Ahojte. Potreboval by som poradiť ohľadom nastavenia reduktora. Mam E30 316i, je tam namontovaný podtlakový LPG systém Landi Renzo, origoš montované v Taliansku. O čo sa jedná? V poslednej dobe sa mi zvýšila spotreba plynu. Na plnú nádrž som dokázal prejsť aj 400km, (podarilo sa mi aj cez 420)....no teraz je to len cca 320-350max. Na reduktore je jeden šrob (na obr, na pravej strane), o ktorom som si pôvodne myslel, že je na nastavenie voľnobehu. No zistil som, že nie je. Je to na nastavenie citlivosti. Kedže som s tým krútil
](https://www.bmwklub.sk/images/smilies/eusa_wall.gif)
, je možné, že som to rozladil.
Nemôže byť toto dôvod zvýšenej spotreby?
Chcel by som to nastaviť ako to správne má byť. V papieroch (ak som to správne preložil) je napísaný nasledovný postup pre nastavenie citlivosti:
1. odpojiť hadicu, ktorá vedie od vývodu plynu do mixeru sacieho potrubia
2. Šrob citlivosti dotiahnuť
3. odpojiť modrý kábel od reduktora (modrý je plus pol 12V)
4. pripojiť modrý (ten odpojený) na plus pol baterky, za učelom naplnenia reduktora plynom
5. zo saponátovej (jarovej) vody spraviť bublinu na výstupe plnu z reduktora
6. povolovať šrob citlivosti, kým sa nezačne bublina nafukovať
7. keď sa začne nafukovať, dotiahnuť, dotiahnuť šrob, až kým neprestane unikať plyn z reduktora a pre istotu, dotiahnuť ešte o pol otáčky, aby sme mali istotu, že už neuniká plyn z reduktora
....to je asi všetko. Budem rád keď sa k tomu vyjadrí nejaký odborník, kto s tým má skúsenosti. Prípadne iné návrhy prečo sa zvýšila spotreba plynu???
Foto:

Ešte jedna vec. Medzi hadicou výstupu plynu z reduktora a mixerom je nasledujúci prvok:

V jednom servise mi povedali, že je to na nastavenie hustoty zmesi. No neviem

, tu je originál popis od landi renzo:
This device positioned between the regulator gas outlet and the mixer cuts off the flow of LPG during starting and petrol operation. Available in normal and oversize version, both equipped with a carburation adjustment register.
Takže by to malo slúžiť na nejaké izolovanie prietok plynu počas štartovania a benzínovým operácií. Ako vidno na vrchu je šrob s pružinou, ktorého otáčaním sa tiež menia otáčky, takže neviem aký účel to presne spĺňa, zrejme sa stým reguluje aj nejaká priepustnosť.
Ako vravím, chcelo by to slovo odborníka, možno niekoho, kto už taký systém montoval.