obyčajný. Zaujímavá na aute je jeho hmotnosť. 1530 kg je menej, ako váži 520i. Tiež by som chcel vedieť, ako to dosiahli. Dojmy? Ide lepšie ako 530dAT, veď 290 kg menej hrá svoju úlohu. Je elastická a hladká. Max. otáčky podľa výrobcu: 7000. Riadenie sa mi vidí presnejšie ako u 530. A oproti 540i je tam priepastný rozdiel. Prevodovka je presná. Minule som sedel v Cliu tdi o 9 rokov novšom a nielen ten vznetový rapkavý motor, ale celkovo by som to auto nechcel ani zadarmo. Alpinu občas preženiem, ale nemám veľa príležitostí, kde. Nadrbali tu radarov, premávka je hustá, lebo všetci idú zo strachu pomalšie. Kedže motor nie je prepĺňaný, má niekde aj hluché miesta. Proste potrebuje vyššie otáčky. Chýba mi tam 1-2 turbá, nabudúce už beriem len 335i alebo Alpinu B3 BiTurbo :-))) Na LPG ide o čosi slabšie, ale na vecnú debatu by to bolo treba zmerať. Konieckoncov, Schmitzer tiež urobil E92 GT3 V10 550k na plyn. Ešte tam - ale len občas - chýba na prevodovke 6ka. Keď sa cruisuje 260km/h, čo je maximálna rýchlosť, nemyslím, že treba ísť na 6000 otáčok. Napr. pri 4000 ot. ide 158. Spotreba LPG je priemerne 11-12 litrov. BC ukazuje okolo 8. Jazdím veľa mesta, aspoň polovicu. Mimo mesta som dosiahol 8,5 (LPG), ale pri 110 km/h. Spotreba oleja ma mrzí trochu viac. Je to okolo 0,5-0,6 l/1000 km. Začal som na Castrole SLX Prof. Powerflow 0w30, ale tam bola spotreba vyššia, ale kolísala. Niekedy takmer liter. Momentálne používam plne syntetický Meguin 0w40 od LiquiMoly (Nemecko). Kúpil som verziu motora 3.2, lebo 3.3 vraj žrali viac oleja, ale dúfal som v menšiu spotrebu. Žeby ten LPG, keďže horí pri vyššej teplote? ALebo len starý motor Ak sa to časom neustáli, vyskúšam ešte Mobil1 New Life 0w40 plne syntetický.
Celkovo spokojnosť, ale nabudúce skúsim nejaké biturbo. Idem šetriť na novú M5. V8 4.4 biturbo

)))
P.S. Prikladám nejaké fotky a tech. údaje