Streda, 18. Mája 2011, 20:15
v minulosti som pár krát tankoval e85 do predošlého auta ale vtedy sa ešte u nás nepredával, chodil som preto do maďarska, a e85 vychádzalo na nejakých 60centov keď benzín stál 1€ takže úspora bola celkom vysoká
nejaké veci som o tom aj pozisťoval vtedy, a mám aj nejaké skúsenosti:
výhody: etanol je veľmi dobré rozpúšťadlo, takže spaľovací priestor a celý palivový systém budeš mať pekne čistý, tým pádom keď začneš tankovať e85 tak za krátky čas sa priprav na výmenu palivového filtra ktorý sa ti raz-dva upchá, ale po výmene budeš mať palivový systém krásne čistý
vtedy sa dalo kúpiť zariadenie, niečo ako powerbox, ktorý má za úlohu predĺžiť dĺžku vstreku paliva, aby motor správne fungoval, s tým súvisí aj ten 10% nárast spotreby, s ním sa dá tankovať čistý e85 a aj studené štarty sú bezproblémové, ale nestálo to tých 1000€, ale tak max. okolo 200 a dalo sa naladiť podľa motora v ktorom bol použitý, odvtedy určite existujú aj iné zariadenia
ja som to v aute nemal takže som tankoval 50/50 benzín/e85, problémy boli trochu so štartmi pri nižších teplotách, v zime som používal len benzín
že by výkon šiel nejak rapídne hore som si nevšimol, ale auto bolo trochu živšie v bežných otáčkach, čiže okolo 2000 až 3500 išlo ochotnejšie, možno tak +5% výkonu
R1100S
ex E34 525tds calypsorot
ex E39 540iA dunkelblau
ex F31 330d estorilblau
"A rare combination of sportiness and refinement, like two cars in one..."