Pondelok, 8. Februára 2010, 23:58
Som cerstvou (par-mesacnou) majitelkou BMW 320d. Je to super auticko, co sa tyka akceleracie aj pohody. Mam k nemu par drobnych interierovych vyhrad, ale to mozno suvisi s tym, ze sme kupili predvadzacku.
Teraz k veci - precitala som si tu dost vela pootvaranych tem ohladom zimy, ale v zasade vsetky sa tocia len okolo sporu zadokolka ano/nie. Chcem vsak poprosit vsetkych dlhorocnych vodicov o zopar realnych rad, ako sa chovat na snehu, lade a pod. (potesili by ma hlavne chlapske rady, sorry baby :) ).
Prosim Vas ale o konkretne rady, nie take klasicke vseobecnosti typu jazdi pomaly, s rozumom. To robim. Problem je, ze teraz je dost kalamitnych stavov, kedze technicke sluzby s laskou neodhrnaju sneh vcas a ja som niekolko krat skoncila tak, ze som sa pomalsie rozbehla do miernuckeho kopca a uz som nedosla. Proste som zostala stat v kopci s presmykanim kolies. Skusala som rychlejsi rozbeh, ten obcas pomoze, ale zase clovek okolo seba nesmie nic mat, lebo sa auto moze aj mierne tocit, a hlavne, musi mat priestor zacuvat a znova sa rozbehnut. Islo o cerstvy sneh, prasan, asi 20-30 cm. Akoby mi chybala vaha v zadnej casti auta, celkom ma to sklamalo/zosmutnilo, zdalo sa mi, ze prave pre tieto situacie je zadny nahon stvoreny. Nepomohlo ani tlacenie zozadu ochotnym susedom, co ma videl trapit sa, a pomale pridavanie plynu.
Druha blba situacia je rozbeh na lade (ak nahodou natrafim na taky kusok na krizovatke). Robim co mozem, pekne pomalinky pridavam, no je to skor trapenie, musim par krat spravit protipohyb volantu, kym sa rozbehnem a mozem ist rovno. Priznam, citim sa aj trochu hlupo, ved to vyzera, ze ako zena neviem jazdit, ale mam toho uz dost najazdeneho, akurat zial vzdy len na predokolke. Na tej sa mi tieto dve situacie nikdy nestali.
Zakruty zvladam v pohode, riadeny smyk a kontry volantom som zacala vyuzivat skor, nez som zistila, ze sa to tak vola :). Hlavne idem do zakrut pomaly, ale tiez obcas posmutniem, ked zistim, ako velmi pomaly do nich musim vojst. Fakt som myslela, ze za tu cenu, co som za 320d dala, uz dostanem cosi stabilnejsie aj pre pripady zlych poveternostnych podmienkach. A pritom mam nadstandardny bezpecnostny balik.
Ale pripustam, ze robim nieco zle. Tak radte :)
Edita