... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, k33p, Hugino, voMacK

reklamne predmety bmwklub.sk

edixon
Autor témy
Auto: BMW 320d
Kraj: Trenčiansky

rady a tipy, ako jazdit v zime

Pondelok, 8. Februára 2010, 23:58

Som cerstvou (par-mesacnou) majitelkou BMW 320d. Je to super auticko, co sa tyka akceleracie aj pohody. Mam k nemu par drobnych interierovych vyhrad, ale to mozno suvisi s tym, ze sme kupili predvadzacku.

Teraz k veci - precitala som si tu dost vela pootvaranych tem ohladom zimy, ale v zasade vsetky sa tocia len okolo sporu zadokolka ano/nie. Chcem vsak poprosit vsetkych dlhorocnych vodicov o zopar realnych rad, ako sa chovat na snehu, lade a pod. (potesili by ma hlavne chlapske rady, sorry baby :) ).

Prosim Vas ale o konkretne rady, nie take klasicke vseobecnosti typu jazdi pomaly, s rozumom. To robim. Problem je, ze teraz je dost kalamitnych stavov, kedze technicke sluzby s laskou neodhrnaju sneh vcas a ja som niekolko krat skoncila tak, ze som sa pomalsie rozbehla do miernuckeho kopca a uz som nedosla. Proste som zostala stat v kopci s presmykanim kolies. Skusala som rychlejsi rozbeh, ten obcas pomoze, ale zase clovek okolo seba nesmie nic mat, lebo sa auto moze aj mierne tocit, a hlavne, musi mat priestor zacuvat a znova sa rozbehnut. Islo o cerstvy sneh, prasan, asi 20-30 cm. Akoby mi chybala vaha v zadnej casti auta, celkom ma to sklamalo/zosmutnilo, zdalo sa mi, ze prave pre tieto situacie je zadny nahon stvoreny. Nepomohlo ani tlacenie zozadu ochotnym susedom, co ma videl trapit sa, a pomale pridavanie plynu.

Druha blba situacia je rozbeh na lade (ak nahodou natrafim na taky kusok na krizovatke). Robim co mozem, pekne pomalinky pridavam, no je to skor trapenie, musim par krat spravit protipohyb volantu, kym sa rozbehnem a mozem ist rovno. Priznam, citim sa aj trochu hlupo, ved to vyzera, ze ako zena neviem jazdit, ale mam toho uz dost najazdeneho, akurat zial vzdy len na predokolke. Na tej sa mi tieto dve situacie nikdy nestali.

Zakruty zvladam v pohode, riadeny smyk a kontry volantom som zacala vyuzivat skor, nez som zistila, ze sa to tak vola :). Hlavne idem do zakrut pomaly, ale tiez obcas posmutniem, ked zistim, ako velmi pomaly do nich musim vojst. Fakt som myslela, ze za tu cenu, co som za 320d dala, uz dostanem cosi stabilnejsie aj pre pripady zlych poveternostnych podmienkach. A pritom mam nadstandardny bezpecnostny balik.

Ale pripustam, ze robim nieco zle. Tak radte :)

Edita

Užívateľov profilový obrázok
BMino
Auto: modre
Kraj: Žilinský

Re: rady a tipy, ako jazdit v zime

Utorok, 9. Februára 2010, 07:41

bud nahodis lepsie gumy, co ti trosku pomoze, ale zazrak necakaj, nieco tazke do kufra, skus sa rozbehnut z dvojky, ale opatrne a snaz sa nepodtocit motor, pripadne si kup retaze

tie situacie co si opisala, bohuzial... fyzika nepusti
tiez sa mi stava, ze sa nemozem rozbehnut v kopci a musim cuvat po nieco rovnejsie a rozbehnut sa, naposledy som na sedane cuval asi 3km a to sa ani za stupanie povazovat nedalo, len bolo tak 10-15 cm snehu

ale dobre gumy spravia vela a aj trosku potrenovat a zvyknut si
e91 330d
e90 320d - ex
Land Cruiser 90 3,0 td
2000 CA - ex
Pajero 2,8 td intercooler FL - ex
e46 330d touring M-paket II - ex
e36 320i limousine M-paket - ex
e36 M3 coupe SMG - ex
e30 320i coupe M-Technic - ex
---------------------------------

jararak
Auto: skodofka 120l
Kraj: Bratislavský

Utorok, 9. Februára 2010, 08:14

ake tam mas gumy?

btw ked bude poriadna kosa a bude nasnezene, chod niekde na velke parkovisko a oskusaj si to sama, mozme ti mi hovorit dlho ako sa mas spravat, ked to nezistis na vlasnej kozi, asi tazko budes vediet ako nato :). Vsetko co treba je to len dostat do krvy. Jo a inac gratulujem rozhodnutiu prejst na zadnokolku :)
bmwcoding.sk
bmw maps 2025/fsc/carplay/ cz/sk pre cic/nbt
kluce pre bmw/mini, klonovanie riadiacich jednotiek, chiptunning, egr/dpf/scr off
oprava frm, upravy CAS/FEM/BDC, DME/DDE, virgin prevodovky a budikov

BMino
Auto: modre
Kraj: Žilinský

Utorok, 9. Februára 2010, 08:20

az na kopce, tie sa tam nenaucis :D a budes moc byt hocijako dobre, aj tak sa ti stane ze ten kopec nevides bez dobreho rozbehu
e91 330d
e90 320d - ex
Land Cruiser 90 3,0 td
2000 CA - ex
Pajero 2,8 td intercooler FL - ex
e46 330d touring M-paket II - ex
e36 320i limousine M-paket - ex
e36 M3 coupe SMG - ex
e30 320i coupe M-Technic - ex
---------------------------------

elaxes
Auto: bmw 320d
Kraj: Trnavský

Utorok, 9. Februára 2010, 08:33

Ahoj,

Možno ťa sklamemem, ale myslím že všetko robíš správne :). Skrátka, presne tak ako písal mino, fyzika jednoducho nepustí. Priklonil by som sa k nemu, hlavne dobré zimné gumy.

To čo si očakávala od toho auta ti splní jedine pohon všetkých kolies. Ja som zástanca zadného náhonu, pri jazde do kopca ROZHODNE zadný náhon. Tam kde ty s problémamy vyjdeš, predokolka ani nepípne.

Z vlastnej skúsenosti, až pôjdeš niekedy dolu z kopca, a na ceste bude sneh, nebrzdi motorom!!! Nikdy, brzdi brzdami. Tvoje auto má abs, tak ak by si sa dostala do šmyku, abs to zariadi, avšak keď tam máš zaradenú rýchlosť....a brzdná sila motora prekoná trenie medzi kolesami a vozovkou......si v kely, pômôže len stlačiť spojku (ak ťa to napadne). Mňa to nenapadlo, išiel som iba 30km/h a stratil kontrolu nad autom!!!

Ak sa nebude dať rozísť, vypni ASR, síce ti to bude hrabať, ale občas pomôže:), potom to nezabudni zapnúť:), ja by som sa bez toho pár raz vôbec nerozbehol a to mám kombi!!!

Inak blahoželám, auto si si vybrala skvelé =D> , a jazdiť podľa toho ako píšeš vieš :D, tak nech sa ti bez nehody darí:)

pepo286

Utorok, 9. Februára 2010, 08:57

tak tak ... to co popisujes vyzera na zle zimne gumy (stare, maly dezen, nekvalitna znacka/vzor) ...

moj tip na jazdu do kopca: vypnut asc (alebo co mas) .. robehnut sa .. a na konstantnej rychlosti (otackach) az hore .. neuberat, nepridavat .. udrziavat tie iste otacky (najlepsie otacky kedy uz motor 'ma tah' .. cize aspon 2000)

.. a hlavne pozor na kolaje .. ak ti na klzkom povrchu vojdu predne kola do hlbokych kolaji, tak si idu kam chcu .. predokolka ma este tendenciu sa z nich vyhrabat podla toho ako natocis volant, ale zadokolka proste tlaci a o predne 'sa nestara' ..
to iste plati ak sa snazis v hlbokom snehu vyjst napr. z parkovacieho miesta, nesmies davat plny pravy/lavy a az tak sa pohynat .. lebo predne kola budu sice vytocene, ale auto ich bude tlacit rovno ..
E46 320D Touring 100kW (2001)

alfi666

Utorok, 9. Februára 2010, 09:36

Mohla by si napisat aj o aky rocnik 320d sa jedna... ci E46 alebo E90...

Tipujem zle zimne gumy (alebo prilis siroke)... lebo vsetko co pises robis dobre...

Inac ked sa vrhnes do 20-30 cm cerstveho snehu, tak to sa cudujem, ze tam si sa vobec pohla - s obycajnou predokolkou by si sa ani nepohla...

Takisto na lade je to proste smyklave... a nemysli si, ze s predokolkou by si to mala jednoduchsie pri rovnakych podmienkach...

Este raz... tipujem stare/zle zimne gumy alebo aj PRILIS SIROKE

Temu presuvam do POKECU, kedze do 3er nepatri ;)
No more BMW... chodim peso ;)
E61 530d titansilber - EX
E46 320d farngrün metallic - EX

edixon
Autor témy

Utorok, 9. Februára 2010, 09:49

Ahojte,

dakujem vam vsetkym za tipy. Asi sme nakup tych zimnych gum podcenili, nekupili sme sice najlacnejsie mozne, ale urcite sme kupili gumy nie velmi kvalitne (nechala som to na zamestnanca, co sa o auta stara. Chyba.). Su ale nove, tak aspon to by mohlo byt do plusu. Na buduci rok asi vymenime.

K tomu typu auta - priznam, neviem, co sa pytas :). V technicaku ma auto napisane BMW 320d, variant/verzia 390L/VG91/AA.

Len k tej vyske snehu a kopcu, kam som 2x nevysla - ine auta, predokolky, tam predo mnou vysli, vsak to bol ten pruser. Jedna sa o cestu pri nasom panelaku, stupanie asi pod uhlom 25, dlzka stupania cca 10 metrov, potom rovinka.

Ale pojdem poskusat na zasnezene parkovisko :)

Pekny den vam vsetkym,
Edita

edixon
Autor témy

Utorok, 9. Februára 2010, 09:50

....jaaaaaj a zabudla som, auto nove, prva evidencia jul 2009

dodoIPD
Auto: BMW

Utorok, 9. Februára 2010, 09:55

edixon napísal:
...

Edita

Ak ti mozem poradit moj postreh .

Na lade a v snehu sa dopredu vzdy rozbiehaj na 2ke , ide o to ze tam mas nizsie otacky a kolesa ti zbytocne nepresmykuju.

Pri BMW ktore neni X , je vsetko o plyne . Ide o to ze musis zistit co si mozes dovolit . Ak mas novsie BMW (podla toho bezpecnostneho balika) mas tam uz aj stabilizacny system, protismykovy system.. toto vsetko ti nesmierne pomaha.

Ja napriklad jazdim bez protismykoveho aj bez stabilizacneho a nemam proble, za tuto zimu sa mi este nestalo aby som dostal smyk ktory by som nechcel . Musis si uvedomit ze lad je lad a tam nic nespravis , cim viac plynu = tym horsie :)

Nedavno bola na Pezinskej Babe akcia ktoru robili chalani zo SuperDrive - Skola smyku . To je idealna prilezitost ako zistit , kedy sa a ako auto chova a nechat si poradit.

Takze vela stastia a zvladania jazdenia , BMW je super znacka a 320d je vyborne auto, tak si ho uzivaj ;)

pepo286

Utorok, 9. Februára 2010, 11:10

... este ma napadlo .. u BMW je v zime dost nevyhoda ze su nizke .. ked tu napadlo pred tyzdnom vela snehu, tak som mal problemy nie s tym ze by som mal nekvalitne gumy .. ale proste ked je 30cm neodprataneho snehu, len kolaje v nom .. tak si auto 'lahne na brucho' a v podstate sa kolesa tocia naprazdno vo vzduchu
E46 320D Touring 100kW (2001)

ViktorDDD
Auto: BMW E34 525 TDS

Utorok, 9. Februára 2010, 11:22

kvalitné zimné gumy je základ, k rozbehu do kopca môže pomôcť napr. aj zatiahnutie ručnej brzdy na 1-2zuby aby pribrzďovalo ale nezablokovalo kolesá tým sa zabráni ich prešmyku a po rozbehu vypustiť ručnú
R1100S
ex E34 525tds calypsorot
ex E39 540iA dunkelblau
ex F31 330d estorilblau
"A rare combination of sportiness and refinement, like two cars in one..."

alfi666

Utorok, 9. Februára 2010, 12:31

dodoIPD napísal:

Ak ti mozem poradit moj postreh .

Na lade a v snehu sa dopredu vzdy rozbiehaj na 2ke , ide o to ze tam mas nizsie otacky a kolesa ti zbytocne nepresmykuju.

Ak ti mozem poradit Dodko - precitaj si po sebe co pises, lebo to vobec nedava zmysel :lol:
Kto to kedy pocul rozbiehat sa na dvojke na klzkom povrchu?

Ked sa jej presmykuju kolesa na 1ke , tak na dvojke bude hrabat dvojnasobne a pojde okamzite bokom.... ... a to stymi nizsimi otackami som len ja nepochopil?? vsak pri dvojke maju kolesa ovela rychlejsie otacky pri nizsich otackach motora...

Zaklad rozbehu na snehu je, aby bolo pohananych cim viac kolies (na novych autach sa samosvor supluje elektronikou ktora pribrzduje pretacajuce sa koleso)...

Potom nastava dalsi problem ktory vyplyva z pouzitia elektroniky - pri rozbehu do kopca bude DTC detekovat pretacanie zadnych kolies, takze najprv bude pribrzdovat to, ktore sa pretaca viac.. ak sa nadalej obe pretacaju, tak uberie vykon... ked uberie vykon, tak auto este viac spomali a tym musi ubrat vykon este viac...

EDITA: .. ked mas problem sa rozbehnut do nejakeho kopca, tak skus vypnut trakcnu kontrolu (nie stabilizacnu) a s presmykujucimi kolesami do toho kopca vyjdes akurat budes musiet trosku korigovat volantom ;)

PS: NEEXISTUJE PREDOKOLKA KTORA VYJDE TAM KDE NEVYJDE ZADOKOLKA S ROVNAKO DOBRYMI GUMAMI

Ked uz vsetko zlyha, hod 50kg vrece cementu do kufra a vyjdes aj na lomnicky stit :lol: :lol:
No more BMW... chodim peso ;)
E61 530d titansilber - EX
E46 320d farngrün metallic - EX

jararak
Auto: skodofka 120l

Utorok, 9. Februára 2010, 13:15

alfi, je uplne bezna prax ze na skodovke alebo zigule ked este o stabilizacnych systemoch ani neparovali sa vsetci v zime pohynali na 2, dovod, das autu nizsie otacky hned na zaciatku, cize ten rozjazd je taky plynulejsi. myslim ze v tomto pripade aplikovatelne tiez, ked nei aspon stoji za vyskusanie :D
bmwcoding.sk
bmw maps 2025/fsc/carplay/ cz/sk pre cic/nbt
kluce pre bmw/mini, klonovanie riadiacich jednotiek, chiptunning, egr/dpf/scr off
oprava frm, upravy CAS/FEM/BDC, DME/DDE, virgin prevodovky a budikov

snoo
Kraj: Košický

Utorok, 9. Februára 2010, 14:30

jararak napísal:
alfi, je uplne bezna prax ze na skodovke alebo zigule ked este o stabilizacnych systemoch ani neparovali sa vsetci v zime pohynali na 2, dovod, das autu nizsie otacky hned na zaciatku, cize ten rozjazd je taky plynulejsi. myslim ze v tomto pripade aplikovatelne tiez, ked nei aspon stoji za vyskusanie :D

v tomto suhlasim s jararakom, v zime sa pohynam vzdy na dvojke, jednotka je silna a hned by mi kolesa smykali. pri velmi klzkom povrchu sa pohynam na trojke ;)
BMW G05 40i
BMW G01 M40i
BMW F15 40d EX
Ford mondeo mk4
BMW E91 318d EX
BMW F07 530d EX
BMW E61 530DT A/T EX
BMW e53 4,8is EX
BMW e53 4,6is EX
BMW e36 323i coupe EX
BMW e30 325i coupe EX
BMW e34 520iA sedan EX
BMW e46 323i sedan EX

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 216 neregistrovaných