Piatok, 18. Marca 2011, 20:47
No, budete mi musieť hoši poradiť.
Na mojej E39 530iAT má motor nejaký problém. Za studena ide len na 5 valcov. Popíšem celú situáciu a aj servis, ktorý sa okolo motora už robil.
Ráno, nech je aj -20'C naštartujem. Motor naskočí na brnk na 6 valcov. Ide na voľnobehu asi 3-7 sekúnd v pohode a následne sa začne triasť. Vtedy pravdepodobne vynecháva šiesty valec. Ak mu pridám otáčky napr. aj na voľnobehu, trasenie ustane.
Takýmto spôsobom ak ho zahrejem (alebo okamžitou a konštantnou jazdou a držaním motora v otáčkach cca 2000 a viac), po cca minúte až dvoch už netrasie, ani na voľnobehu.
Ak ho však chvíľu nechám bežať na tých 5 valcov po štarte, vyskočí kontrolka motora a nepomáha ho už ani zohriať, resp. pomáha až po ďalšom preštartovaní. Ak je zohriaty, ide krásne, ticho, nikde žiadny cudzí zvuk ani chovanie. Následne po dlhšom odstavení auta sa chyba vymaže, resp. kontrolka motora zhasne. Pri krátkej pauze vypnutia a zapnutia motora (2-3 hodiny) ostáva svietiť, ale ak je motor stále teplý, ide normálne.
Čiže chyba sa prejavuje len pri štarte, po odstavení a úplnom vychladnutí motora.
Čo sa s autom už robilo:
- Predošlý majiteľ s ním bol u Semtexa na diagnostike s týmto problémom, na počítači im vyhodilo "Chyba zapalovania, 6-ty valec". Nič viac.
- merali tlaky vo valcoch - OK
- skúšali prehodiť vstrek - nepomohlo, chyba stále na 6-tom valci
- skúšali prehodiť cievku - nepomohlo, chyba stále na 6-tom valci
Následne som ja robil nasledovné:
- výmena motorového oleja a filtra
- výmena vzduchového filtra
- výmena palivového filtra
- výmena všetkých sviečok
- dekarbonizácia motora pomocou Bishop's Original 501 a BO 560
Napadá vás, čo by sa s tým dalo ďalej robiť?